Kristallen ontladen: zo reinig je jouw stenen

Kristallen ontladen: zo reinig je jouw stenen Kristallen ontladen: zo reinig je jouw stenen Kristallen ontladen: zo reinig je jouw stenen

Kristallen kunnen energie opnemen uit de omgeving. Dat is niet altijd positief – bijvoorbeeld als er veel ruzie of verdriet is. Daarom is het belangrijk om stenen regelmatig te reinigen, oftewel kristallen ontladen.

Ook als je kristallen gebruikt voor healings is het aan te raden ze voor en na een sessie te resetten of energetisch ‘op te frissen’. En ook als je een steen nieuw hebt aangeschaft, is het goed om hem voor gebruik te reinigen.

Hoe vaak moet je een kristal ontladen?

“In principe is kristallen ontladen belangrijker dan het opladen,” vertelt kristaldeskundige Martijn Antonius. “Een steen neemt veel lading op uit zijn omgeving en moet die spanning weer kwijt. Vaak krijg ik de vraag hoe vaak dit dan moet, maar eigenlijk is dat niet te zeggen, dat is persoonlijk, een kwestie van gevoel. Als er veel spanningen in een omgeving zijn, is het vaker nodig dan in een rustige omgeving. Grote stenen hoef je meestal niet zo vaak te reinigen, die zijn over het algemeen wat stabieler en hebben meer kracht in zich.”

Kristallen ontladen: 4 manieren

Een kristal reinigen kun je op verschillende manieren doen, volgens de principes van water, vuur of aarde. Of met droge reiniging.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

1: droge reiniging

Heb je niet veel ervaring met kristallen, begin dan met een ‘droge’ reiniging. Antonius: “De veiligste methode van reinigen is de steen eerst een paar uur op een bedje van hematietsteentjes leggen en vervolgens een paar uur op een bedje van kleine bergkristallen.

2: element vuur

Je kunt ook salie, wierook van sandelhout of palo santo (heilig hout) branden en de steen door de rook halen.

3: element aarde

Een derde manier van reinigen is een steen 24 uur tot drie dagen in (een potje met) aarde stoppen.

4. element water

Reinigen met water kan ook, maar je moet eerst weten of je steen tegen water kan. Als dat het geval is, kun je hem vijf minuten onder stromend lauw water houden (of in een beekje).

Antonius: “Belangrijk is dat het water niet te warm is omdat dan scheurtjes en barstjes in de steen kunnen ontstaan. Een grondiger reinigingsmethode is om de steen 24 uur in een schaaltje water te leggen. Gebruik hiervoor bronwater zonder koolzuur. Kraanwater bevat kalk en dat tast de zachtere steensoorten aan. De ijzerhoudende en of poreuze stenen chrysocolla, calciet, celestien, preniet en pyriet mogen niet te lang in water blijven, maar die kun je wel even afspoelen.”

Het is belangrijk om de stenen niet gedachteloos af te spoelen, maar er echt met je aandacht bij te zijn.

Meer leren over kristallen? Volg de kristallen-training!

Grids leggen, affirmaties en meditaties met kristallen, tips voor het kiezen van de juiste steen en een kristallenkalender: tijdens de Happinez Instagram-training ‘Werken met kristallen’ ontdek je hoe jij elke dag de helende eigenschappen van edelstenen en kristallen in kunt zetten. Meld je nu aan.

Meer lezen over kristallen?

Volgend artikel
Zo gebruik je kristallen in je dagelijks leven
Zo gebruik je kristallen in je dagelijks leven