Bergkristal, de witte edelsteen met vele spirituele eigenschappen

Bergkristal, de witte edelsteen met vele spirituele eigenschappen Bergkristal, de witte edelsteen met vele spirituele eigenschappen Bergkristal, de witte edelsteen met vele spirituele eigenschappen

Bergkristal

Naam: Bergkristal
Kleur: helder, bijna doorschijnend wit
Symboliek: biedt verheldering en zuivert
Chakra: het 7e chakra = het kruinchakra

Een bergkristal flonkert, glinstert en schittert je tegemoet. Het witte bijna doorzichtige kristal is zeer geliefd bij menig kristalfan. En niet alleen vanwege haar uiterlijk. De steen bevat ontzettend veel krachtige en helende eigenschappen. Hier vind je alles over de bergkristal, haar betekenis en spirituele werking.

Snel naar:

Bergkristal: kenmerken en werking

Het flonkerende gesteente van de bergkristal staat prachtig in menig boekenkast maar is vooral geliefd vanwege haar vele krachtige en helende eigenschappen. Het is een echte alleskunner. Al sinds de oudheid worden er helende eigenschappen aan de steen toegedicht. Zo zouden de Indianen de steen als sleutel tot kennis en wijsheid erkennen.

Vraag je het aan de kristalexperts, dan heeft de steen vooral een positieve invloed op het verminderen van gezondheidsklachten, helpt het wonden te genezen, maar ondersteunt zij ook bij het vergroten van je inzicht, het verbeteren van je concentratie en het aanscherpen van je intuïtie. Daarnaast heeft de steen een zuiverende werking op zowel de omgeving, lichaam en geest en op anderen stenen. Een fijne metgezel dus om een nare energie in een ruimte weg te nemen. Net als een rozenkwarts en amethist zou de steen kalmte en rust brengen, waardoor het een ideale bedpartner is.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Benieuwd of bergkristal bij je past?

Wil je weten of bergkristal de steen is die past binnen jouw lifestyle? Doe de test om er achter te komen of dit kristal jouw metgezel kan zijn.

Hoe gebruik je een bergkristal in je dagelijks leven?

Zo veelzijdig als de eigenschappen van de bergkristal zijn, zo veelzijdig is zijn gebruik in jouw dagelijkse routine. Een bergkristal is van zichzelf al een prachtige kwartssteen om naar te kijken, dus hem een mooi plekje in huis geven kan al wonderen doen voor de ruimte waar hij zich in bevindt. Ook past een bergkristal met zijn schoonheid mooi op een huisaltaar. Wil jij jouw kristal vooral gebruiken om intenties te zetten en aan persoonlijke doelen te werken? Een kristallengrid kan je helpen om iets moois te manifesteren. Hoe je jouw persoonlijke grid maakt lees je hier.

Bergkristal in water

Een helende manier om de edelsteen te gebruiken is door een bergkristal in water te doen. Hierdoor wordt het drinkwater als het ware geladen met de helende eigenschappen van de steen. Ook rozenkwarts en amethist zijn prima stenen om kristalwater mee te maken.

Kristallen worden ook wel gebruikt om een ruimte energetisch schoon te maken. Maar ook ermee mediteren, om je nek dragen aan een ketting, of er mee pendelen zijn manieren om jouw edelsteen te eren en gebruik te maken van haar prachtige energieën. Ook als aardende steen is bergkristal jouw bondgenoot. Lees hier hoe een bergkristal je helpt aarden.

De gouden driehoek

De bergkristal wordt ingezet als belangrijke steen binnen de gouden driehoek. Dit trio wordt wel gezien als de bekendste kristallencombinatie. Naast de bergkristal bestaat deze driehoek uit de amethist en de rozenkwarts steen. De drie stenen -allemaal afkomstig uit de kwartsfamilie- schijnen elkaars werking te versterken en harmonie te brengen. Leg ze bijvoorbeeld neer in je werkkamer, de kamer waarin je mediteert of op je nachtkastje voor een goede nachtrust. De bergkristal werkt reinigend, de amethist ontspannend en de rozenkwarts verzachtend.

De invloed van bergkristal op je chakra’s

De zeven chakra’s in ons lichaam kunnen gestimuleerd worden door een edelsteen of kristal. Door een edelsteen op een bepaald chakra te leggen hef je energieblokkades op. Zo hoort er bij iedere chakra een bepaald kristal. De bergkristal staat in verbinding met het zevende chakra, je kruinchakra. Door dit chakra te openen zou je in staat zijn je te verbinden met het hogere, waardoor je dingen in een ander perspectief kunt zien.

Leg het kristal op je hoofd, sluit je ogen en visualiseer hoe de energie van de steen via je chakra zich door je lichaam verspreidt. Blijf zolang liggen als jij denkt dat nodig is of goed voelt.

Een bergkristal op je nachtkastje

Net als de rozenkwarts en de amethist is een bergkristal een bijzonder fijn kristal om naast je bed te leggen. In de shop vind je een mooi groot bergkristal die graag de wacht houdt. De steen biedt rust en ontspanning en helpt het klimaat van de ruimte te reinigen. Vanwege de rustgevende eigenschappen vind je de bergkristal ook in een speciaal oogkussen, wat licht is verzwaard met kleine bergkristallen en lijnzaad. Dit zorgt voor een diepere ontspanning tijdens een meditatie of als je gaat slapen.

Waar wordt bergkristal gevonden?

De meeste mensen kennen de bergkristal als een witte steen of wit cluster. Vaak wordt de steen verkocht als een geode, de holling die je ziet aan de binnenkant van een steen. De bergkristal wordt overal ter wereld gevonden, maar vooral Brazilië is de plek waar dit mooie kristal wordt gemijnd. Waar het kristal ook vandaan komt; in de Happinez Shop vind je alleen Fairtrade stenen. Hier lees je daar meer over.

Bergkristal in de Happinez shop

Benieuwd welk kristallenset bij jou past?

Naast de gouden driehoek bestaan er meerdere kristallensets, die samen een krachtige combinatie vormen. Welke kristallen passen er het beste bij jou? Doe de test en ontdek jouw persoonlijke kristallenset.

Welk kristal past bij jouw sterrenbeeld?

Wil jij erachter komen welk kristal bij jou sterrenbeeld past? Doe hier de test.

Een bergkristal is een echte bondgenoot, want niet alleen wij hebben baat bij haar energieke krachten, maar ook de werking van andere stenen wordt erdoor versterkt. Daarom vind je een bergkristal vaak in combinatie met anderen stenen en wordt zij bijvoorbeeld ook gebruikt om andere edelstenen op te laden.

Zo reinig je een bergkristal

De helende krachten van een edelsteen kunnen alleen goed hun werk doen als de steen zelf genoeg energie heeft. Edelstenen zijn gevoelig voor de energieën in hun omgeving. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een steen zich ook weer moet ontdoen van al die externe energieën en dat zij als het ware een beetje ‘opraakt’. Om een bergkristal weer happy en healthy te laten voelen doe je er goed aan om haar regelmatig te reinigen ofwel ontladen. Dit doe je overigens voor iedere kristal die je in je bezig hebt. De bergkristal is gelukkig de moeilijkste niet. Zij laat zich prima reinigen door middel van de elementen vuur, water, aarde en lucht. Hier lees je hoe je dit het beste aanpakt.

Zo laad je een bergkristal op

Een bergkristal kun je wel uniek noemen. Zij bezit namelijk de juiste eigenschappen om ook andere kristallen, zoals een amethist of rozenkwarts op te laden. Andere edelstenen activeer je heel eenvoudig door ze samen met een bergkristal in een bakje te leggen. Plaats ze bijvoorbeeld samen in een mooie abaloneschelp. Deze vind je in onze Happinez Shop.

Maar hoe laad je een bergkristal dan op? Een bergkristal houdt van het licht van de zon en de maan. Leg haar bijvoorbeeld een hele nacht in het schijnsel van de maan en ze voelt zich weer helemaal als nieuw. De volle maan werkt hiervoor het beste. Maar ze is ook een echte zonneaanbidder en ligt het liefst een uurtje of vier te bakken in de ochtendzon.

Bergkristal kopen en dragen

Wil jij maar al te graag een mooie bergkristal kopen, maar weet je niet waar te beginnen? In de Happinez Shop vind je een uitgebreide collectie edelstenen in verschillende hoedanigheden. Zo kies je zelf het kristal en het formaat dat bij jou past.

Zo vind je er bijvoorbeeld een prachtige bergkristal geode. Deze bestaat uit twee helften. Een helft kun je cadeau geven, terwijl je de andere helft zelf houdt. Een ontroerende manier van schenken. Daarnaast vind je deze schitterende steen bij ons in de shop ook als yoni-ei, als waxinelichthouder (hoe bijzonder!), en als set samen met een abaloneschelp, om andere kristallen mee op te laden.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
De kracht van kristallen: 6 vragen beantwoord
De kracht van kristallen: 6 vragen beantwoord