Zo creëer je je eigen huisaltaar

Zo creëer je je eigen huisaltaar Zo creëer je je eigen huisaltaar Zo creëer je je eigen huisaltaar

Als je érgens rust vindt, is het thuis. Rommelig of opgeruimd, tussen je eigen spullen ben je het meest op je gemak. Een huisaltaar draagt daaraan bij.

Al zijn het alleen wat kaarsjes op een tafeltje: een altaar is ervoor bedoeld een rustpunt in je huis te creëren. Mediteren, kaartleggingen doen, verhalen delen met overleden dierbaren of gidsen; alles wat je in rust en volledig privé wilt doen, daar heb je je huisaltaar voor. Heb je per se een altaar nodig? Nee, maar het helpt je wel om even alle aandacht naar binnen te richten. Vijf tips om je huisaltaar op een manier in te richten die bij je past.

Juiste plek

Hoe vind je een geschikte plek voor je huisaltaar? Op gevoel uiteraard en met een beetje hulp van Feng Shui. Waar in huis voel je je het prettigst en rustigst? Vanuit het centrum van het huis – vaak letterlijk het midden – verdeelt de energie zich over de andere ruimtes. Geen goede plek voor een zwaar meubelstuk, wel voor een huisaltaar. Probeer verschillende plekken uit, misschien verplaats je het altaar om de zoveel tijd. Door de rustige, serene sfeer kan het goed zijn dat je in de slaapkamer uitkomt. Let er dan op dat je je altaar niet te vol zet, want dat komt je nachtrust niet ten goede.

Meubelstuk

Voor het meubelstuk dat je als altaar gebruikt, kun je alle mogelijke, creatieve oplossingen verzinnen: een fruitkist, antieke salontafel of nachtkastje. Het maakt niet uit waar je voor kiest, maar er zijn twee criteria die je in gedachten kunt houden: ga voor een laag meubelstuk waar je voor kunt zitten én kies een meubel waar je een speciale herinnering aan hebt. Dat laatste geeft het altaar meteen een speciale energie die helpt om je veilig en rustig te voelen.

Bloemen en edelstenen

Natuur op je altaar maakt de energie zuiver. Kleine cactussen, bos bloemen, kastanjes en gedroogde bladeren sieren je altaar en brengen buitenlucht binnen. Ben je niet goed met planten en vind je gedroogde bladeren niet fris? Focus je op edelstenen. Koop een steen en let hierbij niet in eerste instantie op de werking, maar neem de steen mee die je aandacht trekt. Zo zorg je ervoor dat je een steen op je altaar legt die op dit moment goed bij je past. Kun je later opzoeken waar deze steen voor staat, wel zo leuk.

Orakelkaarten

Kies een set orakelkaarten en leg deze op je altaar om er elke dag één uit te trekken en op je altaar neer te zetten. Heb je meerdere kaartensets? Leg ze dan niet allemaal op het altaar, want dat verstoort de energie. Ze nodigen je uit om meerdere kaarten te trekken, terwijl het zinvoller en rustiger is om één kaart op je in te laten werken. Ditzelfde geldt voor foto’s van (overleden) dierbaren of voorwerpen waar je speciale waarde aan hecht: alles tegelijk op het altaar plaatsen, kan de energie versnipperen en onrustig maken. Wissel af wat je op je altaar plaatst, zodat je er alle aandacht voor hebt als er iets nieuws op staat.

Wierook, salie of palo santo

Visite gehad, slecht geslapen of zware energie in huis? Leg een stokje Palo Santo te roken op je huisaltaar. Ruikt verrukkelijk en verwijdert of verschoont energie die niet van jou is. Met wierook en salie doe je hetzelfde, alleen is de geur wat intenser. Ruik en ervaar wat je prettig vindt voordat je je huisaltaar in rook zet.

Meer weten?

Meer lezen?

Lees hier 20 manieren om je huis energetisch te reinigen.

Volgend artikel
Energiekoorden: hoe bescherm je je eigen energie?
Energiekoorden: hoe bescherm je je eigen energie?