Huisaltaar maken: zo doe je het

Huisaltaar maken: zo doe je het Huisaltaar maken: zo doe je het Huisaltaar maken: zo doe je het

Een huisaltaar maken? In dit artikel lees je hoe je dat gemakkelijk zelf doet en zo een plek van dankbaarheid en rust creëert in je eigen huis. 

Waarom een huisaltaar maken?

Al zijn het alleen wat kaarsjes op een tafeltje: een huisaltaar is ervoor bedoeld een rustpunt in je huis te creëren. Mediteren, kaartleggingen doen, verhalen delen met overleden dierbaren of gidsen; alles wat je in rust en volledig privé wilt doen, daar heb je je huisaltaar voor. Heb je per se een altaar nodig? Nee, maar het helpt je wel om even alle aandacht naar binnen te richten. Vijf tips om je huisaltaar te maken en in te richten op een manier die bij je past.

Juiste plek

Hoe vind je een geschikte plek voor je huisaltaar? Op gevoel uiteraard en met een beetje hulp van Feng Shui. Waar in huis voel je je het prettigst en rustigst? Vanuit het centrum van het huis – vaak letterlijk het midden – verdeelt de energie zich over de andere ruimtes. Geen goede plek voor een zwaar meubelstuk, wel voor een huisaltaar. Probeer verschillende plekken uit, misschien verplaats je het altaar om de zoveel tijd. Door de rustige, serene sfeer kan het goed zijn dat je in de slaapkamer uitkomt. Let er dan op dat je je altaar niet te vol zet, want dat komt je nachtrust niet ten goede.

Meubelstuk

Voor het meubelstuk dat je als altaar gebruikt, kun je alle mogelijke, creatieve oplossingen verzinnen: een fruitkist, antieke salontafel of nachtkastje. Het maakt niet uit waar je voor kiest, maar er zijn twee criteria die je in gedachten kunt houden: ga voor een laag meubelstuk waar je voor kunt zitten én kies een meubel waar je een speciale herinnering aan hebt. Dat laatste geeft het altaar meteen een speciale energie die helpt om je veilig en rustig te voelen.

Huisaltaar maken: zo doe je het

Wil je zelf een huisaltaar maken? Dan kun je beginnen met schatten uit de natuur: kleine cactussen, bloemen, kastanjes en gedroogde bladeren sieren je altaar en brengen buitenlucht binnen. Ben je niet goed met planten en vind je gedroogde bloemen niet zo mooi? Focus je dan op kristallen. Let bij het kopen van een kristal in eerste instantie niet op de werking, maar neem de steen mee die je aandacht trekt. Zo zorg je ervoor dat je een steen op je altaar legt die op dit moment goed bij je past.

Orakelkaarten

Kies een set orakelkaarten en leg deze op je altaar om er elke dag één uit te trekken en op je altaar neer te zetten. Heb je meerdere kaartensets? Leg ze dan niet allemaal op het altaar, want dat verstoort de energie. Ze nodigen je uit om meerdere kaarten te trekken, terwijl het zinvoller en rustiger is om één kaart op je in te laten werken. Ditzelfde geldt voor foto’s van (overleden) dierbaren of voorwerpen waar je speciale waarde aan hecht: alles tegelijk op het altaar plaatsen, kan de energie versnipperen en onrustig maken. Wissel af wat je op je altaar plaatst, zodat je er alle aandacht voor hebt als er iets nieuws op staat.

Wierook, salie of palo santo

Visite gehad, slecht geslapen of zware energie in huis? Leg een stokje Palo Santo te roken op je huisaltaar. Ruikt verrukkelijk en verwijdert of verschoont energie die niet van jou is. Met wierook en salie doe je hetzelfde, alleen is de geur wat intenser. Ruik en ervaar wat je prettig vindt voordat je je huisaltaar in rook zet.

Meer weten?

Meer over rust creëren in huis?

Lees hier 20 manieren om je huis energetisch te reinigen.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Energiekoorden: hoe bescherm je je eigen energie?
Energiekoorden: hoe bescherm je je eigen energie?