Verwelkom de magie van het universum met een huisaltaar

Verwelkom de magie van het universum met een huisaltaar Verwelkom de magie van het universum met een huisaltaar Verwelkom de magie van het universum met een huisaltaar

Een huisaltaar is een plek waar je de kracht van de natuur kunt vieren, een verandering kunt markeren of een nieuwe fase in kunt luiden. Mooi voor een moment van bezinning en om je even verbonden te voelen.

In ons drukke bestaan gaan we soms voorbij aan wat wezenlijk belangrijk is. Een plek in je huis mooi inrichten met wat je dierbaar is – denk aan kristallen, een beeldje, een foto, een souvenir, een familiesieraad aangevuld met elementen uit de natuur: veren, gevonden schelpen, stenen, heilig hout, wierook, bloemen – kan een ankerpunt worden om je rust bij te vinden. Een plek waar je een intentie bij kunt uitspreken aan het begin van de dag, waar je een dierbare eert, je dankbaarheid toont of even tot rust kunt komen.

De elementen

Je kunt een plek inrichten een tafeltje of een kast. Richt ‘m in met volle aandacht, dat bepaalt mede de energie die je het altaar meegeeft. Je kunt er een beschermend en ondersteunend veld in je huis van maken door ervoor zorgen dat alle elementen op je altaar vertegenwoordigd zijn: aarde, water, lucht en vuur. Door deze met elkaar te verbinden, creëer je een hernieuwde stroom waarin de dingen een nieuwe plek kunnen innemen.

Aarde staat voor het lichaam. Op je altaar kan het vertegenwoordigd worden door zand, zout, een eikeltje, steen of bloem. Het element aarde kun je verwerken in je rituelen als je iets wenst wat betreft je huis, werk en financiën: alles wat zekerheden betreft. Aarde brengt rust en harmonie maar ook zekerheid, zelfvertrouwen en structuur.

Lucht staat voor vrijheid, spiritualiteit en communicatie. Dit element kan je helpen bij het nemen van beslissingen en het verwerken van teleurstellingen. Voeg voor dit element een veer of wierook aan je krachtplek toe.

Vuur is het symbool van onze emoties. Passie, levenskracht en actie. Dit element is in staat energie te creëren en te transformeren en nieuwe dingen in gang te zetten. Goed om in te zetten bij een nieuw avontuur of uitdaging. In de vorm van een kaars, een olielampje, een kooltje of wierook op je offertafel.

Water staat voor intuïtie en reiniging. Bij rituelen met dit element kun je denken aan alles wat te maken heeft met gevoelens en emoties, maar ook met verlangens en angsten. Een kommetje water of een mooie schelp op je altaar helpt je daarbij.

De kracht van je gedachten

Je kunt helemaal over the top gaan met symboliek en eindeloos zoeken naar hout van de juiste boom, een kaars in de correcte kleur blauw en wierook met de geschikte ingrediënten, maar daar zit het ‘m niet in. Wat werkelijk kracht heeft, zijn je gedachten. Je gedachten, en het focussen daarvan, is de basis van de scheppingskracht die elk mens heeft.

De maan doet ook mee

Je kunt de rituelen die je uitvoert bij je altaar afstemmen op een passend moment in de maancyclus. Iets loslaten gaat het best bij afnemende maan, iets opbouwen bij wassende maan en een intentie zet je de meeste kracht bij als het volle maan is. Elk van de dertien volle manen van het jaar heeft weer andere kwaliteiten die geschikt zijn voor andere thema’s.

Vragen om een zegen

Met een mooi altaar geef je een krachtig signaal aan het universum (of dat waar jij in gelooft). Je vraagt als het ware om een zegen, begeleiding en ondersteuning, zodat er meer kans is op succes en de vervulling van je wens goed zal uitpakken voor het grote geheel. Het is een manier om schoonheid te erkennen in het leven, om rust en bewustwording te vinden en bovendien een krachtige manier om transformatie in je leven teweeg te brengen.

Gebruik je intuïtie

Laat je intuïtie spreken. Kijk hoe je je voelt en pas je altaar daaraan aan: soms leg je er misschien iets bij van iemand die het moeilijk heeft, of vraag je inzicht of ondersteuning of uit je juist dankbaarheid door mooie bloemen neer te zetten. Een altaar groeit in kracht met de aandacht en de eerbied die het van je krijgt. Ga er regelmatig even bij zitten, steek de kaars aan, laat de rook van salie of heilig hout de energie reinigen, ververs het water en raak de voorwerpen even aan. Je huis en al haar inwoners zullen je dankbaar zijn.

Beeld: fotografie door Ernie Enkelaar

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.

Meer lezen over huisaltaren?

Zo creëer je je eigen huisaltaar.

Volgend artikel
7 eenvoudige manieren om je intuïtie te versterken
7 eenvoudige manieren om je intuïtie te versterken