De kracht van kristallen: 6 vragen beantwoord

De kracht van kristallen: 6 vragen beantwoord De kracht van kristallen: 6 vragen beantwoord De kracht van kristallen: 6 vragen beantwoord

Kristallen worden al sinds mensenheugenis gebruikt vanwege hun helende en beschermende werking, maar hoe zit dat eigenlijk?

Wat zijn kristallen?

Kristallen zijn relatief zachte stenen die bestaan uit één mineraal. Bekende kristallen zijn bijvoorbeeld amethist en bergkristal. Het verschil met edelstenen (zoals diamant of saffier) is dat edelstenen ook harder kunnen zijn, en uit meerdere mineralen bestaan.

Welke kracht hebben kristallen?

Kristallen worden al eeuwenlang door mensen gebruikt voor genezing en bescherming. Zo gebruikten de oude Grieken de donkere steen hematiet om hun soldaten mee in te wrijven voor ze ten strijde trokken. De Romeinen gebruikten kristallen als medicijn en in de Chinese geneeskunde hebben acupunctuur-naalden soms een punt van rozenkwarts, om het helende proces te verdiepen. De Maya’s en indianen beschouwden stenen als heilig en iets wat een verbinding met het goddelijke mogelijk maakt.

Hoe werkt dat precies?

Volgens kenners beïnvloeden stenen ons omdat ze energie uitstralen, een bepaalde vibratie. Die vibraties zijn van invloed op ons humeur en onze stemming. Alle voorwerpen, dingen of energieën hebben een vibratie, hoog of laag. Hanneke Peeters, auteur van het boek ‘Rock your crystals’, vertelt aan Trouw: “Zo heeft een boom een hogere vibratie dan een plastic tuinstoel en vrolijkheid een hogere vibratie dan verdriet. Kristallen hebben altijd een hoge vibratie. Het zijn magische cadeautjes van de natuur.”

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Wat kunnen we daar vandaag de dag mee?

Juist in deze moderne, hectische tijd kunnen kristallen en hun hoge vibraties ons helpen om stil te worden en te gronden. De stenen helpen ons om meer balans aan te brengen in ons leven, blokkades op te heffen en er voor te zorgen dat onze levensenergie beter gaat stromen. Maar let op: het zijn geen magische stenen die in één keer al je problemen oplossen, dat moet je echt zelf doen. Ze kunnen wel aangeven hoe het met je gaat of inzichten brengen, en je zo een zetje in de goede richting geven.

Hoe gaat dat praktisch in zijn werk?

Wie de kracht van kristallen wil ervaren, kan ze bijvoorbeeld gebruiken tijdens een meditatie. Of maak een kristalgrid: een oude, heilige schikking van stenen, die kan helpen een bepaalde intentie te bereiken. Zo zijn er kristalgrids die helpen bij liefdesverdriet of die creativiteit stimuleren. Maar het kan ook een stuk simpeler: draag een kristal bij je in je broekzak, tas of leg er een naast je bed.

Welk kristal gebruik je voor welk doel?

Er zijn ontzettend veel kristallen, elk met een eigen karakter en kracht. Wie problemen heeft met slapen, doet er goed aan om amethist naast zijn of haar bed te leggen. Dat werkt ontstressend en rustgevend. Tijgeroog geeft kracht en zelfvertrouwen, terwijl malachiet en rozenkwarts goed helpen tegen bij en rust brengen. Er is veel informatie te vinden over verschillende kristallen. Verdiep je daar eens in en experimenteer met verschillende stenen. Je merkt snel genoeg wat wel en niet voor jou werkt.

Meer lezen?

  • Zo gebruik je de kracht van kristallen in je huis
  • Het Kristallendossier deel 1: rozenkwarts, agaatgeode en calciet
  • Zo kun je je kristallen reinigen en opladen bij volle maan
Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Bergkristal, de witte edelsteen met vele spirituele eigenschappen
Bergkristal, de witte edelsteen met vele spirituele eigenschappen