De kracht van amethist

De kracht van amethist De kracht van amethist De kracht van amethist

Amethist

Naam: Amethist
Kleur: verschillende tinten paars 
Symboliek: biedt ontspanning en bescherming 
Chakra: 6e chakra = het 3e oog chakra en het 7e chakra = het kruinchakra 

De amethist is een van de populairste en bekendste edelstenen. Het is, met haar dieppaarse kleur, niet alleen een prachtig kristal om te zien, volgens de kenners bevat de steen ook krachtige spirituele eigenschappen. Hier vind je alles over de amethist, haar betekenis en spirituele werking.

Snel naar:

Amethist: Ontdek de betekenis van deze steen

De amethist heeft met haar dieppaarse kleuren een bepaalde aantrekkingskracht, waarmee ze menig woonkamers, boekenkasten en nachtkastjes opfleurt. De intense kleuren van dit mooie kristal creëren prachtige schitteringen in het daglicht. De steen wordt meestal verkocht als een stuk van een geode. Het kristal is familie van de bergkristal, en behoort tot de groep van kristalkwartsen. De naam van de steen stamt uit de Griekse oudheid. Het verwijst naar de samenstelling ἀ (‘zonder’) en μεθύειν (‘dronken worden’). In die tijd werd wijn gedronken uit bokalen waar amethist in verwerkt zat, of men hield een stukje amethist in de mond tijdens het drinken, om (zogenaamd) niet dronken te worden.

Amethist en je intuïtie

Tegenwoordig is de populariteit van het kristal er niet minder om geworden, maar is de steen wel vanwege andere redenen geliefd. De paarse flonkersteen heeft een hoge vibratie en zou je helpen tot rust te komen, waardoor je meer ruimte voelt om naar je innerlijke weten -ofwel je intuïtie– te luisteren. Leg je de steen op je nachtkastje of op een andere mooie plek in huis, dan zorgt hij, volgens kristallenexperts, voor een kalmerend, zuiverend en beschermend effect. Het extra spirituele randje wat wordt toegedicht aan dit juweel, is dat het kristal je zou helpen veilig contact te maken met een hogere energie en je dieper inzicht kunt krijgen in wat echt belangrijk voor je is (je intuïtie). Een mooie laatste eigenschap van deze steen, zou zijn dat hij je helpt om verdriet makkelijker te verwerken en los te laten.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Verschillende soorten amethist

De meeste mensen kennen de amethist als een paarse steen of paars cluster. Vaak wordt de steen verkocht als een geode, de holling die je ziet aan de binnenkant van een steen. Maar het paarste kwartskristal kent niet alleen vele maten, maar ook vele soorten. Er bestaan nogal wat amethist soorten, zoals de lavendel amethist, de Zambia amethist, de groen amethist, de Uruguay amethist, de Siberische amethist en de Nigeriaanse amethist.

Handig feitje: wil je zeker weten of jouw amethist -of de paarse steen die je op het oog hebt- echt of een imitatie amethist is? Kijk voor luchtbelletjes in de steen. In sommige sieraden worden paarsgekleurde stenen van glas gebruikt. Is dat het geval? Dan zie je luchtbellen en die komen bij een echte amethist niet voor.

Benieuwd of amethist bij je past?

Wil je weten of amethist de steen is die past bij het bereiken van jouw (spirituele) doelen? Doe de test om erachter te komen of deze steen bij jouw past.

Hoe gebruik je een amethist in je dagelijks leven?

De amethist heeft een aantal mooie eigenschappen, maar hoe maak je daar nu het beste gebruik van in je dagelijks leven? Door bijvoorbeeld een altaar in te richten. Dit is een plek waar je je intenties en doelen een fysieke vorm geeft. Het altaar kan zo je rustpunt worden in huis, waar je de tijd neemt om over je verlangens na te denken. Lees hier hoe je een altaar inricht.

Online training Intuïtie

  • Je intuïtie als tool voor een lichter leven
  • Kom in contact met je zesde zintuig
  • Video’s en oefeningen inclusief advies van medium Janneke Leber

Aarden met een amethist

Ook kun je het kristal prima met je meenemen. Stop hem in je broekzak of hang hem aan een hanger om je nek. Dit is bijvoorbeeld een goede manier om te aarden met kristallen. In de Happinez Shop vind je de mooiste sieraden waar kristallen in verwerkt zijn. Houd jij van een dagelijkse yoga- en/of meditatiesessie? Dat is het uitgelezen moment om jouw kristal(en) erbij te halen. Omring jezelf met je mooiste stenen terwijl je op je mat of meditatiekussen zit. Neem de stenen in je hand terwijl je diep in je meditatie glijdt en voel hoe de steen ontspanning en helderheid in je hoofd bevordert. Ook zuivert de amethist de ruimte waar je je in bevindt. Een meditatie op blote voeten op de aarde met een kristal in je hand zou je helpen nog beter te aarden. Maar ook in bad, in je drinkwater, op je nachtkastje of in een kristallengrid haal jij alles uit jouw unieke edelsteen.

De invloed van amethist op je chakra’s

Een aantal kristallen worden aan onze chakra’s verbonden. Zo hoort de amethist bij het 6e en het 7e chakra. Het 6e chakra is het chakra wat zich op je voorhoofd bevindt, tussen je ogen en je wenkbrauwen in. Dit wordt ook wel je 3e oog genoemd. Dit chakra staat net als de amethist voor je intuïtie. Geen wonder dat de amethist hier een helende werking op zou hebben door je gedachten te kalmeren. Het 7e chakra wordt je kruinchakra of kroonchakra genoemd. Dit chakra is de poort naar het kosmische bewustzijn of ook wel het oneindige. Door een amethist op deze chakra’s te leggen en de invloed op je hypothalamus zou je onder andere hoofdpijn kunnen bestrijden.

Een amethist op je nachtkastje

Net als de rozenkwarts is de amethist een fijn kristal om op je nachtkastje te leggen. De diep ontspannende werking van deze steen, geeft je innerlijke rust en zou je in no-time naar dromenland helpen. Een fijne manier om in slaap te komen is door er een ontspanningsritueel van te maken voor het slapengaan. Neem de steen bijvoorbeeld in je hand wanneer je onder de dekens kruipt, of leg hem op je 3-oog chakra voor het slapen gaan en sluit je ogen. Denk aan de intenties die je voor jezelf hebt en denk aan hoe de steen je zal helpen heerlijk te slapen.

Waar wordt de amethist gevonden?

De amethist wordt nog steeds overal ter wereld gevonden. Verschillende Afrikaanse landen zijn belangrijke leveranciers, maar ook in Canada, Argentinië, de Filipijnen en in Spanje wordt de amethist uit kristalmijnen gewonnen.

Waar het kristal ook vandaan komt; in de Happinez Shop vind je alleen Fairtrade stenen. Hier lees je daar meer over.

De amethist en de gouden driehoek

Wil je de werking van een amethist graag versterken? Dan is het een goed idee om de gouden driehoek hier op toe te passen. Dit trio aan stenen bestaat uit de bergkristal, de amethist en de rozenkwarts steen. Tezamen zouden deze drie krachtige stenen uit de kwartsfamilie elkaars werking nog meer versterken en daarnaast harmonie brengen in de ruimte waarin ze liggen. De bergkristal werkt daarbij reinigend, de amethist ontspannend en de rozenkwarts verzachtend. Hier koop je het trio in de Happinez Shop.

Benieuwd welk kristallenset bij jou past?

Zo is er de gouden driehoek, maar bestaan er ook andere kristallensets, die samen een krachtige combinatie vormen. Welke kristallen passen er het beste bij jou? Doe de test om jouw persoonlijke kristallenset te vinden.

Amethist en je sterrenbeeld

Net zoals elk sterrenbeeld onderdeel is van een van de natuurelementen water, vuur, aarde, lucht, zo is ook elk sterrenbeeld verbonden aan een kristal. De paarse amethist voelt zich over het algemeen thuis bij elk sterrenbeeld, maar vooral Vissen, Maagd en Waterman hebben in het bijzonder baat bij de werking van de paarse steen. Het dromerige type Vissen zou bijvoorbeeld geholpen worden, doordat haar verbeeldingskracht, intuïtie en denkproces er door versterkt worden. De meer rationelere Maagd en Waterman kunnen de amethist goed gebruiken bij het zich meer openstellen voor inspiratie en creatieve gedachten.  

Amethist reinigen en opladen

Reinigen

Zo veelzijdig als de eigenschappen van de amethist zijn, zo veelzijdig is de manier waarop je deze mooie kristal kunt reinigen of ook wel ontladen. Vaak worden de elementen aarde, vuur, water hiervoor ingezet. De amethist kun je prima onder de kraan schoonmaken, maar ook begraven in aarde, droog, of met rook reinigen zijn goede opties. Lees hier meer over het reinigen van je steen.

Opladen

Waar het reinigen of ontladen van een kristal belangrijker is dan het opladen, zal een edelsteen meer voor je kunnen betekenen, wanneer deze haar krachten weer volledig kan gebruiken. De amethist vindt het fijn om samen met een bergkristal opgeladen te worden. Leg ze bijvoorbeeld samen in een schaaltje of in een mooie abalone schelp. Ook is het mogelijk om je kristal bij volle maan op te laden. Hoe je dat precies doet, lees je hier. Ben je er niet helemaal zeker van of je kristal voldoende opgeladen is? Door te pendelen kom je erachter of de steen er weer helemaal tegen kan. Let erop dat je je geliefde kristal niet in het raamkozijn laat liggen. Zij kan namelijk absoluut niet tegen fel zonlicht. Sommige stenen kunnen er door verkleuren. 

Amethist kopen en dragen

Wil jij graag een amethist kopen, maar weet je niet waar te beginnen met je zoektocht? In de Happinez Shop heb je ruime keuze om amethist en het formaat te vinden die het beste bij jou past.

Draag je je kristal graag dicht bij je? Kies dan voor een mooie armband met een amethist steen of oorbellen waar de steen in is verwerkt. De amethist bestaat ook in een prachtige ruwe variant in de Happinez Shop. Omdat de paarse steen alles te maken heeft met ontspanning en rust in je hoofd, vind je hem ook als oogkussen. Maar ook het yoni-ei en de pendel van amethist zijn favoriet!

Volgend artikel
De kracht van kristallen: 6 vragen beantwoord
De kracht van kristallen: 6 vragen beantwoord