Fan van edelstenen? Leer ze reinigen, opladen en programmeren

Fan van edelstenen? Leer ze reinigen, opladen en programmeren Fan van edelstenen? Leer ze reinigen, opladen en programmeren Fan van edelstenen? Leer ze reinigen, opladen en programmeren

Edelstenen en kristallen zijn niet alleen prachtig om te zien; je kunt ze ook gebruiken om een bepaalde energie te verspreiden, liefdesverdriet te verzachten of je huidverzorging een beetje magie mee te geven. Om volop gebruik te maken van de kracht van je stenen, moet je ze eerst reinigen en de edelstenen opladen. Voor nog meer effect, als je wilt dat een bepaalde edelsteen je ergens bij helpt, kun je ze vervolgens programmeren.

Heb je nieuwe aanwinsten voor je verzameling? Zorg dat je de stenen eerst oplaadt en reinigt, voordat je ze een mooi plekje geeft. Herhaal dit proces vervolgens regelmatig – bijvoorbeeld elke maand – zodat de energie van je kristallen zo goed mogelijk kan blijven stromen. Op deze manier bouw je een persoonlijke band op met je stenen en verbind je jezelf ermee. Er zijn verschillende methoden voor het reinigen, opladen en programmeren:

Edelstenen reinigen

Reinig stenen om eventueel vuil te verwijderen en om te zorgen voor ‘schone’ energie.

  • Water: Dit is de makkelijkste en snelste manier om je stenen te reinigen. Leg de edelsteen een paar minuten in een waterbadje of spoel af onder de kraan en droog vervolgens goed af. Niet alle kristallen kunnen tegen water. Twijfel je? Kies dan een andere methode.
  • Aarde: Begraaf de edelsteen in de aarde. Je kunt dit in de tuin doen (markeer de plek voor de zekerheid), maar ook in de pot van een (grote) kamerplant. Laat de steen tenminste 24 uur liggen. Deze methode is vooral goed voor kristallen met aardende kwaliteiten. Regent het, of zit er veel vocht in de aarde, dan moet je ook nu weer oppassen met edelstenen die niet tegen water kunnen.
  • Rook: Brand een bosje salie of steek een palo santo wierookstokje aan en draai de edelsteen een tijdje rond in de rook.
  • Zeezout: Zout reinigt de energieën die je edelsteen in de loop van de tijd op heeft genomen. Je kunt de edelsteen in wat zeewater leggen, of in een bakje met droog zeezout. Gebruik deze methode niet voor steden die poreus zijn.

Edelstenen opladen

Na het reinigen kun je je edelstenen opladen. Dit zorgt ervoor dat de energie van de steen weer wordt aangevuld.

  • Maanlicht: Leg je edelstenen neer op een plek in het maanlicht en laat ze de hele nacht liggen. Dit kan buiten, maar ook binnen, op de vensterbank of op een andere plek waar het licht van de maan naar binnen stroomt. Deze methode is geschikt voor alle stenen. Voor wat extra super power laad je je stenen op bij volle maan.
  • Zonlicht: Het licht van de zon laat doffe stenen weer stralen. Leg de stenen tenminste 4 uren in het zonlicht, bij voorkeur in de ochtendzon. Ook dit kun je zowel binnen als buiten doen. Sommige stenen kunnen verkleuren door (te veel) zonlicht, dus misschien gebruik je deze methode liever niet voor je meest waardevolle stenen.
  • Bergkristal: Leg de op te laden edelstenen in een schaaltje met meerdere kleine bergkristallen. Gebruik je deze methode, zorg er dan wel voor dat je ook de bergkristallen zelf regelmatig reinigt en weer oplaadt.

Edelstenen programmeren

Programmeren betekent dat je een specifieke intentie voor je edelsteen zet. Je kunt de steen bijvoorbeeld vragen om een bepaalde energie heel krachtig uit te zenden, of om je te helpen een bepaald resultaat te boeken. Je gebruikt hiervoor een gereinigde en opgeladen edelsteen, waarvan de eigenschappen passen bij je intentie. Zo past rozenkwarts goed als je meer zelfliefde nodig hebt, en bevordert amethist ontspanning en het afleren van slechte gewoonten. Ga als volgt te werk:

Houd de kristal tussen beide en stel je voor dat deze omringd wordt door een bal van goud, glanzend licht. Spreek nu hardop je intentie voor de steen uit of, als dat niet kan, concentreer je in stilte volledig op datgene waarbij je graag hulp wilt van de steen. Wees zo duidelijk mogelijk in je wens voorkom het woordje ‘niet’. Herhaal je intentie zo vaak als jij denkt dat nodig is.


 

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Zo stem je je huidverzorging af op de maanfasen
Zo stem je je huidverzorging af op de maanfasen