Zo stem je je huidverzorging af op de maanfasen

Zo stem je je huidverzorging af op de maanfasen Zo stem je je huidverzorging af op de maanfasen Zo stem je je huidverzorging af op de maanfasen

De maan reist in 28 dagen om de aarde. Dat is precies het aantal dagen dat de huid nodig heeft om zich te vernieuwen. Je huid danst dus van nature al mee op het magische ritme van de maan. Wanneer je ook jouw verzorging met de cyclus laat meebewegen, krijgt je huid alle rust en aandacht die ze nodig heeft om op haar mooist te zijn.

In samenwerking met Dr. Hauschka maakten wij een stappenplan om de maankracht in je huidverzorging te verwerken.

Een lesje sterrenkunde

Voor je aan het smeren slaat met een nieuwe crème of gezichtsrituelen rigoureus omgooit, is het belangrijk om te weten dat de maan vier verschillende maanfasen kent. Elke maanfase zorgt voor een andere behoefte van de huid.

Een lesje in sterrenkunde: de maan wordt beschenen door de zon. Als we de verlichte helft helemaal kunnen zien, is het volle maan. Is de maan voor ons onzichtbaar dan spreken we van nieuwe of donkere maan. Daarna laat de maan een klein sikkeltje zien dat uitgroeit tot een ronde, volle maan; deze fase heet wassende maan. Wordt de maan na vol te zijn geweest steeds weer kleiner, dan heet dat afnemende maan.

Online training Leef met de maan

 • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

 • Tijdelijk cadeau: Moon Journal

 • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen

 • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Wil je weten wanneer welke maan aan de hemel staat? Er zijn ontelbaar veel apps die we kunnen downloaden om daarachter te komen. Wie zoekt op ‘moon’ of ‘maan’ in de App of Android Store vindt allerlei maangidsen om uit te kiezen.

Huidverzorging bij Volle Maan

Wanneer de maan aan één kant – onze kant, kijkend vanaf de aarde – volledig verlicht is door de zon, is er sprake van een volle maan. Oftewel: tijd om te stralen! De volle maan is de ideale maanfase om extra sociaal en intiem te zijn. Bovendien bezorgt deze fase je productiviteit een boost en is deze periode hét moment om kristallen ‘op te laden’ in het maanlicht.

Meenemen in je beautyritueel: edelstenen en een verkwikkende crème.

 • Omdat kristallen zich als vanzelf opladen bij volle maan, kun je stenen als rozenkwarts, robijn of amethist bij volle maan toevoegen aan je gezichtsverzorging. Dit doe je door een olie of crème in je huid te masseren met een (rond geslepen) edelsteen. Op deze manier wordt de energie en kracht van de steen overgebracht aan de huid. Heeft je huid behoefte aan meer kleur? Kies robijn voor een gezonde blos. Jeukt de huid of is deze geïrriteerd door het weer? Gebruik dan rozenkwarts om de huid mee te kalmeren.
 • Omdat een volle maan je productiever en socialer maakt dan ooit, is uitrusten en bijslapen er waarschijnlijk niet bij. In dat geval heeft je gezichtsverzorging baat bij een snelle quick-fix. Iets wat weinig tijd in beslag neemt en je gemakkelijk kunt toepassen. Tip: Kweepeercrème van Dr. Hauschka. De crème heeft een verfrissende werking, beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf en bevat jojoba, abrikoos en avocado voor versteviging. Voor wie energie voor tien heeft, en de huid haar probeert bij te benen!

Huidverzorging bij een Donkere Maan

Wanneer de maan zich niet laat zien, en dus voor ons onzichtbaar is, is er een donkere of nieuwe maan op komst. Dit is de perfecte maanstand om te mediteren, alles te laten zijn wat is, het tempo te vertragen en je niet druk te maken. Ook kun je bij een nieuwe of donkere maan alchohol het beste even laten staan, evenals cafeïne. Tijd om deze kennis toe te passen in je gezichtsverzorging.

Meenemen in je beautyritueel: natuurlijke producten met een ontspannende werking.

 • Neem afscheid van je desinfecterende reinigingslotion die alchohol bevat en gun je huid in deze periode een adempauze. Kies met de nieuwe, donkere maan op komst voor groen, groener, groenst. Denk aan natuurlijke producten gemaakt van planten en kruiden, zoals aloë vera of lavendel. Lief voor huid en haar. Wil je zeker weten dat je goed zit? Zowel in de huidverzorging- als cosmeticaproducten van Dr. Hauschka, zitten enkel 100% natuurlijke ingrediënten.

Huidverzorging bij een Wassende Maan

De wassende maan is de periode waarin de maan opbloeit van een nieuwe, donkere maan (onzichtbaar) tot een volle maan (verlicht). Tijdens een wassende maan neemt je huid de ingrediënten van je nachtverzorging nóg beter op, en heeft het behoefte aan een natuurlijke, rustige huidbehandeling. Als je je huid wil laten herstellen na een periode van teveel blootstelling aan de zon of een barre winter, dan levert de wassende maan de beste resultaten op.

Meenemen in je beautyritueel: fijne serums die je huid laten ademen

 • In de nacht van een wassende maan kan je het zelfherstellend vermogen van je huid activeren door haar vrij te laten ademen. Zet die vettige nachtcrème dus even opzij, en kies voor een nachtserum (zoals dit fijne exemplaar op basis van appelbloesem en toverhazelaar van Dr. Hauschka). Hiermee voorkom je dat je huid verslaaft raakt aan een steeds vettere crème, en krijgt je huid ook de nodige rust tijdens je schoonheidsslaap.

Huidverzorging bij een Afnemende Maan

Bij de afnemende maan is de linkerhelft van de maan is nog te zien, maar wordt de sikkel naar verloop steeds iets kleiner. Wil je je lichaam resetten door eventuele spanning weg te masseren en gifstoffen af te voeren? Dan is dit het moment. Een gezichtsmassage heeft tijdens een afnemende maan namelijk een extra sterke uitwerking. In deze periode laten oneffenheden zich sneller wegpoetsen en helen littekens beter.

Meenemen in je beautyritueel: gezichtsmassages.

 • Verwen je gezicht met een massage.
  Vaarwel doffe huid en welkom gezonde blos. Een gezichtsmassage werkt ontspannend, geeft energie, vermindert stress, stimuleert de bloedsomloop en helpt ontstekingen voorkomen. Bovendien is het heel simpel: wrijf tien seconden je handen tegen elkaar. Leg vervolgens je handen op je voorhoofd en neem een moment rust. Strijk dan met je vingers van binnen naar buiten. Van je neusvleugels over je wangen, van je wenkbrauwen naar je slapen en van je kin naar je oren. Vergeet ook de spieren boven je wenkbrauwen niet te masseren, evenals je kaaklijn én je oren. Pak je oorschelp en oorlellen tussen je duim en wijsvinger en maak drukkende bewegingen. Of je het nu twee of tien minuten doet, elke minuut is meegenomen!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Hauschka

Volgend artikel
Werken aan een gezonde houding? Maak kennis met YogAlign
Werken aan een gezonde houding? Maak kennis met YogAlign