Maanteken berekenen: zo doe je het (en dit betekent het)

Maanteken berekenen: zo doe je het (en dit betekent het) Maanteken berekenen: zo doe je het (en dit betekent het) Maanteken berekenen: zo doe je het (en dit betekent het)

Naast je zonneteken – voor velen bekend als hun ‘sterrenbeeld’ – heb je ook een maanteken. Je kunt een dappere, extraverte Leeuw zijn, maar als jouw maanteken Vissen is, kun je toch sensitief en teruggetrokken reageren. Daarom is het erg interessant om je eens in je maanteken te verdiepen. Maar eerst: je maanteken berekenen (en dat klinkt veel ingewikkelder dan het eigenlijk is). 

Maanteken berekenen

De maan in de horoscoop staat symbool voor een aantal zaken in je leven: je moeder, de band met je moeder, emotionele hechting en hoe je emotioneel in elkaar zit. Die dingen hebben met elkaar te maken, omdat je moeder de eerste is met wie je een emotionele band hebt. Doordat onze gezondheid zo sterk verbonden is met onze emoties, zegt je maanteken ook iets over je lichamelijke zwakke plek: het zijn de klachten die je krijgt als je niet goed in je vel zit.

Je maanteken (in het Engels moon sign) wordt bepaald door de stand van de maan op het moment dat jij werd geboren. Eigenlijk net als met alle andere tekens in je horoscoop. Het teken van de dierenriem waarin de maan stond op het moment dat jij werd geboren, is je maanteken. Je maanteken berekenen is gelukkig niet moeilijk; daarvoor gebruik je deze tool.

Dit betekent jouw maanteken

Maanteken Ram

Je kunt behoorlijk assertief zijn; emoties inslikken is er niet bij. Mogelijk was je moeder – emotioneel – erg jong toen ze je opvoedde. Daardoor stelde ze vaak haar eigen belang voorop of gedroeg ze zich impulsief. Dat gaf je een onveilig gevoel. Je leerde vechten om te krijgen waar je recht op hebt. Als volwassene kun je snel de indruk krijgen dat je belangen worden geschaad. Dat vertaalt zich in kortsluiting: in drift en woede. Maar echt diep zit het niet, je stapt er ook zo weer overheen. Sport en beweging zijn een goede uitlaatklep en helpen je om emotioneel meer balans te vinden.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok
  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen
  • Cadeau: Happinez notebook

Maanteken Stier

Soms heb je het gevoel dat er niet genoeg van je gehouden wordt om wie je bent. Mogelijk komt dat omdat je hebt geleerd dat je pas iemand bent als je veel hebt. Meestal heb je een moeder met een sterk normbesef en stelt ze materiële waarden voorop. Dat kan zich bij jou uiten in een behoefte aan geld of spullen. Die geven je een gevoel van veiligheid en eigenwaarde. Daardoor kun je erg aan jezelf twijfelen als je beslissingen moet nemen, en probeer je negatieve emoties soms weg te eten. De kunst is om je eigenwaarde op een positieve manier te voeden. Muziek, tuinieren en kunst brengen jou emotioneel in balans.

Maanteken Tweelingen

Als er een emotie komt opzetten, kun je verward raken. Daar probeer je vat op te krijgen met redenaties over wat er aan de hand is. De interne dialoog kan dan op hol slaan en je afbrengen van je buikgevoel. Voor je intelligentie en slimheid heeft je moeder wellicht veel waardering getoond. Dat stimuleerde jou je rationele kant te ontwikkelen. Daarom kan het moeilijk voor je zijn om beslissingen te nemen en ervaar je soms innerlijke onrust en tweestrijd. Je voelt je het veiligst als je alle informatie hebt verzameld. De beste manier om tot jezelf te komen en contact te maken met je gevoel, is je brein even tot zwijgen te brengen via meditatie of mindfulness.

Maanteken Kreeft

De diepe band die je met je moeder hebt, geeft jou een voorsprong op emotioneel gebied. Als je ouder wordt, kan het lastig zijn om je eigen weg te gaan, tegen de wensen van je moeder in. Dan wordt de band een beetje te symbiotisch of kan het veilig lijken zoveel mogelijk weg te kruipen in de warme en gezellige sfeer van huis en familie. Dan mis je de kans om puur op je eigen gevoel te varen en in de buitenwereld ervaringen op te doen.

Je kunt erg gevoelig zijn voor volle Maan. Hoe dan ook reageer je sterk emotioneel op elke situatie. Dat ziet er soms dramatisch uit, maar je hebt veel veerkracht, juist omdat je niet tegen je emoties vecht.

Online training Leef met de maan

  • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen
  • Tijdelijk cadeau: Moon Journal
  • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen
  • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Maanteken Leeuw

In het gezin nam je als kind een speciale plek in; mogelijk heeft je moeder je op een voetstuk gezet of flink verwend. Als je een kunstje kon of grappig was, kreeg je alle aandacht. Daarom voel je je veilig als je je zin krijgt of in het middelpunt van de belangstelling staat. Als dat niet lukt, slaat onzekerheid toe; ben je wel mooi of leuk genoeg? Je probeert die onzekerheid op te lossen door jezelf te overschreeuwen, maar dan kun je het contact met je echte emoties kwijtraken. Soms verlies je jezelf in dansen, uitgaan en flirten. Emotioneel kun je weer aarden door plezier te maken met (je eigen) kinderen. Dat brengt je gekwetste ego tot rust.

Maanteken Maagd

Hoe hard je ook je best deed, het was niet snel goed genoeg. Dat kan komen omdat je moeder zo perfectionistisch was: kleding netjes, spullen op hun plek, kamer opgeruimd. Daar kun je onzeker van worden. Als je dat gevoel vertaalt naar je lichaam, kan een kleine onvolkomenheid een bron van gepieker zijn. Je kunt je verliezen in rituelen om je leven op orde te krijgen en emotioneel van slag zijn als iets niet op zijn plek ligt. Dan verandert een mug soms in een olifant. Ook heb je de neiging een workaholic te worden of gezondheidsfreak. Dieren en natuur doen je goed, omdat ze je onvoorwaardelijke liefde laten ervaren. Dat helpt om jezelf te accepteren.

Maanteken Weegschaal

Je vindt het lastig om voor jezelf op te komen of ruzie te maken, en doet het liefst alles samen met iemand anders. Daarom wil je graag een partner, of diegene nou lief voor je is of niet. Het opzij zetten van je eigen behoeftes leerde je van je moeder. Waarschijnlijk was zij sterk gericht op je vader en leverde zij in om hun relatie tot een succes te maken. Het stileren van je woonomgeving kan belangrijk voor je zijn. Zo creëer je rust en harmonie. Je benadert emoties soms verstandelijk. Via de gedachte: hoe zou een ander dat zien? Dat maakt het lastig om vat te krijgen op wat je zélf voelt. Muziek kan het contact met je emoties herstellen.

Maanteken Schorpioen

Je merkt dat het moeilijk is om anderen te vertrouwen en je veilig te voelen. Soms slaat de paniek toe, dan trek jij je terug of sluit jij je af. Daardoor kunnen relaties voor jou een flinke uitdaging zijn. Mogelijk zijn er omstandigheden geweest, waardoor je moeder jou op een cruciaal moment in je leven in de steek heeft gelaten. Daar kon ze misschien niets aan doen, maar bij jou heeft die ervaring een wond geslagen. Ook kun je haar ervaren als manipulatief, waardoor niets is wat het lijkt. Veiligheid vind je door je angsten, woede of wrok te onderzoeken. Als je pijnlijke herinneringen zelf hebt verwerkt, ben je een meestertherapeut: je kunt precies doorgronden wat in een ander omgaat.

Maanteken Boogschutter

Echt wortelschieten, je ergens thuis voelen, kan lastig voor je zijn. Jij bent vaak onrustig door je ‘zigeunerhart’. Je moeder vond haar religieuze of culturele identiteit van grote betekenis. Misschien leken die belangrijker dan jouw emotionele behoeftes. Wellicht komt ze uit een ander land en heeft ze moeite met de cultuur hier, waardoor je het gevoel kreeg dat je ontheemd of ‘anders’ bent. Misschien probeer je dat op te lossen door veel te reizen, te zwerven van plek naar plek. Maar echte emotionele veiligheid vind je uiteindelijk bij jezelf. Door naar binnen te gaan, stil te zitten en te luisteren naar je innerlijke stem, die bijzonder wijs is en je een lucky touch geeft.

Maanteken Steenbok

Je kunt je eenzaam of depressief voelen, omdat het lijkt alsof je alles alleen moet dragen. Misschien was je de oudste thuis en leerde je al jong om verantwoordelijkheid te nemen. Je moeder legde veel nadruk op hard werken, flink zijn en presteren. Zo is er wellicht een patroon ontstaan van jezelf emotioneel tekort doet. Geld kan een bron van stress worden, alsof er niet genoeg is om te ontspannen en je veilig te voelen. Je ware emoties zijn sterk, maar je valt anderen er niet graag mee lastig. Behalve als je anderen ziet lijden, dan kun je je tranen niet tegenhouden. Je vindt veiligheid door je ‘innerlijke kind’ te koesteren en goed te verzorgen.

Maanteken Waterman

Als emoties niet sociaal wenselijk zijn, heb je geleerd ze weg te duwen. Want voor je moeder leken vriendschap en het maatschappelijk ideaal belangrijker dan persoonlijke emoties. Was jij verdrietig, dan waren de kinderen in arme landen nog veel verdrietiger. Je werd aangemoedigd je speelgoed te delen. Je kunt dan het gevoel krijgen dat je niet echt belangrijk bent voor je moeder. Dat ze meer een vriendin is dan een veilige haven. Het is soms lastig om jezelf met anderen te verbinden, want die zien zelden wat er echt in je omgaat. Toch is een diepe vriendschap waarin je alles van jezelf laat zien, het beste wat jou kan overkomen.

Maanteken Vissen

Als kind kun je het gevoel hebben gehad dat je niet werd gezien. Je moeder leefde in een droomwereld, of had problemen, waardoor ze er niet voldoende voor je kon zijn. Je leerde om je terug te trekken in je eigen fantasie. Dat heeft jou creatief gemaakt. Grote kans dat je kunst of muziek maakt. Misschien heb je veel empathie ontwikkeld, omdat je moeder dat nodig had. En mogelijk mis je het fundament voor het alledaagse leven: rekeningen betalen, opruimen, schoonmaken. Een goede manier om dat te ontwikkelen, is praktische klusjes doen voor mensen die je hulp nodig hebben. Zo leer je om te aarden en je veilig te voelen. Spiritualiteit helpt je bij het overwinnen van eenzame gevoelens.

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.

Meer lezen over astrologie?

Benieuwd wat de astrologie van 2023 voor je in petto heeft? Huisastroloog Johanna Blok tekende de bijzondere planeetstanden voor 2023 uit.

Volgend artikel
Wanneer is het volle maan in 2023? Dit overzicht vertelt het je
Wanneer is het volle maan in 2023? Dit overzicht vertelt het je