Leer in 7 stappen je eigen kristallengrid leggen

Leer in 7 stappen je eigen kristallengrid leggen Leer in 7 stappen je eigen kristallengrid leggen Leer in 7 stappen je eigen kristallengrid leggen
Door kristallen in een van de vijf geometrische vormen neer te leggen, volg je de vormen van de schepping. Zo kun je je intentie extra kracht bij zetten. Op die manier zou je jezelf wat beter kunnen beschermen tegen negatieve energie in je leven, of juist wat meer liefde in je leven vragen, of je manifestatie kracht bijzetten.

Veel gebruikte vormen

Populaire patronen voor grids zijn de flower, bloom en seed of life. De flower of life is het raamwerk van het universum, de seed of life vertegenwoordigt alle mogelijke paden, dus biedt ook oneindige mogelijkheden. Elke vorm heeft zijn eigen betekenis: het vierkant staat voor stabiliteit, de cirkel en lemniscaat voor oneindigheid, de kubus van Metatron voor energie en overvloed. Je kent misschien de gouden driehoek, een setje met een bergkristal, rozenkwarts en amethist, dat is ook al een grid – om harmonie in huis te bewaren/creëren.

Bij een open grid kan de energie vrijuit stromen. Met een gesloten grid, waar de buitenrand is dichtgestrooid met steentjes, creëer je een krachtveld, waar de energie zich kan bundelen. Het materiaal onder het raster heeft ook betekenis: hout is levende energie, een spiegel verspreidt de energie, direct op de grond verbind je het grid met het energieveld van de aarde.

Over de stenen

Je kunt stenen verzamelen die bij ‘jouw’ onderwerp horen, maar je kunt ook intuïtief stenen neerleggen op een grid. Ze kunnen evenwicht brengen of je net dat duwtje geven in de richting van verandering in je leven. Je begint met een centrale steen (ook wel anker- of focussteen) en een of meer sets stenen om deze te omringen, vaak in veelvouden van zes. Drie of vier soorten stenen zijn genoeg, maar je kunt altijd je intuïtie als leidraad nemen. Je intentie is het belangrijkste bij het creëren van een kristalgrid. Formuleer hem helder en positief. Schrijf hem eventueel op een briefje en leg ‘m onder je basissteen in het midden.

Wat heb je nodig

  • Edelstenen die bij je wens of intentie passen
  • Een geometrische vorm waarop je de stenen kunt leggen
  • Een rustig plekje in huis waar je creatie een tijdje kan blijven liggen
  • Eventueel wat natuurlijke materialen om je grid te versieren

Zo ga je te werk

1. Reinig je stenen

Leg ze in stromend water of in het schijnsel van de volle maan. Als ze schoon en opgeladen zijn, kunnen ze zich volledig wijden aan de intentie waarmee je ze straks neer gaat leggen.

2. Bepaal je intentie

Breng je aandacht naar binnen en voel waar je aan wil werken. Formuleer je intentie altijd positief.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

3. Kies een grid

Wil je hoekig of rond, je kunt het op een ondergrond doen, of uit de losse pols: een lemniscaat staat voor gronden en verenigen, een spiraal werkt als een energetische vortex.

4. Kies een focussteen

Dat kan een punt zijn, een cluster, een piramide, in elk geval een grotere steen waarmee je je intentie zet. Grond, maak verbinding met de kosmos en leg je handen even op je hart om je intentie te voelen. Neem je focussteen in je rechterhand en spreek je intentie uit, zet hem dan in het midden van je grid.

5. Leg nu de padstenen

Leg ze om je focussteen heen. Deze stenen helpen je te komen waar je wil zijn, ze vormen het pad van het universum naar jouw wens.

6. Leg dan de wensstenen

Deze stenen liggen aan de rand van je grid en zijn verbonden met je wens. Volg je gevoel bij het neerleggen van de stenen.

7. Activeer je grid

Volg de lijnen van het raster met je vinger of een seleniet- of kwartsstaaf. Begin in het midden en ga van steen naar steen, met de klok mee. Met steeds je intentie in gedachten.

Je kunt je grid afmaken met bloemen, veren, blaadjes, takjes of schelpen: materiaal uit de natuur helpt je groeien. Mooi is om alle elementen en windrichtingen te vertegenwoordigen: bloemen staan voor aarde (noord), veren voor lucht (oost), je kunt een kaars branden voor het vuur (zuid) en schelpen neerleggen om water te vertegenwoordigen (west).

Meer weten?

Het hele artikel, inclusief kristallengrids om te gebruiken, vind je in Happinez 4-2021 ‘Leven in het nu’. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.
Volgend artikel
4 kristallen voor innerlijke rust en balans
4 kristallen voor innerlijke rust en balans