Stressvrij de dag beginnen: zo doe je dat

Stressvrij de dag beginnen: zo doe je dat Stressvrij de dag beginnen: zo doe je dat Stressvrij de dag beginnen: zo doe je dat

Sta jij meteen ‘aan’ zodra de wekker gaat, of druk je liever nog een paar keer op snooze voordat je klaar bent voor de dag? Wat voor ochtendtype je ook bent, zo kun jij stressvrij je dag beginnen:

Neem de tijd

Vooral als je de wekker op je telefoon gebruikt, ligt de verleiding op de loer dat je nog voordat je goed en wel wakker bent al je eerste shotje social media van de dag binnenkrijgt. Het is veel fijner om je dag rustig te beginnen, zonder afleiding en input van buitenaf. Rek je rustig uit, doe een paar yogahoudingen, zet een intentie op de dag, mediteer, maak een kop koffie of thee voor jezelf of neem in gedachten de dag die voor je ligt alvast globaal door. Vijf minuten, meer heb je niet nodig.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je voordat je gaat slapen al het een en ander voorbereid, scheelt dat je morgen tijd én kopzorgen. Leg bijvoorbeeld vast een outfit klaar en maak een to-do-lijst of plan je agenda. Zo voorkom je dat je in bed ligt te piekeren over wat je morgen allemaal moet doen of dat je ’s nachts wakkerschrikt omdat je bang bent iets te vergeten.

Sta een kwartiertje eerder op

Juist ’s ochtends is het fijn om een beetje extra tijd en ruimte in je planning in te bouwen. Vijftien minuten lijkt weinig, maar maakt echt verschil. Dat kwartiertje geeft je de kans om in alle rust te douchen, de krant te lezen, het nieuws te kijken of waar jij dan ook maar behoefte aan hebt, zonder dat je vervolgens de rest van de dag achter de feiten aanloopt.

Negeer de snoozeknop

We snappen dat het ont-zet-tend verleidelijk is om er zo vaak mogelijk gebruik van te maken, maar vermijd de snoozeknop op je wekker toch maar. Het verstoort je natuurlijke slaappatroon, waardoor je alleen maar vermoeider wordt. Valsspelen – de wekker bewust eerder zetten zodat je tijd hebt om te snoozen – werkt dus ook niet in je voordeel. Lukt het je met je slaperige hoofd niet om zodra de wekker gaat ook echt op te staan? Plaats je wekker dan niet op je nachtkastje maar bewust een paar meter verderop. Dan móet je je bed wel uit.

Maak alvast je ontbijt

Maak de avond van tevoren je ontbijt (en misschien zelfs je lunch) alvast klaar. Vooral een pot overnight oats (havermout die je een nachtje laat weken) is makkelijk voor te bereiden en goed houdbaar: je kunt dus in een keer je ontbijtje voor meerdere dagen klaarmaken. Eet je ’s ochtends altijd met je gezin of huisgenoten, dek dan alvast de tafel. Je ontbijt en lunch de dag van tevoren al klaarzetten maakt het maken van gezonde keuzes ook nog eens makkelijker.

Alles op z’n plek

Hoe vaak ga jij ’s ochtends nét te laat de deur uit omdat je nog moet zoeken naar je sleutels? Juist. Zorg dat alles wat je dagelijks gebruikt een vaste plek heeft zodat het ’s ochtends voor het grijpen ligt.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
3 ademhalingsoefeningen om je lichaam in slaap te sussen
3 ademhalingsoefeningen om je lichaam in slaap te sussen