Schopt jouw levensstijl je natuurlijke ritme in de war?

Schopt jouw levensstijl je natuurlijke ritme in de war? Schopt jouw levensstijl je natuurlijke ritme in de war? Schopt jouw levensstijl je natuurlijke ritme in de war?

In ons drukke dagelijkse leven hebben (of maken) we amper nog tijd en ruimte om te luisteren naar ons lichaam. We ervaren bijna voortdurend stress, staren urenlang naar onze telefoonschermpjes en brengen veel tijd zittend door. Ons lijf is helemaal niet gemaakt voor die moderne gewoonten. 

Als je meer wilt leven volgens het natuurlijke ritme van je lichaam, zorg er dan eerst voor dat je dat ritme zo min mogelijk verstoort. Deze vijf moderne gewoonten in onze moderne levensstijl kunnen de natuurlijke patronen en het ritme in je lichaam behoorlijk in de war schoppen:

1. Mobiele telefoons in de slaapkamer

Je slaapkamer moet een plek zijn waar je tot rust komt. Nog ‘even’ door je social media scrollen voordat je gaat slapen – of net nadat je wakker bent geworden – zorgt juist voor stress, en het blauwe licht van het scherm verstoort de aanmaak van melatonine. Apps zijn bovendien bewust zo gemaakt dat ze verslavend werken: de dopamine die vrijkomt bij iedere like en reactie op een bericht doet je telkens verlangen naar meer. De digitale levensstijl verstoort vooral ons natuurlijke (slaap)ritme.

Leg je telefoon het liefst buiten de slaapkamer en spreek met jezelf af dat je er tenminste 30 minuten voordat je gaat slapen en 30 minuten na het ontwaken niet op kijkt. Zet ook je notificaties uit. Op die manier word je niet constant gestoord door meldingen en bepaal je zelf wanneer je een berichtje leest.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

2. Eten tijdens stress, deze levensstijl verward je natuurlijke ritme

Hoe vaak eet jij een maaltijd terwijl je ondertussen nog wat mailtjes beantwoordt, televisie kijkt of met je telefoon in de hand zit? Voeding hoort je lichaam te voeden en dat kan alleen als je kalm en met aandacht eet. Beschouw je maaltijden als een periode van rust, waarin je nieuwe energie kunt opdoen. Zo kan je lichaam al haar energie gebruiken om voedingsstoffen op te nemen.

3. Niet luisteren naar je lichaam

Je lichaam heeft zowel beweging als rust nodig. Voor vrouwen geldt dat we tegenwoordig – dankzij tampons en maandverband – alles kunnen blijven doen als we ongesteld zijn. Hartstikke fijn natuurlijk, maar toch heeft je lijf tijdens iedere fase van de cyclus zo haar eigen behoeften.

Volgens Alisa Vitti, auteur van het boek WomanCode, kun je tijdens je menstruatie wel wat extra rust gebruiken. Zorg dat je in deze periode goed slaapt, maak wandelingen en breng thuis tijd door. Tijdens de folliculaire fase en de ovulatie zit je juist weer ruim in je energie: perfect om je eens lekker in het zweet te werken met een stevige cardio-sessie of een les spinning. In de luteale fase, de laatste fase voordat je menstruatie weer begint, is je lichaam gevoeliger voor pijntjes en PMS-klachten. Wandelen en (yin) yoga zijn dan prettig.

4. Niet focussen op wat echt belangrijk is

Iedereen is druk, druk, druk. Onze dagen zijn zo vol dat we maar al te makkelijk voorbijgaan aan wat echt belangrijk voor ons is. Zijn dat de overuren die je maakt, of je familie? Word jij echt gelukkig van al die uren die je spendeert in de sportschool om er maar zo strak mogelijk bij te lopen, of zou je eigenlijk liever meer tijd doorbrengen met vrienden? Probeer stressfactoren in je levensstijl te verminderen, die verwarren ons natuurlijke ritme. Blijf trouw aan jezelf en onthoud: je bent al goed genoeg. Maak bewust tijd om te genieten van wie en wat jou gelukkig maakt.

5. Jezelf isoleren

Onze voorouders leefden in groepen. Tegenwoordig maken we minder snel (offline) verbinding met anderen. Echt contact met mensen zorgt voor een geluksgevoel. Merk je dat je sociale leven zich meer en meer online afspeelt, dan is het de hoogste tijd om er vaker op uit te gaan. Vraag een vriend(in) mee naar de bios, organiseer een etentje of bezoek je familie eens wat vaker. Ook als je verlegen bent of sociale situaties om wat voor reden dan ook spannend vindt, zijn er genoeg plekken om mensen te ontmoeten. Een teamsport is bijvoorbeeld een makkelijke – en actieve – manier om mensen te leren kennen met dezelfde interesses als jij.

Meer lezen?

  • 5 natuurlijke manieren om je stresshormoon cortisol te verlagen
  • Dit is wat dagelijks tien minuten wandelen voor je kan doen
  • Gestresst? Deze drie planten brengen je tot rust
Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Ben jij een sentimenteel mens?
Ben jij een sentimenteel mens?