Wat een uurtje eerder opstaan je oplevert

Wat een uurtje eerder opstaan je oplevert Wat een uurtje eerder opstaan je oplevert Wat een uurtje eerder opstaan je oplevert

Vijfentwintig minuten om te douchen, je aan te kleden, rats-rats snel je make-up en je haar te doen en de deur uit te gaan. Ziet jouw ochtendritueel er ook zo uit, gewoon omdat je elke minuut extra in bed koestert? En zou je eigenlijk wel anders willen – rustig opstarten, mét tijd voor je ontbijtje – maar weet je niet hoe? Zet de wekker eens een uur eerder.

Op het moment zelf verzet misschien elke vezel in je lichaam zich ertegen – maar probeer het, al is het maar één keer. Bevalt het niet, dan mag je voor eeuwig blijven snoozen totdat je nog nét op tijd bent om weg te gaan, elke dag.

Rijkdom

Maar bevalt het wél, dan ben je waarschijnlijk verkocht. Want die extra tijd die je ’s ochtends voor jezelf neemt, voelt als rijkdom. Je kunt een uitgebreid ontbijt voor jezelf maken, tien minuutjes mediteren, rustig de krant lezen, je voorbereiden op wat de dag gaat brengen, douchen terwijl je meezingt met een lekker muziekje, je ogen extra mooi opmaken, een gezonde lunch maken om mee te nemen naar je werk…

Je ownt de dag

En kom je daarna op je werkplek aan, dan voelt het alsof je deze dag ownt. Je bent niet gehaast vertrokken, de werkdag voelt niet als iets wat nu eenmaal moet (grmbl), maar als iets waar je voor gekozen hebt. Je ervaart rust in je hoofd én in je lichaam, en dat gevoel blijft de hele dag hangen. Zelfs als er iets stressvols moet gebeuren (een pittige vergadering, een grote klus die echt af moet), ervaar je kalmte en heb je meer vertrouwen in een goede afloop.


Cirkeltje rond

En denk je nu: ‘ja, maar mijn slaap dan?’ Het mooie van vroeg(er) opstaan is dat je ook eerder weer moe bent. Het wordt makkelijker om op tijd naar bed te gaan – en dus de volgende dag ook weer op tijd op te staan. Een cirkel die heel even moeite kost om te betreden (bij die eerste keer dat je er een uur eerder uit moet), maar die binnen de kortste keren de gewoonste zaak van de wereld wordt.

Zo wordt vroeger opstaan een eitje

Inspiratie om je nieuwe ochtendritueel vorm te geven vind je bij Angelique Heijligers, die er een heel boek over schreef: Morning Medicine. Angelique merkte dat ze, door meer tijd te nemen om aan de dag te beginnen, veel beter in haar vel kwam te zitten. Dit zijn drie van haar tips.

Beeld: fotografie door Aiala Hernando, styling door Cyn Ferdinandus 

Volgend artikel
Een hekel aan opstaan? Zo word je een ochtendmens
Een hekel aan opstaan? Zo word je een ochtendmens