Het krachtige ochtendritueel van Angélique Heijligers

Het krachtige ochtendritueel van Angélique Heijligers Het krachtige ochtendritueel van Angélique Heijligers Het krachtige ochtendritueel van Angélique Heijligers

Rituelen geven structuur, houvast en kunnen je helpen in een overgangsperiode. Schrijfster en journaliste Angélique Heijligers vertelt over het ochtendritueel dat haar kracht gaf toen zij een paar jaar geleden emigreerde naar LA.

Elke zondagavond wanneer de zon onderging, hoorde ik vanuit mijn huis in Venice Beach de drums, conga’s, percussies en ratels van mensen die op het strand samen kwamen om te drummen, te zingen en te dansen. Een ritueel om het oude los te laten voordat een nieuwe dag en een nieuwe week aanbreekt. Nu ik sinds een paar jaar in LA woon, begrijp ik zoveel beter dan voorheen dat de natuur rituelen oproept om ons te verbinden met haar ritme. De energie van LA is een haast ongrijpbaar fenomeen. In die immense, uitgestrekte en volledig op auto’s ingerichte stad kun je jezelf heel makkelijk kwijtraken. Het waren de urban shamans van LA die mij eraan herinnerden om naar de omringende bergen en de oceaan te gaan en te vertrouwen op mijn gevoel, intuïtie en vooral de natuur.

Medicijn

Toen ik net naar LA verhuisde, voelde ik me verloren. Een ochtendritueel van meditatie, yoga, contact maken met de natuur en mezelf elke dag een levensvraag voorleggen, hielp me mezelf te aarden in mijn nieuwe leven. En dat niet alleen. Het ochtendritueel bleek ook de weg uit een sombere periode waarin ik al jaren zat. Ik schreef er een boek over, ‘Morning Medicine’. Over opnieuw beginnen als je niet eens weet waar je moet beginnen. Over hoop, met nieuwe ogen naar de wereld kijken en vertrouwen dat het goed gaat komen. Het ochtendritueel was mijn medicijn. Niet een medicijn volgens de definitie van de moderne westerse wereld, maar van sjamanen. In het sjamanisme heeft ‘medicine’ en ‘healing’ een grote, rijke en vooral spirituele betekenis. Vraag een sjamaan wat medicijn betekent en je krijgt een heel ander antwoord dan van je huisarts.

Helende kracht

Medicijn betekent volgens inzichten van het sjamanisme de aanwezigheid van een unieke kwaliteit in mensen, dieren, bomen en planten, een object, natuurfenomeen of een specifiek moment. Die unieke kwaliteit heeft de kracht om harmonie te herstellen, positieve energie te generen en algeheel welzijn te bevorderen. Als je bepaalde muziek hoort en dat je direct herinnert aan een geluksmoment en je voelt nu weer een stukje van dat geluk, dan is die muziek het medicijn – het heelt namelijk iets in jou.

Volgens het sjamanisme is het medicijn van de ochtend hoop, verwondering, met nieuwe ogen naar de wereld kijken, een nieuw begin. Morning Medicine was precies wat ik nodig had toen ik naar LA verhuisde. We zijn nu een paar jaar verder en het einde van het jaar nadert. Ik voel hoe de natuur beweegt naar een staat van loslaten, rust en bezinning. Mijn aandacht gaat steeds vaker naar het zondagavondritueel van drummen, zingen, dansen, maar vooral de energie van reflectie, loslaten en betekenis vinden.

Tekst: Angélique Heijligers

Meer lezen?

Angélique Heijligers beschrijft in haar boek ‘Morning Medicine’ haar ochtendritueel van zeven dagen en zeven stappen waarbij buiten bewegen, yoga, meditatie en contact maken met de natuur je laten zien dat elke dag een nieuw begin is.


Meer Happinez?

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Sanny Verhoeven over haar haat-liefdeverhouding met social media
Sanny Verhoeven over haar haat-liefdeverhouding met social media