Met deze 5 tips word je een ochtendmens

Met deze 5 tips word je een ochtendmens Met deze 5 tips word je een ochtendmens Met deze 5 tips word je een ochtendmens

Spring jij ’s ochtends bij de eerste wekkerklanken onder je dekens vandaan om de dag te beginnen? Of druk je minstens vier keer op de snooze-knop, genietend van je heerlijke bed?

In dat laatste geval lijkt het leven van een ochtendmens misschien ongrijpbaar en onbegrijpelijk, maar met deze tips word ook jij een ochtendmens.

Waar de een genoeg heeft aan zes uur slaap per nacht, heeft de ander zeker acht uur of meer nodig. En waar de een het liefst voor dag en dauw opstaat om aan het werk te gaan, werkt de anders liever ’s avonds wat langer door. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vroeg opstaan zo z’n voordelen heeft. Mensen die in de ochtend pieken in plaats van in de avond blijken bijvoorbeeld meer kans te hebben op carrièresucces, doordat zij pro-actiever in het leven zouden staan.

Niet geboren als ochtendmens maar wil je wel je dag energieker en actiever beginnen? Dan kan het helpen om een vast ochtendritueel te ontwikkelen. 5 tips:

1. Stop met snoozen

Waarschijnlijk heb je ‘m al tig keer gehoord én waarschijnlijk klinkt het als een enorme opgave om die snooze-knop niet meer in te drukken. Maar snoozen zorgt ervoor dat je na het ontwaken opnieuw (en opnieuw, en opnieuw) in een diepe slaap valt en daar steeds ruw uit wordt gehaald. Klinkt niet als een frisse start van de dag, toch? Dus ook al voelt het onmogelijk: stap direct je bed uit als je wekker is gegaan. En ja, dat vergt wellicht wat oefening, maar jij kunt dit. (Tip: zet je wekker aan de andere kant van je kamer, dan moet je er wel uit).

2. Kijk niet meer op de klok

Als je ’s nachts wakker wordt, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, kijk dan niet op de klok, want dit kan ervoor zorgen dat je slaapritme wordt verstoord. Er is kans dat je slaapklok dan midden in de nacht opnieuw ‘begint te lopen’, waardoor je je ’s ochtends niet uitgerust genoeg voelt om je bed uit te komen. Dat belooft geen energieke dag.


3. Laat de slaap-apps links liggen

Wie zich weleens aan een dergelijke app gewaagd heeft, weet hoe frustrerend het kan zijn om direct na het ontwaken te zien dat je maar 60% van de slaap hebt gehad die je had kunnen krijgen. Of dat je nog niet één uur echt diep geslapen hebt. Door jezelf hier niet mee te confronteren voorkom je ochtendfrustratie en daarmee een slecht humeur voor de rest van de dag.

4. Houd je aan een vast slaapschema, ook in het weekend

Het is verleidelijk om op vrijdag- en zaterdagavond een paar uur langer op de bank te hangen. Voor je het weet is het half twee in de nacht, maar ach: het is weekend. Om jezelf door de week een beter slaapritme aan te meten – en dus ’s ochtends fitter uit je bed te stappen – is het van belang om ook in het weekend vroeg op te staan. Je lichaam went namelijk razendsnel aan die late bedtijden en dat kan ervoor zorgen dat jij op maandag- en dinsdagavond óók niet voor tweeën in slaap valt. Met alle frustratie en vermoeidheid van dien.

5. Zorg voor voldoende beweging, ook – of juist – in de ochtend

Beweging zorgt er niet alleen voor dat je ‘s avonds beter in slaap valt, maar ook dat je ’s ochtends energieker wakker wordt. Je dag beginnen met een rondje hardlopen of een wandeling doet je lichaam en geest veel goeds: je voelt je minder gestrest en er stroomt de hele dag meer energie door je lichaam. Ook al is sporten niet het eerste waar je aan denkt als je ’s ochtends uitgeput wakker wordt, probeer het toch maar eens. Op den duur wordt het een gewoonte en wil je niet anders meer, zeker als je merkt dat je slaapritme er de vruchten van plukt.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over slapen?

Deze yoga oefening helpt jou om beter te slapen.

Volgend artikel
Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor een energieboost in de ochtend
Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor een energieboost in de ochtend