Sta stil en reflecteer tijdens de winterzonnewende

Sta stil en reflecteer tijdens de winterzonnewende Sta stil en reflecteer tijdens de winterzonnewende Sta stil en reflecteer tijdens de winterzonnewende

De periode tussen kerst en oud en nieuw is de ideale periode om naar binnen te keren. Om op zoek te gaan naar verdieping, inspiratie en vernieuwing. Hoe doe je dat als je niet gelovig bent? 

Op 22 december vindt de winterzonnewende plaats, het moment waarop de zon gezien vanaf de aarde de meest noordelijke of zuidelijke positie bereikt. Al eeuwen lang wordt deze dag op het noordelijk halfrond gevierd als de overwinning van het licht op de duisternis. De dagen zullen vanaf nu – langzaam, maar gestaag – weer langer worden.

De geboorte van je meest authentieke zelf

Volgens sommige deskundigen is het Lichtfeest de voorloper van Kerstmis. Het christendom zou de datum van het feest, dat de oude Romeinen op 25 december vierden, hebben overgenomen omdat de geboorte van Jezus van oudsher geassocieerd wordt met de terugkeer van de zon. Gnostici zoals Rozenkruisers, maar ook spiritueel leraren zoals Marianne Williamson, wijzen op de rijke symboliek van het kerstverhaal.

De vraag of Jezus daadwerkelijk meer dan tweeduizend jaar geleden in Bethlehem werd geboren, doet voor hen niet zozeer ter zake. Het gaat erom dat het verhaal ons herinnert aan de mogelijkheid van een heilige geboorte in onszelf. De geboorte van ons meest authentieke zelf. De hoopvolle belofte dat ieder mens kan worden wie hij werkelijk is. Zijn talenten en kwaliteiten maximaal tot bloei kan laten komen om zo een positieve bijdrage te leveren aan de wereld.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Lees ook: op 22 december start het astrologische Steenbok-seizoen – dit merk je ervan

Wat houdt je tegen op je pad?

Voor Marianne Williamson houdt dat in dat er een relatie tot stand komt met het goddelijke. Maar ook wie niet gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde, kan zingeving en betekenis vinden in het kerstverhaal. Het verlangen om je talenten tot bloei te laten komen, dragen we allemaal in ons en vormt voor de meeste mensen de drijvende kracht op het pad van persoonlijke of spirituele ontwikkeling.

Dagelijks zetten we bewust of onbewust stappen die bijdragen aan onze groei. We volgen een yoga-les, proberen gezonder te eten en minder te oordelen over de collega of buurvrouw aan wie we ons ergeren. Soms is er meer nodig, dan stuitten we op grotere obstakels zoals bijvoorbeeld onverwerkt verdriet uit het verleden of diep ingesleten gedragspatronen die ons belemmeren in onze relaties. We gaan in therapie of proberen door zelfreflectie en het voeren van gesprekken met vrienden een verandering in onszelf op gang te brengen.

Ritueel: Neem afscheid van wat je niet langer dient

De winterzonnewende is vlak voor kerst een ideaal moment om stil te staan bij je persoonlijke of spirituele groei. Neem een moment voor jezelf of blik samen met je partner of een goede vriend terug op het afgelopen jaar. Hoe ben je dit jaar van start gegaan? Hoe heb je jezelf dit jaar ontwikkeld? Wat houdt je op dit moment het meest tegen om je diepste verlangens en dromen achterna te gaan?

Bij het vieren van de winterzonnewende staat de overwinning van het licht centraal. Maak daarom een vuur in je haard of vuurkorf of steek als je die niet hebt een kaars aan. Schrijf hetgeen dat jou op dit moment het meest belemmert in je persoonlijke of spirituele groei op een papiertje. Laat dit vervolgens in het vuur verdwijnen en neem afscheid van wat je niet langer dient. Bedank jezelf tenslotte voor alle stappen – groot en klein- die je dit jaar hebt gezet. Eer je moed, je kracht en je volharding. 

Tekst: Janita Naaijer

Meer lezen over de winterzonnewende?

Winterzonnewende: tips voor tijdens de donkerste dagen.

Volgend artikel
Heb je last van de donkere dagen? Zo maak je je leven weer wat lichter
Heb je last van de donkere dagen? Zo maak je je leven weer wat lichter