Winterzonnewende: tips voor tijdens de donkerste dagen

Winterzonnewende: tips voor tijdens de donkerste dagen Winterzonnewende: tips voor tijdens de donkerste dagen Winterzonnewende: tips voor tijdens de donkerste dagen

Vandaag, 21 december, is de kortste dag van het jaar. Het is ook de dag waarop de duisternis het langst duurt.

Met kerstverlichting en kaarsen is dat niet zo’n punt, maar toch moeten we allemaal – bewust of onbewust – wennen aan de winter die zijn intrede doet. We worden ziek, zijn het jaar aan het overdenken en slaan aan het twijfelen over werk en relaties. De lange periode van duisternis beweegt ons. Wat kun je het beste doen in deze zelfreflectieve tijd?

1. Ga naar buiten

Omdat het in deze periode van het jaar kort licht is, is het belangrijk om overdag veel buiten te zijn. Niet alleen op je fiets naar je werk, vrienden of een restaurant, maar de natuur in. Aan de wandel met je hond, vriend(in) of alleen. Snuif de koude lucht op, bewonder de kale bomen en luister naar de vogels. Tijdens deze winterse wandelingen komen de diepzinnige gesprekken en vragen vanzelf op gang.

2. Verwelkom je dierbaren

Nodig tijdens deze dagen je favoriete mensen uit. De dierbaren waar je niet zonder kunt. Ga een avond spelletjes met ze spelen, maak een pre-kerstdiner of ga bij iemand wijn drinken. Geniet van deze fijne mensen en realiseer je dat én waarom ze belangrijk voor je zijn.

3. Ervaar waar je niet (meer) gelukkig van wordt

Bedenk eens voor jezelf: wat wil je niet meer? Kan van alles zijn: je huis, baan, relatie, haardracht, financiële situatie, vrienden, kritiek op jezelf. Je hoeft er geen oplossing voor te bedenken. Ga tijdens die donkerte buiten op zoek naar de donkerte in jezelf en ervaar waar je niet (meer) gelukkig van wordt. Als de dagen weer langer worden, dienen antwoorden en oplossingen zich vanzelf aan.

4. Wees niet zo streng

Misschien ervaar je even wat minder energie, discipline en daadkracht dan op andere momenten in het jaar. Geen zorgen, laat het allemaal even voor wat het is. Geniet van lekker eten, hang urenlang op de bank met Netflix, laat die afwas staan en verschuif afspraken naar het nieuwe jaar. Laat de touwtjes vieren. De energie om weer op volle kracht door te gaan, keert met de langere dagen vanzelf weer terug.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over de winter?

Zo houd je je humeur op peil in de winter.

Volgend artikel
Sta stil en reflecteer tijdens de winterzonnewende
Sta stil en reflecteer tijdens de winterzonnewende