4 dingen die de winter ons kan leren

4 dingen die de winter ons kan leren 4 dingen die de winter ons kan leren 4 dingen die de winter ons kan leren

Vaak is het seizoen waarin je geboren bent je favoriete seizoen. Niet verwonderlijk, want zoals je sterrenbeeld bij je geboortedatum hoort, hoort een seizoen dat ook. Ontdek hier de (spirituele) lessen van de winter – of je nu wel of juist helemaal niets met kou, sneeuw en ijs hebt.

De bomen zijn kaal, de velden zijn leeg. Hierdoor lijkt het in de winter vaak alsof er even niets gebeurt in de natuur. Maar niets is minder waar. De levenskrachten trekken zich terug uit de buitenwereld, maar zijn er nog wel. Ze wachten ondergronds tot de tijd rijp is voor een nieuw begin. En juist dát kunnen we van de winter leren..

Ga mee in het ritme

Een periode van leegte – zoals de natuur in de winter is – kun je zien als de voedingsbodem voor een nieuw begin. En daar heb je niet altijd controle over. Want ook grassprietjes gaan niet harder groeien als je eraan trekt. Je kunt daarom niet meer doen dan het accepteren en meebewegen op het ritme, zoals ook de natuur dat doet.

Opruimen en leegmaken

Een manier om dat te doen is door op te ruimen. Uitruimen, sorteren en wegdoen is natuurlijk gedrag in de leegte voorafgaand aan een nieuw begin. Wat heb je niet meer nodig? Wat sjouw je met je mee, maar vertraagt de komst van een nieuw begin? Door het tastbare op te ruimen, ruim je ook het innerlijke op. Zo schep je ruimte voor het nieuwe dat komen wil. In de natuur zie je buiten hetzelfde gebeuren: alles wordt kaal en leeg, het oude wordt opgeruimd. Er wordt ruimte gecreëerd voor het nieuwe.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Keer naar binnen

De winter is gemaakt voor stilte, innerlijke rust en ontspanning. Juist omdat alles even stil ligt, word je uitgenodigd om aandacht te hebben voor lichaam en geest. Om even uit te rusten, balans te vinden, energie op te bouwen én te verstillen. Probeer daarom ruimte te maken voor bezinning: waar sta je op dit moment in het leven? Leef je vanuit je hart? Schrijf al jouw dromen en doelen op. Profiteer van de winterse energie, die is perfect voor je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Leegte en geluk

Door juist naar buiten te gaan, ontdek je in de winter dat leegte en geluk goed samengaan. Het zit ‘m in de kleine dingen: de zuivere winterlucht, de geluiden, maar ook een dik pak sneeuw. Niet voor niets staat sneeuw in de kleurenleer voor vreugde, vrede en een licht gevoel staat. Alles verdwijnt onder een glinsterende witte deken. En daar kun je op veel manieren van genieten.

Meer lezen over de winter?

Dit zijn de fijnste kristallen om je te ondersteunen in de winter.

Volgend artikel
Deze 5 yogahoudingen helpen je uit een winterdip
Deze 5 yogahoudingen helpen je uit een winterdip