Ayurvedische wijsheden voor de herfst: vijf tips

Ayurvedische wijsheden voor de herfst: vijf tips Ayurvedische wijsheden voor de herfst: vijf tips Ayurvedische wijsheden voor de herfst: vijf tips

Volgens de Ayurvedische leer is niet alleen de mens maar ook de natuur doordrongen van universele basiskrachten, de dosha’s Vata, Pitta en Kapha. De herfst is het seizoen van Vata-energie, die bestaat uit de elementen lucht en ruimte. In het najaar daalt de temperatuur en wordt het guur, wat Vata uit balans brengt. Deze vijf tips helpen je in de herfst je Vata-energie te balanceren.

Start de dag met beweging

Een rustgevende yoga flow werkt als een filter die storende elementen in de lucht tegenhoudt. Omdat regelmaat een belangrijk element is dat in de herfst Vata kan balanceren, beoefen je yoga in het najaar het liefst elke dag op dezelfde tijd. Zonnegroeten helpen om je lichaam warm te maken voor een nieuwe dag terwijl cat stretches je lijf op een zachte manier wekken. Wat je met deze yoga flow wilt bereiken is ontspannen; oefen daarom rustig en mindful en vooral niet te gehaast.

Verzorg je huid met warme olie

Met een Ayurvedische zelfmassage kalmeer je je zenuwstelsel en hydrateer je op een liefdevolle manier je huid. Door je huid met verzorgende olie in te smeren ga je de kou en droogte van het herfstweer tegen. Wil je de Vata in de lucht balanceren, dan kun je het beste met sesamolie smeren. Gebruik een biologische olie die je koopt bij de reformzaak, van dezelfde kwaliteit waarmee je kookt. Om de kou tegen te gaan kun je de olie verwarmen, bijvoorbeeld au bain-marie, boven een theelichtje, of door het flesje op de verwarming te zetten.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past
  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
  • Cadeau: koperen tongschraper

Drink een heilzame drank

Om het gure weer buiten te sluiten start je de dag het liefst met een heilzame en warme drank. Volgens de Ayurveda balanceer je Vata in de herfst met een warme drank met verse gember, die ook je spijsvertering en immuunsysteem een oppepper geeft. Maar ook de eigenschappen van kurkuma, venkel, kruidnagel en kaneel zijn goed voor de balans in dit seizoen. Probeer zwarte thee en koffie zoveel mogelijk te vermijden, in ieder geval ’s ochtends vroeg.

Neem een warm ontbijt

Tijdens de herfst heeft je lijf vooral zachtheid en warmte nodig. Blijf daarom weg van licht ontbijt zoals fruit met yoghurt en kies voor gekookt, voedend, zacht en zoet. Een warm ontbijt is ook makkelijker te verteren, en je wilt het je lijf zo comfortabel mogelijk maken in de herfst. Ayurvedische recepten zoals havermoutpap met kaneel, zoete muffins en warme flensjes zijn goede manieren om je maag rustig aan een nieuwe dag te laten wennen. Eet niet te snel en blijf na het eten een poosje zitten zodat je de maaltijd goed kunt verwerken.

Start de dag in slow motion

Terwijl de felle stralen van de zomerzon staan voor vroeg opstaan en energie, kun je in de herfst de dag juist langzamer starten. Het is in deze maanden oké om de wekker wat later te zetten en je meer te schikken naar het ritme van de natuur. Het knus en comfortabel maken staat in dit seizoen voorop. Ga liever langzaam uit je bed in plaats van snel en kleed jezelf volledig aan zodra je onder de dekens vandaan bent. Houd dikke sokken, een warme trui en een zachte deken binnen handbereik en neem extra veel tijd voor jouw ochtendritueel.

Tekst: Susanne van Gendt

Beeld: fotografie door Violaine Chapallaz, styling door Marita Janssen

Meer lezen?

14 redenen om blij te worden van de herfst.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
De mooiste routes voor een herfstwandeling
De mooiste routes voor een herfstwandeling