Rise en shine met de Zonnegroet

Rise en shine met de Zonnegroet Rise en shine met de Zonnegroet Rise en shine met de Zonnegroet

De dag beginnen door het zonlicht te begroeten, je hele lichaam strekken en nieuwe energie op te doen. De Zonnegroet is, naast een complete work-out, een fijne manier om wakker te worden.

Elke ochtend opnieuw verschijnt de zon boven de horizon om onze wereld warmte, licht en voeding te geven. Zonder zon geen leven – dat wisten we heel lang geleden al, en de zon werd in veel culturen als god aanbeden.

Uit het oude India

Zo ook in de vedische traditie van het oude India. In de Veda’s, de heilige geschriften, vind je veel verwijzingen naar de zon als brenger van leven, gezondheid en welvaart. Op basis van deze teksten ontstonden allerlei rituelen om de zon te vereren en te danken. De Zonnegroet, een serie van ongeveer twaalf yogahoudingen die vloeiend achter elkaar worden uitgevoerd, ontstond ooit uit zo’n ritueel.

Oorspronkelijk was het een reeks mantra’s die bij zonsopgang werd opgezegd; later werden daar lichaamshoudingen bij uitgevoerd. Je richt hierbij je lichaam afwisselend op naar de zon om hem te begroeten en te bedanken, om dan weer een diepe buiging voor hem te maken.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Goedemorgen!

Tegenwoordig wordt de Zonnegroet vaak gebruikt om het lichaam op te warmen voor andere yogahoudingen, maar het is ook al een volledige yogasessie op zich. Je ontwikkelt flexibiliteit, kracht – en uithoudingsvermogen als je het aantal Zonnegroeten steeds iets verder opvoert. Het hele lichaam komt aan bod: Je strekt je wervelkolom en de beenspieren, maakt de wervelkolom soepel door voorover en achterover te buigen, opent je borstkas en liezen en doet een ‘omgekeerde’ houding waarbij je hoofd lager is dan je hart, wat het zenuwstelsel kalmeert.

Dit maakt het ook een perfecte serie om ’s morgens vroeg te doen, zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Met de serie van bewegingen maak je je lichaam wakker en warm je op. De bloedsomloop en het endocriene systeem, dat hormonen produceert, gaan aan het werk. Energetisch gezien worden alle zeven chakra’s geprikkeld, want deze energiecentra worden in de verschillende houdingen gestimuleerd. En doordat je beweegt op het ritme van je ademhaling, voorzie je je lichaam van verse zuurstof en nieuwe prana, levensenergie. Goedemorgen!

Houd ons YouTube-kanaal in de gaten voor ontspannende (yoga)oefeningen zoals de Zonnegroet.

Tekst Ingrid Melenberg

Volgend artikel
Voor op een zwoele zomeravond: cocktail met bite
Voor op een zwoele zomeravond: cocktail met bite