Mediteren maakt gelukkiger: 5 redenen

Mediteren maakt gelukkiger: 5 redenen Mediteren maakt gelukkiger: 5 redenen Mediteren maakt gelukkiger: 5 redenen

Denk jij bij mediteren steevast ‘niet echt iets voor mij’? Laat je dan overhalen door de voordelen van meditatie. Want of je nu een scepticus, absoluut-niet-zweverig of altijd druk bent: mediteren maakt echt gelukkiger.

Wat maakt jou gelukkig?

Die handgemaakte droomjurk, een statig huis mét tuin, of die carrièrestap met meer verantwoordelijkheid… Misschien denk je dat het gelukkiger maakt, maar uiteindelijk zorgen al deze externe zaken enkel voor een tijdelijke boost van gelukshormonen.

Waar geluk begint van binnen, en heeft veel meer te maken met jezelf en veel minder met de wereld om je heen. Het is juist daarom dat meditatie je helpt om een gelukkiger mens te worden.

Dus heb je nog een reden nodig om op je meditatiepoef neer te ploffen? Vijf redenen waarom meer mediteren een positieve invloed heeft op je geluksgevoel.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Met meditatie begint je dag positief

Mediteren geeft je de mogelijkheid om naar binnen te keren en te reflecteren op de dag die komen gaat. Door tijdens je meditatie een intentie te zetten over hoe je je die dag wilt voelen, maak je bewust de keuze voor geluk. Je intentie beïnvloedt namelijk hoe je reageert op alles wat er gedurende de dag op je afkomt.

Mediteren maakt je positiever

Mensen hebben gemiddeld zo’n zestigduizend gedachten per dag. Met meditatie kom je er langzaam achter dat je niet je gedachten bent, maar dat je er ook boven kunt staan om ze te observeren. Je doorbreekt je oude gedachtepatronen en vervangt ze door een gevoel van innerlijke rust. Vanuit die rust kun je alles veel beter relativeren waardoor het veel makkelijker is om positief te blijven.

Meditatie geeft je meer zelfvertrouwen

Weinig zelfvertrouwen is een gevolg van identificatie met onze gedachten. We kennen onze innerlijke criticus veel gewicht toe en gaan geloven dat we minderwaardig zijn. Door te mediteren maken we ons los van de innerlijke criticus en identificeren we ons steeds minder met onze gedachten. Het gevolg? Het zelfvertrouwen dat we er mogen zijn en ook wij het waard zijn gelukkig te zijn.

Meditatie geeft ontspanning

Wanneer je mediteert maak je je even los van de eindeloze maalstroom van gedachten in je hoofd, waardoor je ontspant. Meditatie leert je dat ontspanning altijd een keuze is, zelfs wanneer stress en onrust de kop opdoen. Door het leven te nemen zoals het zich aandient en daarin keer op keer voor ontspanning te kiezen, verhoog je je geluksgevoel. Onthoud: diep ademhalen en een moment van stilte is soms alles wat je nodig hebt.

Meditatie brengt je dichter bij jezelf

Tijdens meditatie leer je de persoon kennen die jij echt bent. Je bevriend delen van jezelf waarvan je niet wist dat ze bestonden en ineens wordt helder waar je echt gelukkig van wordt. Hoe dichter je bij jezelf komt te staan, hoe meer helderheid je krijgt over wat je wilt in je leven. Wat jou geluk brengt en wat niet langer.

Meer lezen over persoonlijke groei?

8 manieren om in het hier en nu te zijn.

Volgend artikel
De drie zuchten: Susan Smit over de kracht van je ademhaling
De drie zuchten: Susan Smit over de kracht van je ademhaling