Zo zorg je dat je lekker in je vel zit op je werk (sla nooit je ommetje over)

Zo zorg je dat je lekker in je vel zit op je werk (sla nooit je ommetje over) Zo zorg je dat je lekker in je vel zit op je werk (sla nooit je ommetje over) Zo zorg je dat je lekker in je vel zit op je werk (sla nooit je ommetje over)

Als je het druk hebt op je werk, loop je de kans dat je vooral in je hoofd gaat zitten – en je lichaam uit het oog verliest. Moet je niet willen, want wie lekker in z’n vel zit levert beter werk af én gaat fris en fruitig weer naar huis. Zo luister je naar je lichaam op je werk.

Eet mindful

Hoe druk je ook bent, eten is al-tijd prioriteit. Als je met aandacht eet, op een rustige plek (nooit achter je bureau – je bent meer waard dan dat), laad je jezelf op en ga je met nieuwe energie de middag in. Kies voor voedsel dat je oppept: lekker veel verse groenten, eieren, bonen, noten. Zet een kan water (met een schijfje citroen of komkommer) op je bureau zodat je blijft drinken.

Hup, naar buiten

Een ommetje is het eerste wat erbij inschiet op een drukke dag. Maar net als eten met aandacht, zijn ook de buitenlucht en een beetje bewegen perfecte manieren om weer op te laden. Even naar buiten hoeft nog geen kwartiertje te duren, maar daarna kun je er weer tegenaan (dat kost dus echt minder tijd dan tegen een vervelend taakje aanhikken, of met een writersblock naar je scherm staren). Andere manieren om wat extra beweging te krijgen: neem de trap, loop naar je collega’s toe in plaats van ze te mailen, doe alvast een boodschap in de buurt. Of, als je het rigoureus aan wilt pakken, ga sporten met je collega’s. Dat blijkt wonderen te doen voor je motivatie.

Telefoon buiten handbereik

Klinkt misschien simpel en een beetje flauw, maar het werkt wel: leg je telefoon zover weg dat je er net niet bij kunt. Dan mis je geen belangrijke telefoontjes, maar je beperkt wel de eindeloze afleiding van appjes. Daardoor voel je je echt energieker en heb je veel meer focus, want steeds je telefoon pakken maakt duf en leidt ontzettend af.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Customize je werkplek

Als je een flexwerker of zzp’er bent die vaak op verschillende werkplekken zit, heb je misschien niet altijd zin om je bureau en stoel aan te passen. Investeer daar toch elke dag even die twee minuten (veel meer is het niet!) in. Je rug is je er dankbaar voor.


Let op je houding

Kijk af en toe met helikopterview naar jezelf: hoe zit je erbij? Bij stress nemen veel mensen een verkrampte houding aan. Als je van jezelf weet dat je ineengedoken gaat zitten als je het druk hebt, oefen dan regelmatig om een andere houding aan te nemen. Een simpel hulpmiddel als een bal kan al enorm helpen – die dwingt je om rechtop te gaan zitten. Nog beter: werk af en toe staand.

Mediteer

Ja, dat kan dus gewoon, op je werk. Achter je bureau, op de wc, in de kantine of even buiten de deur. Als het moet kan het al in zestien seconden, volgens de Amerikaanse meditatieleraar davidji. Je ademt vier tellen in door je neus, houdt vervolgens deze adem vier seconden vast, waarna je in vier tellen langzaam uitademt. Nu wacht je vier tellen, en dan kun je het nog eens doen. Hoe kort ook, deze meditatie haalt je even uit je drukke dag. Mediteren brengt je meer én betere ideeën.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over werkgeluk?

Burn-out? Dit zijn de 2 grootste boosdoeners.

Volgend artikel
4 stappen voor een fijne werksfeer
4 stappen voor een fijne werksfeer