Wie mediteert op het werk komt met meer én betere ideeën

Wie mediteert op het werk komt met meer én betere ideeën Wie mediteert op het werk komt met meer én betere ideeën Wie mediteert op het werk komt met meer én betere ideeën

Beeld je het volgende in. Je baas die zegt dat jullie met zijn allen het werk even kunnen laten vallen om een half uurtje te mediteren.

Even lekker de buitenlucht in, of juist een stilteruimte opzoeken. Ga maar, zegt hij, maak je hoofd leeg en focus je op je ademhaling, gedachten en gevoelens. Dat is goed voor het bedrijf!

Zie jij dit scenario wel gebeuren op je werkplek? Good for you, dan werk je vermoedelijk voor iemand die waarde hecht aan creativiteit en die het effect van mindfulness op creativiteit (er)kent. Voor het grotere deel zal zo’n ‘verplicht’ moment van mediteren op het werk eerder een ver-van-zijn-bed-show zijn.

Voor iedereen die zich tot deze tweede groep kan scharen zou ik willen zeggen: laat je baas dit artikel eens lezen. Mediteren op het werk helpt namelijk. En niet alleen het individu. Juist het hele bedrijf ondervindt de positieve gevolgen van meditatie. Want wat blijkt?

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

Creativiteit is de basis voor het slagen of falen van bedrijven op de langere termijn, en meditatie bevordert de creativiteit.

Science says!

De uitkomsten van het onderzoek dat wetenschappers van de Erasmus Universiteit deden zijn overduidelijk: wie mediteert en dus aan mindfulness doet is in staat meer en interessantere ideeën te bedenken, is oplettender, staat open voor ideeën van anderen en is daardoor beter in staat ideeën met elkaar te combineren. Wat uiteindelijk gouden uitkomsten kan opleveren. Win-win!

Toiletmeditatie

Met zulke bevindingen zou je denken dat elke werkgever de mediterende werknemer met open armen ontvangt.

Uit een onderzoek van het Bridgeman opleidingsinstituut in 2016 bleek echter dat meer dan de helft van de mediterende werknemers het stiekem deed, omdat ze er niet met hun leidinggevende over durfden te praten. Populaire plek voor deze stiekeme meditatie: het toilet.

Niet gek, want mediteren op het werk hoeft niet lang te duren. Drie minuutjes de ogen sluiten kan al helpen, soms zijn er zelfs maar vijf seconden nodig voor de juiste mindset. En een toiletbezoekje van een dergelijk tijdsbestek zal niemand opvallen.

Emotionele intelligentie

Toch zou het een bedrijf veel meer kunnen opleveren als er een algemene meditatieruimte ingericht wordt (en mindfulness dus niet meer op het kleine kamertje hoeft te gebeuren).

Door te mediteren neem je afstand en focus je op wat er in je hoofd en lichaam gebeurt, en hoe je daarop reageert.

Onderzoekers van de Stanford University in San Francisco ontdekten dat dit onder meer je emotionele intelligentie verhoogt. Een vaardigheid die binnen nu en zo’n twee jaar hoog op het eisenlijstje van een nieuwe werknemer zal staan.

Mensen met een hoog EQ beschikken over zelfkennis, durven beslissingen te nemen en weten hun gevoelens te managen. Ze zijn empatisch, stellen zichzelf open en zijn gemotiveerd om hun doelen te bereiken. Bovenal zijn ze zich bewust van de verantwoordelijkheid voor eigen hun geluk. En zijn zulke mensen niet de droom van iedere werkgever?

Grenzeloze creativiteit

Ieder gezond bedrijf wil innoveren. Voor innovatie zijn creatieve brainstormsessies nodig.

Als ideeën die onrealistisch lijken in zulke sessies direct worden afgeschoten – en dat gebeurt vaak, ondanks het motto ‘tijdens de brainstorm is niets te gek’ – voelen werknemers zich geremd in het opperen van ideeën. Zonde, want juist het uitwerken van die onrealistische ideeën leidt uiteindelijk tot innovatie.

Daarom zijn werknemers met een open, onderzoekende blik onmisbaar voor een bedrijf. Zij zijn niet alleen in staat zelf te groeien maar motiveren ook anderen om af te wijken van de gebaande paden, met geniale ideeën als gevolg.

Voor al die werkgevers die nu denken: die moet ik hebben! Waar vind ik die gouden werknemers?! Probeer maar eens te mediteren. Dan vind je het antwoord waarschijnlijk vanzelf.

Wil je meer weten?
Volg een van onze online trainingen over geluk op je werk: Happi@work of Meditatie.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Weg met de kantoorgevangenis: waarom je minder moet werken
Weg met de kantoorgevangenis: waarom je minder moet werken