Waarom je er dít jaar klaar voor bent (en vorig jaar stiekem ook al)

Door Susan Smit
Waarom je er dít jaar klaar voor bent (en vorig jaar stiekem ook al) Waarom je er dít jaar klaar voor bent (en vorig jaar stiekem ook al) Waarom je er dít jaar klaar voor bent (en vorig jaar stiekem ook al)

Hoe weet je of je er klaar voor bent? Als je al jaren droomt over een nieuwe liefde, carrière of wereldreis, maar toch die stap niet durft te zetten?

Een vriendin met ruime ervaring in de hulpverlening en een stapel diploma’s wilde aan een volgende masteropleiding beginnen voor ze als coach aan de slag durfde te gaan. Het was ‘het allerlaatste handvat om mensen te helpen’, zei ze. Alleen: bij de opleiding was geen plek meer. Dus haar coachingspraktijk kon nog niet open, vond ze.

Er welde een symbolisch beeld in me op. Ze stond met twee koffers in haar handen en een rugzak op haar rug. Ze begon nog een pakket in een van de koffers te proppen, maar het lukte niet want de koffer was al te vol. Voor haar stond een trein te wachten, maar ze stapte niet in. ‘Ben ik er wel klaar voor om in te stappen?’ vroeg ze. ‘Heb ik wel genoeg bagage?’

Teen in het water

Er zijn een hele hoop mensen die onverhoeds en onvoorbereid, puur op enthousiasme en overmoed, in het diepe springen (zeker op het gebied van coach worden, voeg ik hier wijsneuzerig aan toe). Aan de andere kant van het spectrum zijn de mensen die urenlang voorzichtig en behoedzaam een teen in het water steken en dan besluiten dat ze nog niet genoeg ervaring en voorbereiding hebben om erin te springen.

Kan het zijn dat vrouwen hier bovengemiddeld last van hebben? Bij vriendinnen zie ik het op relatievlak in ieder geval ook vaak. ‘Ik ben nog niet klaar voor een nieuwe man’, zeggen ze jaren na hun pijnlijke scheiding en uren therapie, ‘ik moet nog aan mezelf werken en in balans komen.’ Hun mannelijke exen daarentegen hebben zonder uitzondering allang een nieuwe vriendin en vaak is er alweer een nieuw kindje op komst.


In de droom ben je veilig

Een goede voorbereiding is goud waard, en wat voorzichtigheid kan ook geen kwaad, maar de voorbereiding kan ook gaan dienen als een voorwendsel voor uitstel, een excuus om nog niet te hoeven beginnen en te kunnen blijven dromen. Want in de droom, het voortraject, het je klaarmaken, ben je veilig en kun je nog geen fouten maken. Je kunt niet falen.

‘Je bent er klaar voor,’ zeg ik tegen mijn goede vriendin, ‘en stiekem was je dat vorig jaar ook al.’ Ze kijkt me grinnikend aan. Drie dagen later belt ze dat er toch een plekje in de opleiding voor haar was. ‘Maar daarna ga ik écht beginnen,’ zegt ze.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Als productiviteit je eigenwaarde bepaalt: Susan Smit deelt haar inzichten.

Volgend artikel
Het enneagram: wat is jouw persoonlijkheidstype?
Het enneagram: wat is jouw persoonlijkheidstype?