Werk jij voor het geld, of voor je geluk?

Werk jij voor het geld, of voor je geluk? Werk jij voor het geld, of voor je geluk? Werk jij voor het geld, of voor je geluk?

‘It’s better to have a short life that is full of things you like doing, than a long life spent in a miserable way.’ Dit is één van de beroemde lessen die Alan Watts – Engels filosoof, schrijver en hoogleraar – zijn studenten bijbracht gedurende zijn leven. Want wat als geld geen rol zou spelen? Zou je dan nog steeds doen wat je nu doet?

We slapen, we eten en we werken. Een aantal handelingen die in de meeste westerse levens zo doodnormaal zijn dat we er niet vaak bij stilstaan. Zonder slaap en voedsel functioneren we niet, en zonder werk verdienen we geen geld om die slaapplek en dat voedsel te kunnen betalen. In die zin is werken – althans, voor de meesten onder ons – een broodnodige bezigheid die de basis vormt voor de invulling van de rest van ons leven.

De rol van geld

Maar wanneer er puur en alleen gewerkt wordt om geld te verdienen, ben je dan wel in staat om je leven zo in te richten zoals jij dat het liefste zou willen? Alan Watts (1915 – 1973) was één van de meest gelezen filosofen van de vorige eeuw. Hij hield zich onder andere bezig met het vertalen van het oosterse gedachtegoed naar het westen en was gefascineerd door het boeddhisme, hindoeïsme en taoïsme. Hij stelde zijn studenten steevast de vraag: wat zou jij willen doen als geld geen rol speelde? Hoe zou jij het allerliefste je leven leiden? Waar word jij warm van? Van welke situatie word jij blij? De antwoorden op die vragen brengen je bij je verlangens en stellen je in staat om die verlangens te beantwoorden.

Doe dat wat jou blij maakt. Vergeet het geld.

Want, zo stelt Watts, als je vasthoudt aan geld verdienen als belangrijkste motief om te werken, verspil je kostbare tijd. Het is zonde en dom om tijd te spenderen aan zaken waar je helemaal niets om geeft. Zo ga je een leven leiden dat draait om dingen waar je niets mee hebt. Onze kinderen zullen dit voorbeeld volgen en het weer doorgeven aan hun kinderen. En zo komen we er nooit.

Daarom is het zo onwijs belangrijk om jezelf de vraag te stellen: waar verlang ik naar? Als je die verlangens kunt beantwoorden met je dagelijkse bezigheden, zal dat je productiever en vindingrijker maken. Je houding naar jezelf en de wereld om je heen zal positiever worden en je zelfvertrouwen neemt toe.

Dus laten we beginnen met het creëren van ons eigen geluk. Met het inrichten van ons leven zoals wij dat willen. Dit filmpje vormt daarvoor een mooi startpunt.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over geluk?

Dit is het geheim van een lang en gelukkig leven.

Volgend artikel
Mindful met je geld omgaan op z’n Japans
Mindful met je geld omgaan op z’n Japans