Lichter leven: rust en ruimte scheppen

Fotografie Beeld Jeroen van der Spek en Alan Jensen
Lichter leven: rust en ruimte scheppen Lichter leven: rust en ruimte scheppen Lichter leven: rust en ruimte scheppen

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. In les 4 ligt de focus op stilte en orde. Want wanneer we niet zorgen voor rust en ontspanning, verliezen we onze kracht.

Onze hersenen en onze darmen hebben dezelfde vorm en structuur en staan direct met elkaar in verbinding. Naast een goede spijsvertering is het net zo belangrijk om je emotionele problemen te verteren. Hoe meer je in staat bent om anderen (en jezelf) te vergeven, situaties te accepteren, je over te geven aan het leven en je grenzen te bewaken, hoe minder stress je zult ervaren. Langdurige stress is een ware killer en kan ervoor zorgen dat je dikker wordt.

Orde en stilte

Rust in ons hoofd en de ruimte voor geestelijke vertering krijg je door regelmatig de stilte op te zoeken. Stilte is een primaire behoefte die je helpt te reflecteren, op te laden en te creëren wat je graag wilt. Het is ook een essentieel onderdeel van onze spirituele voeding. Als we niet zorgen voor stilte en ontspanning, verliezen we onze kracht. Zoek de stilte dus regelmatig op, bijvoorbeeld door te mediteren of in de natuur te zijn.

Ook een opgeruimd huis schept ruimte en rust, net zoals het op orde houden van alle dagelijkse beslommeringen. Het haalt letterlijk een last van je schouders.

rust afvallen

Opdracht 1

Zorg ervoor dat je minstens één uur per dag alleen bent. Maak een wandeling in de natuur of mediteer. Gewoon naar buiten staren mag ook. Als je maar volkomen alleen bent en je met zo min mogelijk bezighoudt.

Online training Mindful Leven

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Opdracht 2

Verwen jezelf deze week met een massage of een bezoek aan de sauna of de schoonheidsspecialist.

Opdracht 3

Ruim je huis op. Begin klein en pak elke week een andere plek aan. Al ruim je maar één plank per keer op, het helpt. Wees niet kinderachtig met weggooien. Die stapel tijdschriften ga je echt nooit meer lezen! Alles waar je aan twijfelt of je het nodig hebt of niet: weg ermee! Geef zo veel mogelijk weg aan anderen, onder het mom van een ander verblijd, ik bevrijd.

Opdracht 4

Hoe minder ruis je om je heen hebt, hoe meer gefocust je kunt leven. Kijk dus niet alleen in je huis waar je kunt opruimen, maar ook in je agenda. Stel prioriteiten, schrap overbodige afspraken. Kijk ook naar je werk en je relatie(s). Waar kun je nee zeggen, wie kun je loslaten? Hoe meer ruimte je in je leven overhoudt, hoe meer tijd je hebt om voor jezelf te zorgen. En alleen wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je lichter leven. Uiteindelijk kun je er dan ook werkelijk voor een ander zijn.

Opdracht 5

Verricht een dagelijkse handeling, zoals tandenpoetsen of een boterham smeren, zo uitgebreid mogelijk en vol overgave. Ga er helemaal in op en probeer aan niets anders te denken dan aan waar je mee bezig bent. Het klinkt misschien heel eenvoudig, maar dat is het niet. Voel na afloop wat dit je heeft gebracht.

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Bekijk hier de volgende les.

Volgend artikel
Lichter leven: kies voor eerlijk en puur voedsel
Lichter leven: kies voor eerlijk en puur voedsel