Lichter leven: kies voor eerlijk en puur voedsel

Fotografie Beeld Saskia van Osnabrugge
Lichter leven: kies voor eerlijk en puur voedsel Lichter leven: kies voor eerlijk en puur voedsel Lichter leven: kies voor eerlijk en puur voedsel

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Les 5 draait om de juiste investeringen doen. Want wanneer je voor eerlijk en puur voedsel kiest, draagt dit bij aan een gezonder lichaam én een betere wereld. Gezond produceren en eten maakt in alle opzichten gelukkiger.

Dat onze voeding grote invloed heeft op onze gezondheid, is inmiddels overduidelijk. We weten nu al bijna een eeuw lang dat er zogenoemde ‘westerse ziekten’ bestaan die zich steevast beginnen te manifesteren vlak nadat een volk afstand heeft gedaan van zijn traditionele eet- en leefgewoonten. Wat nog niet zo lang bekend is, is dat enkele van de meest schadelijke effecten van het westerse voedingspatroon ook weer heel snel ongedaan kunnen worden gemaakt.

Terug naar de natuur

Dit werd ontdekt door een uitzonderlijke proef. Een groep Aboriginals van middelbare leeftijd keerde terug naar hun geboortegrond in een afgelegen gebied in Noordwest-Australië, om daar te gaan leven van het voedsel dat ze zelf bejaagden en verzamelden. Ze hadden al een aantal jaren in de ‘beschaafde’ wereld gewoond en leden inmiddels onder meer aan overgewicht en suikerziekte. Na een periode van zeven weken in de bush waren ze niet alleen gemiddeld acht kilo afgevallen, hun algehele gezondheid was spectaculair verbeterd.

Zie het als een investering

De voedingsmiddelenindustrie en de politiek zijn machtig, maar dat zijn wij ook. Zeker als we er allemaal voor kiezen een andere weg in te slaan. Dat is een keuze die we bewust kunnen maken. En voor wie nu roept dat eerlijk en biologisch eten meer kost: dat klopt wel, maar het is ook lekkerder, en je kunt het zien als een investering in je gezondheid en je toekomst. En omdat puur eten ook veel voedzamer is, heb je er minder van nodig! Je lichaam zal je al snel zelf vertellen dat je goed bezig bent.

Adviezen

Adviezen voor beter eten van de Amerikaanse voedingsjournalist en filosoof Michael Pollan:

  1. Eet zo veel mogelijk onbewerkt voedsel
  2. Eet niets wat je grootmoeder niet zou herkennen als voedsel
  3. Vermijd producten die ingrediënten bevatten met onuitsprekelijke namen
  4. Koop zo veel mogelijk bij winkels met producten van lokale boeren
  5. Betaal meer, eet minder
  6. Eet vooral groente en planten en varieer
  7. Begin een moestuin
  8. Kook zo veel mogelijk zelf

puur eerlijk eten

Opdracht 1

Maak een inventarisatie van je ijskast en voorraadkast. Kijk kritisch naar wat erin staat en gooi alles weg waar te veel e-nummers en onuitsprekelijke ingrediënten op staan. Zo schep je ruimte voor je nieuwe, gezonde eetpatroon.

Opdracht 2

Loop de supermarkt eens voorbij en bezoek een biologische markt. Laat je inspireren door de leuke, ontspannen sfeer en alle (h)eerlijke producten die je daar kunt krijgen. Hier ga je voor je plezier naartoe en kom je gelukkig vandaan. Geniet daarna van een maaltijd die je met je vers gekochte producten hebt bereid.

Opdracht 3

Neem de proef op de som en vergelijk de smaak van bijvoorbeeld een tomaat uit het schap van de supermarkt met eentje van de biologische markt.

Opdracht 4

Bekijk ter inspiratie het filmpje Hungry for change. Welke gedachten komen bij je op?

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Bekijk hier de volgende les.

Volgend artikel
Vind je balans met de halvemaanhouding
Vind je balans met de halvemaanhouding