Zo omarm je je seksuele kracht

Zo omarm je je seksuele kracht Zo omarm je je seksuele kracht Zo omarm je je seksuele kracht

Seksualiteit is de bron van al het leven, de basis van ons bestaan. Toch voelt het ongemakkelijk om er openhartig over te praten, over ons lijf, onze verlangens, onze onzekerheden. En dat is zo zonde, want je seksuele energie geeft je een enorme innerlijke kracht.

Hoe komt het dat het zo moeilijk is om op een rustige, normale manier over seks te praten, terwijl het toch de basis vormt van ons bestaan? Volgens seksuoloog en spiritueel leraar Maitreyi D. Piontek is het misgegaan toen de meeste godsdiensten seksualiteit en spiritualiteit van elkaar zijn gaan scheiden. Dit leidde tot een seksueel taboe, dat ons nog altijd in z’n greep heeft.

Seksualiteit bevindt zich nu in een schemergebied van gemengde gevoelens, verlangens, schuldgevoel en misverstanden. Het gevolg: we gaan onze natuurlijke seksualiteit onderdrukken of blokkeren, terwijl die juist zo’n bron van pure energie kan zijn.

Seksualiteit maakt alles intenser

Piontek legt uit hoe onze seksuele kracht een turbofunctie heeft: seksualiteit maakt alles wat er al is intenser. Al je gevoelens, energieën, intenties en gedachten worden er sterker door. Dat kun je net als de taoïsten gebruiken voor zelfgenezing of spirituele groei, door je seksuele kracht bewust te verbinden met de liefde en de stilte van het hart en hogere energiecentra (chakra’s).

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Maar de andere kant van het verhaal is dat seksuele kracht ook alle onbewust verdrongen, onaangename emoties versterkt. Dat verklaart waarom er zo veel seksueel geweld bestaat en het geeft aan hoe belangrijk het is om oude wonden te helen.

Houden van je lichaam

In onze maatschappij is het niet zo makkelijk om onvoorwaardelijk van je lichaam te houden. Wat we in de reclame of in films voorgeschoteld krijgen, heeft vaak weinig te maken met de werkelijkheid. Als je die beelden als norm neemt, en dat doen we allemaal ongemerkt in meer of mindere mate, ontstaan er gedachten als ‘ik ben aantrekkelijk als ik grote borsten heb’. Of: in een goed huwelijk heb je minstens vier keer per week seks.

Er bestaan allerlei ideeën waarmee we ver af kunnen raken van onze eigen, oprechte seksuele natuur. ‘Je gevoel van eigenwaarde is de moeder van seksueel verlangen, en dat verlangen rijpt met de leeftijd, net als goede wijn,’ zegt de Amerikaanse seksuoloog Gina Ogden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen van 60 en 70 de beste seks van hun leven hebben en dat echtparen tussen de 57 en 85 seksueel nog heel actief zijn en er meer dan ooit van genieten.

Seksualiteit als bron van energie

Of je nu 28 of 88 jaar bent, zodra je over jezelf gaat denken als een seksueel wezen gaat je lichaam zich ook zo gedragen. In haar artsenpraktijk zag gynaecoloog Christiane Northrup dat veel vrouwen een uitgesproken negatief beeld over hun lichaam hebben. Vrouwen die het aandurfden om dit zelfbeeld onder ogen te zien, zag ze sterker worden.

Vandaar dat Northrup steeds maar weer benadrukt hoe belangrijk het is om over jezelf te denken als iemand die passie mag beleven en die plezier mag hebben. In haar boeken neemt ze de vrouw als uitgangspunt, want een vrouw die zich onweerstaanbaar en sexy voelt, is het beste afrodisiacum dat een partner zich kan wensen. Durf te laten zien wie je bent, is de boodschap.

Zo vertaal je dit naar het gewone dagelijkse leven:

Ga voor de spiegel staan, zie hoe mooi jouw huid is of hoe diepblauw je ogen zijn, kijk hoe leuk je eruitziet als je lacht. Het voelt in eerste instantie misschien wat vreemd, maar het is wel de manier waarop je leert van je lichaam te houden.

Seks met je hart

Voor vrouwen en mannen gebeurt het in contact komen met hun seksualiteit op een verschillende manier. Vrouwen zijn gewend om in eerste instantie te denken vanuit hun hart – niet vanuit hun geslachtsorganen. Bij mannen is het precies andersom. Dus beiden moeten zich, om zich optimaal seksueel te ontwikkelen, in eerste instantie richten op een verschillend gebied.

Pas als je werkelijk kunt voelen wat er in je lichaam gebeurt, als je je emoties laat sturen door liefde en compassie, als je een goed inzicht hebt in je eigen seksleven, dan kun je je richten op hoe je jouw seksualiteit zo kunt sturen dat je die energie gebruikt om dichter bij je pure kern te komen.

Ga op ontdekkingstocht

Ook relatietherapeut Marja Moors vindt dat we in een tijd leven waarin het past om meer op ontdekkingsreis te gaan naar je eigen seksualiteit. Ze ziet in haar praktijk dat als twee mensen zijn vastgelopen in hun relatie, ze vaak schromen om die stap te nemen. De gedachte aan seksualiteit buiten de relatie roept de angst op hun partner te verliezen.

Maar het is niet zo dat je meteen aan externe seksuele avonturen hoeft te denken. Je kunt ook besluiten om heel sensueel in het leven te gaan staan en zo je lichaam en je seksualiteit te cultiveren. Moors: ‘Samen of los van je partner leren om op je eigen wijze expressie te geven aan erotiek en seksualiteit is een spannende ontdekkingstocht. En met een groter seksueel zelfvertrouwen neemt de kans toe dat de seks binnen een relatie niet uitdooft of sleets raakt’.

Tekst: Wies Enthoven

Meer lezen over seksuele kracht?

Met deze tips ervaar je de kracht van seks.

Volgend artikel
3 tantralessen voor een spetterend seksleven (waar élk koppel wat aan heeft)
3 tantralessen voor een spetterend seksleven (waar élk koppel wat aan heeft)