De kracht van zachtheid

De kracht van zachtheid De kracht van zachtheid De kracht van zachtheid

Zachte kracht komt van binnenuit en is minstens zo effectief als harde kracht. Het is rustig en luistert, en helpt je bij het sturen van je leven in de richting die jij wilt. Journalist Anne Wesseling zoekt uit hoe je de vormen van deze ongrijpbare kracht kunt toepassen.

‘Weet je wat de beste manier is om een mensenmassa door te komen? Gewoon strak blijven kijken naar het punt waar je heen wilt en recht vooruitlopen. Dan gaat iedereen voor je opzij.’ Het was een studiegenoot die me ooit die tip gaf en het leek me een tikje ongeloofwaardig, want dan bots je toch tegen iedereen op?

Zacht en effectief

Maar het advies was intrigerend genoeg om het een keer te proberen in een drukke stationshal. Blik in de verte, óver de mensen heen, niemand aankijken, stevig rechtdoor blijven lopen. En het werkte. Mensen gaan daadwerkelijk opzij. Je hoeft niet te duwen, geen ellebogen te gebruiken, niet dreigend te kijken of sorry te zeggen. Alsof er sprake is van een omgekeerd magnetisch veld, gaan mensen voor je opzij. Al lopend voel je die kracht, een speciale kracht: zacht, maar niet minder effectief. Je bent doelgericht en dat straal je uit. ‘Ik ga wel voor,’ zeg ik sindsdien in dat soort situaties.


Een truc of meer dan dat?

Als je heel goed weet wat je wilt, lijkt het alsof de werkelijkheid zich daarnaar schikt, mensen gaan je helpen, alsof er onzichtbare krachten aan het werk zijn. Maar er is meer aan de hand dan alleen ‘een duidelijk doel hebben’. Je moet ook je volle aandacht richten op dat doel, want zodra je aan iets anders denkt (Waar hangt het bord met de vertrektijden eigenlijk?), mislukt het. En er is durf voor nodig, want doordat je niet met de stroom meegaat, ben je in een kwetsbare positie: iedereen ziet je.

Ook zelfvertrouwen moet je hebben, want op het moment dat je aarzelt of twijfelt of de mensen wel opzij zullen gaan, werkt het niet. Tot slot ben je op zo’n moment ook nog creatief bezig, vanwege dat ‘tegen de stroom inlopen’ heeft het iets van een spelletje. Zijn dat niet allemaal stuk voor stuk onderdelen van dat ongrijpbare iets wat je ‘zachte kracht’ zou kunnen noemen?

Wat is de kracht van zachtheid precies?

Eigenlijk is zachte kracht lastig te definiëren. Het is ongrijpbaar, net als het begrip ‘energie’, waar het overeenkomsten mee heeft: door kracht en energie word je in beweging gezet, en gehouden. Denk maar aan veerkracht, levenskracht, het licht op je pad.

Het tegengestelde is makkelijker te vatten: harde kracht. Het met je vuist op tafel slaan om je zin te krijgen. Adrenaline, discipline, knokken om te komen waar je wilt. Harde kracht is dwingend. Het wil alles nú, vandaag, meteen. Harde kracht wil vechten. Zachte kracht luistert, blijft rustig en heeft de tijd. De blik is gericht op de toekomst. Zachte kracht is diplomatie. En hoewel harde kracht af en toe ook nodig is, krijg je met die zachte kracht in veel situaties meer gedaan.

Veerkracht

De belangrijkste plek om zachte kracht aan het werk te zien, en waar je het nodig hebt, is je eigen leven. Dat drukke, onvoorspelbare, onoverzichtelijke, rumoerige leven, waar geen spoorboekje bijgeleverd wordt, en waar je zelf maar moet bedenken wanneer en waarom je op een bepaalde plek klaar moet staan voor een geliefde, leuke baan of levensbestemming die al dan niet komt. Dat leven waar je heus wel ideeën bij hebt – wie je wilt zijn, hoe je wilt zijn, waar je heen wilt – maar op de een of andere manier gaat de tijd op aan andere dingen en als je opkijkt is er weer een week voorbij, of een maand, een jaar, en drijf je alleen maar verder af van wat het doel is.

De juiste mix

Het sturen van dat leven in de richting die je wilt, luisteren naar je eigen stem, aandacht hebben voor wat je zelf nodig hebt, zodat je veerkracht opbouwt om tegenslagen op te vangen. Dát is waar je zachte kracht nodig hebt. Oké, ook af en toe een schop onder de kont, maar met alleen de zweep van zelfverwijt en zelfkritiek kom je niet tot bloei. Het is juist de mix van zelfvertrouwen, creativiteit en zelfkennis die zorgt voor veerkracht en plezier, en die je zacht leidt naar een leven dat bij je past, bij je talenten en je passies.

Koester jouw zachte kracht

Zachte kracht staat in het teken van groei, en als die op gang komt, is ie niet te stoppen. Allemaal hebben we die vormen van zachte kracht, en er zijn nog veel meer vormen dan we hier behandelen. Wat is jouw zachte kracht? Die vraag, daar begint het mee. En dan die kracht versterken door het te herkennen en te koesteren. Of door het gewoon eens uit te proberen, door tegen de stroom in te lopen.

Wil je verschillende vormen van zachte kracht ontdekken? Lees het hele artikel in Happinez 3-2022 ‘Kom in je kracht’

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over zachtheid als kracht?

Lees hier hoe je zachtmoedig confrontatie aan kan gaan

Volgend artikel
Als spiritueel werk je teveel wordt
Als spiritueel werk je teveel wordt