3 tantralessen voor een spetterend seksleven (waar élk koppel wat aan heeft)

3 tantralessen voor een spetterend seksleven (waar élk koppel wat aan heeft) 3 tantralessen voor een spetterend seksleven (waar élk koppel wat aan heeft) 3 tantralessen voor een spetterend seksleven (waar élk koppel wat aan heeft)

Waar denk jij aan bij het woord tantra? Ingewikkelde standjes, wilde orgie-verhalen, zweterige gymzalen? Tantra is veel meer dan alleen seks: het leert je om in het nu te leven, te voelen wat je voelt. En dat is een truc die belachelijk goed werkt als je wilt genieten, op wat voor moment dan ook, met je partner of van een reep chocolade.

Het grootste gedeelte van de dag leven we op de automatische piloot: er gebeurt veel, maar we maken weinig mee. En dat is ook logisch, want het is onmogelijk om iedere impuls, waarneming of gedachte op dezelfde tomeloze aandacht te trakteren. Maar als het tijd wordt om ons brein wakker te schudden (bijvoorbeeld als je tussen de lakens kruipt met je lief) gaat dit nog niet zo makkelijk. Dan kan tantra een fijne inspiratiebron zijn om van je uit-stand af te komen en weer ‘aan te staan’.

Heb je na een vrijpartij soms het ‘is dit het nou’-gevoel? Of werd je weer eens afgeleid door 73 to-do’s, het boodschappenlijstje voor morgen en het feit dat je écht nog even je moeder moet bellen? Deze 3 tips brengen jou en je lief in het huidige moment en naar hogere sferen. Halló, spetterend seksleven.

Tip 1: Stof je roze bril af

Als je dolverliefd bent is het niet zo moeilijk om je in het moment te verliezen, maar je aandacht focussen op je lief die al tien jaar naast je ligt te snurken blijkt soms wat problematischer. Herkenbaar? Stof dan je roze bril af met deze oefening en bekijk je partner met nieuwe ogen.

  • Vorm met je duim en wijsvinger een cirkel en leg dat cirkeltje ergens op het lichaam van je partner.
  • Richt een paar minuten lang je volle aandacht op dit ene plekje van een paar vierkante centimeter.
  • Wat is de structuur van de huid, hoe is de geur, hoe reageert de huid als je haar aanraakt? En als je haar kust?

Tip 2: Voorspel 2.0

Neem de tijd om met je partner een liefdesnestje te bouwen. Want wanneer je je geborgen en veilig voelt is het veel makkelijker om in je lijf te landen. Een ritueel helpt je om sfeerbedervers, ook wel stress en spanning genoemd, van je af te schudden. Ga bijvoorbeeld samen in bad mét badschuim, steek kaarsjes aan of begin met een massage.

Als je graag mediteert kun je dit misschien een keer samen proberen met deze oefening (ook haalbaar voor partners die niet zo ‘spiri’ zijn).

  • Ga tegenover elkaar zitten. In lotushouding of als dat niet lukt op een andere manier, maar wel zo dat jullie elkaars lichaam aan kunnen raken.
  • Leg allebei je linkerhand op je hart en je rechterhand op het hart van de persoon die tegenover je zit – dus jouw rechterhand ligt weer op haar of zijn linkerhand.
  • Kijk elkaar vervolgens zo lang mogelijk diep in de ogen aan. Je zult merken dat er veel los kan komen. Maar weet dat alles mag: van in lachen uitbarsten tot een traantje wegpinken.

Tip 3: Schrijf een nieuw script voor jullie liefdesspel

Hoe langer de relatie, hoe routinematiger de seks. Voelt het bij jullie vaak ook als de welbekende route, altijd weer naar dezelfde bestemming? Dan is het tijd om het orgasme even te vergeten. Bij tantrische seks gaat het namelijk juist níet om klaarkomen maar om contact maken op het diepste niveau. En ironisch genoeg bereikt de intimiteit vaak een dieptepunt wanneer we ons hoogtepunt naderen.

Over auteur

Meer lezen over tantra?

3 tantra-oefeningen voor beginners (die je relatie versterken).

Volgend artikel
De vonk tussen empathie en narcisme
De vonk tussen empathie en narcisme