5 behoeften van een introvert op de werkvloer

5 behoeften van een introvert op de werkvloer 5 behoeften van een introvert op de werkvloer 5 behoeften van een introvert op de werkvloer

Ben je introvert? Grote kans dat je graag alleen bent – ook op de werkvloer. Want waar de extraverte werknemer zich het liefst omringt met sociale stimulans (zoals kletsende collega’s, een dag lang brainstormen en eindeloos sparren), krijgt de introvert juist energie van een kalme omgeving.

Met de komst van de kantoortuin, flexwerken en mobiele (werk)telefoons is het extra belangrijk om jezelf niet weg te cijferen. Natuurlijk is niet elke persoon identiek, maar over het algemeen presteren introverten het beste als deze behoeften vervuld worden.

Voldoende rustmomenten (én een rustige werkplek)

In haar boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan – de stille revolutie van de introverte mens’ noemt Liesbeth Smit de kantoortuin ‘Een levende hel voor introverten’. Volgens de schrijver word je in een open werkplek blootgesteld aan een onafgebroken stroom van sociale prikkels. Je bent makkelijk te benaderen – ook als je in diepe focus aan het knallen bent voor een belangrijk project. Het kan een lastige afweging zijn: als introvert wil je soms gewoon even niet praten, maar je wilt ook niet als Stille Willie bestempeld worden. Die druk om gezellig te doen kan flink wat energie opslokken.

Een goede manier om weer op te laden is door veel rustmomenten in te plannen: maak een wandeling, neem wél die vijf trappen als je koffie gaat halen en lunch met aandacht. Bespreek ook je werkplek-wensen met je leidinggevende. Misschien is er wel een rustiger hoekje vrij te maken in die grote kantoorjungle of is het mogelijk om (vaker) thuis te werken – nee heb je, ja kun je krijgen.

Grenzen (die je voor jezelf stelt en voor anderen)

Je eigen grenzen bewaken is volgens Liesbeth Smit ontzettend belangrijk als je wil excelleren in je werk. Heb je met jezelf afgesproken dat je om zes uur naar huis gaat? Doe dit dan ook en laat je niet verleiden door die eindeloze to do-list (die is er namelijk morgen ook nog). Weet ook dat het oké is om voldoende tijd te vragen wanneer je aan een opdracht begint. Volgens Smit onderschatten introverten namelijk nog weleens hoeveel tijd een taak kost – en lossen ze dit dilemma vaak op met overwerken.


Betekenisvol contact met collega’s

Als introvert ben je een diepe denker en denk je veel na over over jezelf en de wereld. Wanneer je dit op de juiste manier kunt inzetten tijdens een brainstorm worden jouw ware kwaliteiten zichtbaar. Probeer dus om wat tijd in je werkagenda te blokken om je rustig voor te bereiden – want juist in de stilte komen er bij jou de beste ideeën naar boven borrelen.

En wanneer je eventjes onzeker bent of je wel genoeg netwerkt, bedenk je dan dit: je bent misschien niet de meest sociale vlinder in je team, maar je kan wel als de beste een luisterend oor bieden aan je collega’s – en dat is ook wat waard.

De kans om na te denken voordat je een beslissing maakt

Waar je extraverte collega vaak direct wil (en kan) beslissen, vind jij het fijn om alle informatie af te wegen in je binnenwereld. Een ongeduldige collega kan op zo’n moment dan enorm stressvol zijn. Schaam je niet om aan te geven dat je bedenktijd wilt: jij hebt gewoon wat langer nodig om de juiste woorden te vinden. En wie hier geen aandacht voor heeft, loopt prachtige ideeën en gedachten mis.

Over auteur

Meer lezen over werkgeluk?

Zo zorg je dat je lekker in je vel zit op je werk.

Volgend artikel
Ben je introvert? Dit is waarom het juist een kracht kan zijn
Ben je introvert? Dit is waarom het juist een kracht kan zijn