Ben je introvert of extrovert? Doe de test

Ben je introvert of extrovert? Doe de test Ben je introvert of extrovert? Doe de test Ben je introvert of extrovert? Doe de test

Bloei je op als er mensen om je heen zijn met wie je al je spontane invallen kunt uitwisselen, of laad je juist in stilte en eenzaamheid je batterijen weer op?

Ieder mens heeft een unieke en hoogst persoonlijke combinatie van introverte en extroverte voorkeuren in zich. Het gaat niet om in rots gehouwen eigenschappen, maar om neigingen, en die kunnen zelfs per situatie of levensfase weer anders zijn.

Waarschijnlijk heb je over jezelf wel een idee van of je vooral introvert of extrovert bent – of je je energie vooral uit je binnenwereld haalt of juist oplaadt in contact met anderen, om het kort te omschrijven.

Checklist: introvert of extrovert

Neem een paar minuten de tijd om je af te vragen welke van de volgende twee omschrijvingen het meest bij je gevoelens en gedrag aansluit. Dé introverte of extroverte persoonlijkheid bestaat niet, al overheerst een van beide voorkeuren doorgaans wel.

Ben je vooral extrovert?

Extraversie houdt in dat energie zich naar buiten richt. Ze stroomt naar andere mensen toe, naar de aanlokking van nieuwe situaties en indrukken. Die uitgezonden energie keert in veelvoud terug naar de afzender. Van de buitenwereld ontvangt een extraverte persoon energie die hem of haar voedt en verfrist, vervulling en plezier geeft.

1. Je houdt van grote gezelschappen en hebt altijd wel genoeg gespreksstof.

2. Van nieuwe contacten word je zo enthousiast als een bij boven een nieuwe bloem.

3. Je ervaart doorgaan geen ongemak in sociale situaties en schittert in het leggen van contacten en openen van gesprekken.

4. Je houdt de aandacht voor je persoon en wat je wilt zeggen moeiteloos vast.

5. Soms sla je iets te graag op je eigen trom, waardoor het verhaal van een gesprekspartner verloren kan gaan.

6. Filosoferen en brainstormen doe je het liefst samen met anderen. Een idee of creatie is pas af wanneer het uit en te na is besproken.

Ben je vooral introvert?

De energie van introversie richt zich vooral op het eigen innerlijk. Gedachtenstromen, fantasiebeelden en omvangrijke plannen creëer je diep in jezelf. De energie die de introvert aan de binnenwereld schenkt, vermenigvuldigt zich tot een stroom die haar- of hemzelf ook weer in lichaam en ziel verkwikt.

1. Je verrast je omgeving vaak met originele gedachten, opvallende filosofieën en speelse dagdromen.

2. Je houdt van rust en bespiegeling.

3. Je ideeën krijgen makkelijker vorm in een boek, brief, schilderij of gedicht.

4. je hebt een talent voor alleen zijn. Je selecteert je vriendschappen en contacten op kwaliteit.

5. Je heb het vermogen om eerlijke aandacht te schenken: oprecht kunnen luisteren zonder te onderbreken of tekenen van onrust te vertonen..

6. Soms trek je je teveel terug.

Zo leer je van je tegenpool

Loop je vast in je eigen introverte of extroverte neigingen? Leen dan eens een beetje van het  gedrag van de andere pool. Introvert geneigd? Lanceer eens onbekommerd een plan dat slechts in grote lijnen is uitgewerkt, en vraag anderen hoe zij jouw ideeën kunnen aanvullen. Extrovert? Houd een plan voor de verandering wat langer voor jezelf. Je zult verrast zijn over de ideeën die vanuit je innerlijke diepten opborrelen.

Sociaal gezien kan iemand die naar introversie neigt, van een extravert leren om wat luchtiger en vrijblijvender om te gaan met (het leggen van) contacten. Dan gaan sociale gelegenheden ook minder zwaar aanvoelen. Geprikkeld door het voorbeeld van een introvert, kan een extrovert de uitdaging aangaan om bij sociale contacten wat meer de diepte in te gaan. Niet te snel de ogen door de kamer laten dwalen op zoek naar nieuwe prikkels, maar even langer in een gesprek aanwezig zijn. Dan kan zich misschien net dat ene pareltje openbaren dat anders verborgen was gebleven.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Dit zijn de 5 sleutels tot meer zelfvertrouwen
Dit zijn de 5 sleutels tot meer zelfvertrouwen