Dit zijn de 5 sleutels tot meer zelfvertrouwen

Dit zijn de 5 sleutels tot meer zelfvertrouwen Dit zijn de 5 sleutels tot meer zelfvertrouwen Dit zijn de 5 sleutels tot meer zelfvertrouwen

Volgens psycholoog Nathaniel Branden is er geen enkel waardeoordeel belangrijker dan het oordeel dat je over jezelf velt. En dit oordeel wordt pas liefdevoller als je leeft volgens je eigen principes.

Waarom voelen we ons soms niet goed, mooi of slim genoeg? Volgens Branden zijn we vaak onzeker omdat we constant aan andermans verwachtingen, maatstaven en voorwaarden proberen te voldoen. Dat is onhaalbaar, en daarom niet goed voor ons zelfbeeld.

We verlangen allemaal naar acceptatie en liefde, en niemand is vrij van onzekerheden. En dat is ook oké, zolang ze ons eigen welzijn maar niet overschaduwen. Maar wanneer je in de zoektocht naar waardering je eigen waarden en wensen laat verwateren, brokkelt je zelfvertrouwen langzaam af.

Wees gerust: dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is het resultaat van alle opofferingen die we maken, klein en groot. Als je hier bewust van wordt, dan kun je je eigen waarden versterken, zodat je minder op anderen hoeft te steunen voor een positief gevoel over jezelf.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Met deze 5 tips bouw je aan een sterker zelfbeeld:

1. Probeer op een rationele manier naar je onzekerheden te kijken

Dit betekent niet dat je voortaan het leven door moet als een emotieloze robot, maar wel dat je je emoties binnen een groter geheel probeert te plaatsen. Want dat je ze voelt, betekent niet dat ze ook waar zijn.

2. Maar neem je emoties ook serieus

Als we onzeker of angstig zijn, is dit een duidelijk teken: ons bewustzijn heeft meer aandacht en liefde nodig. Misschien is het tijd om kritisch naar je normen en waarden te kijken. Of misschien is het zelfs tijd om nieuwe waarden te ontwikkelen.

3. Oefen in zelfvertrouwen

Zelfliefde is een universele behoefte, die je niet met oppervlakkige middelen kunt stillen – het groeit van binnenuit. Zie je zelfvertrouwen als een spier die steeds toeneemt in kracht wanneer je een beslissing neemt die past binnen je levensfilosofie. Wanneer je keuzes maakt omdat je er zelf achter staat (en niet omdat een ander dit van je verlangt) ga je steeds iets sterker in je schoenen staan.

4. Bescherm wat voor jou waardevol is

We zien geluk als een emotie, maar we hebben hier volgens Branden meer invloed op dan we denken. Probeer elke dag te leven vanuit je authentieke zelf – met je eigen principes, normen en waarden als wegwijzers. Want die wijzen als vanzelf de weg naar geluk. En wanneer je deze authenticiteit beschermt leer je ook van jezelf houden.

5. Stop met ‘moeten’

Ben je een onverbeterlijke pleaser? Bedenk je dan dat je niets moet. Want hoe meer je ‘moet’ in het leven (omdat het zo hoort, omdat iemand op je rekent), hoe meer je aan jezelf moet rechtvaardigen. Je vergeet wat je zelf nodig hebt, en je maakt jezelf steeds kleiner, minder belangrijk. Maar pas wanneer je ook van jezelf een prioriteit maakt kun je van jezelf houden.


Meer Happinez?

Volgend artikel
Susan Smit over de helende kracht van schrijven
Susan Smit over de helende kracht van schrijven