Drie wijze lessen van Aristoteles

Drie wijze lessen van Aristoteles Drie wijze lessen van Aristoteles Drie wijze lessen van Aristoteles

Sommige vraagstukken zijn van alle tijden. En als je ontdekt dat wijze Griekse filosofen tweeduizend jaar geleden ook al nadachten over het vinden van geluk, waarom zou je dan opnieuw het wiel uitvinden?

Huisfilosoof Anne Wesseling duikt in de Griekse Oudheid en brengt ons drie wijze lessen van Aristoteles.

1. Plezier brengt je op het spoor van wat goed voor je is

Juist de dingen die ons plezier geven, zijn de dingen die ons helpen ons doel te verwezenlijken. Heb je geen idee wat je bestemming is? Onderzoek dan eerst wat je plezier geeft, want dát zet je op het spoor van je levensdoel. Kijk naar kinderen: sommigen vinden het heerlijk om muziek te maken, anderen zijn creatief, anderen bouwen de hele dag hutten.

Praktisch advies: ‘Follow your bliss’ (zoals Joseph Campbell later zei). Onderzoek wat jou echt diep plezier geeft, want daar ligt je roeping.

2. Je hebt vrienden nodig om gelukkig te worden

Gelukkig worden lukt niet zonder vrienden om je heen. Je hebt vrienden om plezier mee te maken, je hebt vrienden die nuttig zijn, en je hebt vrienden die je bewondert om hoe ze in het leven staan. De laatsten zijn de besten. Zij houden jou ook bij de les, je houdt elkaar scherp.

Net als voor geluk geldt ook hier: vriendschap is een werkwoord. Het is wederkerig, daarin verschilt het van liefde (je kunt namelijk best van iemand houden die niet van jou houdt). Je moet loyaal zijn, je moet initiatief nemen, er voor ze zijn als ze het moeilijk hebben, ze toelaten in je leven. Hoe je vrienden maakt? Eén van de wijze lessen van Aristoteles: ’Aardige dingen doen zonder dat het gevraagd wordt – en er niet achteraf over opscheppen, want dan doe je het vooral voor jezelf.’ En: je hoeft niet véél vrienden te hebben. Echte goede vrienden, daarvan heb je er in je leven maar een paar.

Citaat: ‘Vriendschap is een ziel in twee lichamen.’


3. Je bent wat je herhaaldelijk doet

De laatste van de drie wijze lessen van Aristoteles leer ons: goed zijn is geen eigenschap, het is een gewoonte. Je handelt niet goed omdat je een deugd hebt of excellent bent, het is andersom: je hebt die eigenschappen omdat je goed gehandeld hebt. Je wordt moedig door moedige dingen te doen, je wordt vriendelijk door je vriendelijk te gedragen en je wordt vrijgevig door dingen weg te geven.

In het begin gaat het niet vanzelf, je moet erbij nadenken. Maar hoe langer je het doet, hoe gemakkelijker het gaat, tot het automatisch gaat. En verwacht nu niet dat dit van de ene op de andere dag gebeurt, je kunt rustig je hele leven bezig blijven met jezelf verbeteren. Blijf proberen. Laat je niet uit het veld slaan als het een keer niet lukt, je kunt altijd opnieuw beginnen. Kortom: je hebt geen vaste eigenschappen, maar je krijgt die eigenschappen door de dingen die je doet. (Aristoteles is gewoon de uitvinder van de mindset!)

Praktisch advies: ‘Fake it till you make it.’ Nou ja, en dan in het oud-Grieks.

Dit artikel is een fragment uit Happinez 4-2019. Meer lezen? Je bestelt het nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over wijsheden?

Intuïtie en intellectuelen: drie filosofen die je kijk op het leven aanscherpen.

Volgend artikel
9 waardevolle levenslessen van de Dalai Lama
9 waardevolle levenslessen van de Dalai Lama