9 waardevolle levenslessen van de Dalai Lama

9 waardevolle levenslessen van de Dalai Lama 9 waardevolle levenslessen van de Dalai Lama 9 waardevolle levenslessen van de Dalai Lama

De Dalai Lama verspreidt de boeddhistische waarden wereldwijd. In McLeod Ganj, de woonplaats van de geestelijk leider van de Tibetanen, kun je waardevolle spreuken en literatuur vinden in de vele handwerk- en boekwinkels. De moeite van een bezoek waard als je interesse hebt in het boeddhisme.

In dit artikel maakte je kennis met de eerste negen leefregels van de Dalai Lama, lees hier over de laatste negen van de achttien leefregels en ga na in hoeverre jij volgens deze regels leeft.

10. Stilte is het beste antwoord

Als je niet tot een antwoord komt op een belangrijke vraag, is het tijd om naar binnen te keren. In meditatie of tijdens een wandeling kom je je innerlijke stem weer tegen. Jij hebt op alle vragen en kwesties die voor jou spelen het antwoord, maar vaak kom je daar pas op als je afstand neemt en naar binnen keert, stelt de Dalai Lama.

11. Een fijne, liefdevolle sfeer in huis vormt het fundament van je leven

Ben je blij met de sfeer in je huis of is er iets dat je wilt aanpassen? Door middel van Feng Shui of Vedisch Wonen creëer je een sfeer die jou goed doet. Zit je in een verbouwing of ben je net verhuisd? Dan kun je merken dat je uit evenwicht bent. Zorg ervoor dat er in elk geval één plek in huis is die onveranderlijk blijft of – in het geval van een verhuizing – dat je bewust een dag of een weekend neemt om je je huis en de buurt eigen te maken. Heb je aspiraties om als nomade de wereld over te reizen? Zorg dan voor een ritueel (bijvoorbeeld: het aansteken van een kaarsje, het neerzetten van een foto of het huiselijk uitstallen van je spullen) waardoor je je de nieuwe, tijdelijke plek liefdevol eigen maakt.

12. Blijf in meningsverschillen bij de huidige situatie, haal geen oude koeien uit de sloot

Deze leefregel klinkt voor de hand liggend, maar is lastiger in de praktijk. Want een meningsverschil heeft toch nooit alleen met het huidige moment te maken? Als dat inderdaad zo is, geeft dat aan dat er veel onuitgesproken blijft. Juist door bij de huidige situatie te blijven, zorg je ervoor dat je zaken sneller naar elkaar uitspreekt. Spannend, maar uiteindelijk voelt dat het meest vertrouwd.

13. Delen van kennis, creëert onsterfelijkheid

Waar weet jij buitengewoon veel vanaf? Geen idee? Vraag anderen dan eens: wat is mijn talent? Wat maakt mij uniek? Soms zie je je eigen bron van kennis over het hoofd omdat die voor jou vanzelfsprekend is. Onderwerp gevonden? Ga dan eens na hoe je je kennis hierover nu deelt. Geef je advies aan vrienden? Heb je een boek geschreven of wil je dat graag doen? Wil je je kennis uitbreiden door een opleiding te volgen? Vraag jezelf eens af wat je nog meer kunt en wilt doen om jouw kennis te delen met de wereld.


14. Wees voorzichtig en respectvol in de omgang met de aarde

Scheid je afval, beperk je vliegreizen, verkoop je auto, stop met het eten van vlees, zet je verwarming lager, wees zuinig met water en elektriciteit. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en je hoeft ze allemaal niet dogmatisch op te volgen, maar bewustwording is de eerste stap. Wat doe jij al voor de aarde?

15. Verras jezelf minstens eens per jaar door naar een plek te gaan die je niet eerder bezocht hebt

Bekende plekken nog een keer bezoeken; naarmate je ouder wordt, begin je het steeds meer te waarderen, want het is veilig en vertrouwd. En dat is ook wel eens fijn in je volle, afwisselende bestaan. Niks mis mee, maar pas op voor je geografische comfort zone. Verlaat die ten minste eens per jaar bewust door in je eentje in de trein te stappen naar een voor jou onbekend gebied en ervaar wat het je brengt.

16. De beste relatie is degene waarin liefde verlangen overtreft

Denk eens aan de band met je beste vriend of vriendin. Vermoedelijk is dat een band waarin liefde verlangen overtreft. Je respecteert en waardeert elkaar, kent elkaar door en door en geeft elkaar ruimte zonder dat dat moeite kost. Denk nu eens aan de band met je (ex-)geliefde. In hoeverre is dat een andere band? Heb je vrijheid en geef je die ook? Is er vertrouwen en respect? Is er sprake van echte liefde of is jullie relatie vooral op veiligheid gestoeld? Als je naar je partner verlangt, waar verlang je dan naar? Stof tot nadenken volgens de Dalai Lama.

17. Leef je leven zodat je er op je oude dag nog een keer van kan genieten

Gedurende je jonge leven ben je vermoedelijk niet bezig met de tijd na je pensioen. Maar op bezoek bij je ouders of opa en oma van boven de zeventig realiseer je je dat die tijd – waarin doelen behalen en dromen achterna gaan een minder grote rol spelen – essentieel is en ook best lang duurt. Het is een tijd waarin je reflecteert op je leven, waarin je uitvergroot ziet waar je blij en minder blij mee bent. Confronterend en wel zo fijn als je dan tevreden kunt zijn. Waarvan zou je op je oude dag spijt hebben als je het nu niet doet?

18. Beoordeel je succes naar wat je moest opgeven om het te krijgen

Geluk ervaar je zelf, maar als je niet oplet, bepalen anderen je standaard voor succes. Een miljonair is succesvol, een bekende schrijver ook, net als een gevierd acteur en iemand die summa cum laude geslaagd is; daar is de buitenwereld het over eens. Maar een toppoliticus die de opvoeding van zijn kinderen maar half heeft meegekregen, zal met zijn succes achteraf niet zo tevreden zijn als iemand die het risico heeft genomen zijn vaste baan op te geven om volledig en succesvol voor zichzelf te beginnen. Kortom: succes ervaar je pas als je met de rest van je leven ook tevreden bent. Staar je er niet blind op, maar maak ruimte als de mogelijkheid zich voordoet en stel jezelf altijd de vragen: is dit het waard, ben ik nog gelukkig?

Beeld: fotografie door Karin Nussbaumer, styling door Tilly Hazenberg

Meer levenslessen lezen?

Dit zijn de eerste 9 leefregels (van de 18) van de Dalai Lama.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
De mooiste quotes van de Dalai Lama
De mooiste quotes van de Dalai Lama