Waarom minder werken ons productiever maakt

Waarom minder werken ons productiever maakt Waarom minder werken ons productiever maakt Waarom minder werken ons productiever maakt

Is overwerken voor jou eerder regel dan uitzondering? Je bent niet de enige. Veel mensen klappen ’s avonds of in het weekend nog hun laptop open om wat werk te verzetten. Toch kunnen we dat beter niet meer doen, zegt futuroloog Alex Pang. Hij stelt dat we juist productiever worden als we mínder werken.

’s Avonds op de bank nog wat mailtjes beantwoorden of die ene presentatie afmaken. Of in het weekend snel nog even dat rapport lezen of die meeting voorbereiden. Overwerken is het nieuwe normaal. Nu we dankzij het internet overal en altijd toegang hebben tot onze mailbox, wordt het steeds moeilijker de grens tussen werk en privé te bewaken. Rust en ontspanning? Dat komt wel als het werk af is. Maar ja, het is nooit af.

Niet meer, maar minder werken

Herkenbaar? Voor de meesten van ons is overwerken het nieuwe normaal geworden. En als we dan een keertje vroeg naar huis gaan, voelen we ons schuldig tegenover de collega’s die nog wél druk achter hun computer bezig zijn. Tijd om uit die vicieuze cirkel te stappen, zegt de aan Stanford University verbonden futuroloog Alex Pang. Hij schreef het boek Rust in uitvoering en preekt een radicaal andere benadering van werk. Niet meer, maar juist minder werken, moeten we van hem. Dat maakt ons namelijk meer gefocust, productiever én creatiever.

Meer tijd voor ontspanning

Na jarenlang tachtig uur per week te werken, zat Pang dicht tegen overspannenheid aan. Hij besluit een sabbatical te nemen en gaat uiteindelijk weer aan de slag, maar op een heel andere manier. In plaats van veertienurige werkdagen, plant hij bewust tijd in voor wandelingen, ontspanning en sociale contacten en werkt hij nooit meer over. Je zou verwachten dat hij een stuk minder werk verzette, maar niets is minder waar. Hij kreeg ongeveer net zoveel werk gedaan als toen hij zich nog een slag in de rondte werkte.

Doelbewust rusten

In zijn boek omschrijft Pang iets dat hij ‘doelbewust rusten’ noemt. Vaak wordt veel en hard werken tegenwoordig verheerlijkt, alsof het iets is om na te streven. Maar hard werken betekent helemaal niet meer productiviteit en van multitasken en chronisch overwerken word je zeker niet creatiever. Hoe dan wel? Door heel bewust breaks in je dag in te bouwen.

4 tips om meer rust in je werkdag in te bouwen:

1. Zorg voor een ochtendroutine (en pak meteen de lastige taken aan)

Een goed begin is het halve werk, is een eeuwenoude uitspraak die nog steeds staat als een huis. Wanneer we onze dag gehaast en gestrest beginnen, hebben we daar de rest van de dag last van. Pang ontdekte dat de meest succesvolle mensen vaak vroeg opstaan en een standaard ochtendroutine hebben waar ze eigenlijk nooit vanaf wijken. Gun jezelf de tijd om rustig te kunnen douchen, ontbijten en aankleden. Weersta de neiging om alvast je werkmail te checken, want het is juist de bedoeling dat er een duidelijke grens tussen werk- en rusttijd is. Ben je eenmaal op je werk? Pak dan meteen de meest lastige of vervelende taken aan nu je nog fris en fruitig bent.


2. Ga wandelen

Ben je al uren aan het zwoegen op een bepaald rapport of probeer je al een hele tijd een oplossing voor een probleem te bedenken, maar wil het maar niet lukken? Het allerbeste wat je kunt doen is om even heel wat anders te gaan doen. Door een wandelingetje te maken en even een frisse neus te halen, geef je jezelf de kans je hoofd even leeg te maken, waarna je met hernieuwde energie weer aan het werk kan. Het voelt misschien wat gek om weg te lopen van een taak die nog niet af is, maar juist als we onze hersens even heel andere prikkels geven om te verwerken, kunnen we tot verrassende (creatieve) ideeën komen. Niet voor niets is de wandelvergadering een fenomeen dat steeds populairder wordt.

3. Korte slaapjes

Toegegeven, niet op elke werkplek is dit haalbaar, toch kan het lonen om midden op de dag kort te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat korte dutjes je alertheid vergroten en vermoeidheid verminderen. Een kort dutje van ongeveer twintig minuten vergroot je vermogen om je te concentreren doordat je lichaam de gelegenheid heeft om de verbruikte energie weer aan te vullen. Ook heeft regelmatig kort slapen een positieve invloed op je geheugen. Slapen in de baas z’n tijd klinkt misschien in eerste instantie gek, totdat je beseft dat datzelfde slaapje er vervolgens voor zorgt dat je een stuk productiever weer aan de slag kan. Toch niet zo gek dus.

4. Bewust stoppen

Als een taak nog niet af is, voelt het heel onnatuurlijk om de computer uit te zetten, naar huis te gaan en de volgende dag pas weer verder te werken. Maar juist als je wél weet wat de volgende stap zou moeten zijn, is het slim om te stoppen met werken. Dan stop je volgens Pang juist op precies het juiste moment. als je met een project stopt op het moment dat je de volgende stap kent, of als je nog een beetje energie over hebt, is het de volgende dag namelijk veel makkelijker om weer verder te gaan. Zo creëer je dus een gestaag tempo waardoor je op de lange termijn productiever zult zijn.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over productiviteit?

Stoppen met uitstellen is een makkie met deze 7 tips.

Volgend artikel
Leef jij op de automatische piloot? 10 manieren om meer plezier in je dag te hebben
Leef jij op de automatische piloot? 10 manieren om meer plezier in je dag te hebben