Het beste uit jezelf halen in een moeilijke periode

Het beste uit jezelf halen in een moeilijke periode Het beste uit jezelf halen in een moeilijke periode Het beste uit jezelf halen in een moeilijke periode

Hoe haal je het beste uit jezelf, ook als je het moeilijk hebt? ‘Er doet zich pas een crisis voor als je het een crisis noemt’, zegt mind architect Peter Crone.

Volgens Crone proberen we de complexiteit van het leven met woorden te versimpelen. In plaats van een moeilijke periode als crisis te bestempelen, kun je het leven maar beter omarmen zoals het zich aandient. Gaat er iets kapot of voorbij, dan is dat een kans om opnieuw te beginnen. Met die mindset kun je de positieve kanten van een situatie beter zien en haal je het beste uit jezelf. Zélfs als je wereld in elkaar lijkt te storten.

Jong geleerd…

Het construeren van je identiteit begint al als je een kind bent. De eerste keer dat je iets doet wat verkeerd is of wat niet mag, merk je dat liefde en acceptatie niet altijd vanzelfsprekend zijn. Je ontwikkelt overlevingsmethoden om dat gevoel van ‘erbij horen’ zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Daarmee creëer je een identiteit als uiting van een diep verlangen om erbij te horen en je als mens geliefd en geaccepteerd te voelen.

Niet goed genoeg

Als we falen, zijn we geneigd om dat gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ onderdeel te maken van onze identiteit. We raken, hoe gek dat ook klinkt, zo gehecht aan het idee dat we ontoereikend zijn, dat we het als deel van onszelf gaan zien. We vinden onszelf bijvoorbeeld niet mooi genoeg, niet jong genoeg, niet slim genoeg, niet aantrekkelijk genoeg, enzovoorts.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Vasthouden aan dat geloof – dat eigenlijk niet meer is dan een reflectie van iets in het verleden – heeft enorme impact op je leven. Het zorgt ervoor dat je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt en jezelf afremt door datgene waarin je vindt dat je tekortschiet, in plaats van dat je jezelf de kans geeft om te groeien. Zo laten we de moeilijke momenten uit onze persoonlijke geschiedenis het beeld van onszelf bepalen – een beeld of identiteit waarvan we bovendien onterecht denken dat het vaststaat.

Weerstand

Zodra je op een situatie het label ‘crisis’ plakt, ontken je dat er ook voordelen aan kunnen zitten. Je maakt er iets slechts van, en dat zorgt ervoor dat je ego direct in de weerstand schiet. Biologisch gezien is ons brein namelijk zo ontworpen dat het ons wil beschermen voor (mogelijke) mislukkingen of pijn. De bittere ironie is: als je tegenstand biedt, veroorzaakt dat alleen maar meer pijn en verdriet. Terwijl een moeilijke periode juist kan staan voor transformatie en nieuwe mogelijkheden. Haal het beste uit jezelf: daarvoor moeten we, zegt Crone, toestaan dat een versie van onszelf verloren gaat, zodat een nieuwe versie ‘geboren’ kan worden.

Meegaan met de flow

Iedereen krijgt te maken met tegenslagen. De kunst is dat je ze accepteert en ziet als een natuurlijk onderdeel van de flow van het leven. Als je aan je verleden vasthoudt en jezelf definieert op basis van wat er niet goed gegaan is, veroorzaakt dat meer lijden. Maar als je leert van je fouten, accepteert dat het soms tegenzit en die tegenslagen niet ziet als onderdeel van wie jij bent als persoon, kun je meegaan in de flow. Dan ontstaat er ruimte om te groeien en kun je je zelfs – of misschien vooral – in crisissituaties, ontwikkelen als mens. Dan kun je het beste uit jezelf halen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over omgaan met moeilijke periodes?

Zo benut je een crisis of tegenvaller.

Volgend artikel
6 manieren om emotioneel voor jezelf te zorgen
6 manieren om emotioneel voor jezelf te zorgen