Waarom je goed naar je buik moet luisteren  

Waarom je goed naar je buik moet luisteren   Waarom je goed naar je buik moet luisteren   Waarom je goed naar je buik moet luisteren  

Angst, stress of geluk? Je buik is de perfecte klankkast voor gevoelens. Niet voor niets hebben we het dan ook vaak over het onderbuikgevoel. Maar er gebeurt meer in je buik, want wist je dat een goede (mentale) gezondheid in je darmen begint? 

Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. Dat komt omdat de darmen een eigen complex zenuwstelsel hebben dat in verbinding staat met onze hersenen via de nervus vagus, ook wel hersen darm-as genoemd. Dit is een zenuwbaan die het zenuwstelsel van je darmen direct verbindt met het centrale zenuwstelsel.

Connectie brein en buik

Via deze speciale verbinding ‘praten’ je buik en brein met elkaar. Over hoe je je voelt, of je vol zit of juist trek hebt, stress ervaart, maar ook wanneer je naar de wc moet. Daarbij kan wat er in de hersenen gebeurt ook invloed hebben op je darmen. Denk aan een slechte stoelgang als je gespannen bent. Of buikpijn bij stress. Bij deze connectie spelen je darmbacteriën (microbioom genoemd) een belangrijke rol.

Darmen en emoties

Onderzoek toont aan dat de gesteldheid van je darmen de signalen kan beïnvloeden die naar je hersenen worden uitgezonden. En dat niet alleen: er blijkt een relatie te zijn tussen je darmen en je mentale en emotionele welzijn. Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten hebben onze darmen invloed op gevoelens van melancholie en woede, en ook op stress.

Maag- en darmklachten

De communicatie tussen je buik en brein kan verstoord raken doordat je maag en darmen niet in balans zijn maar ook door psychische klachten, zoals stress en depressies. Dit kan maag- en darmklachten veroorzaken, zoals buikpijn, kramp, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Daarom is het belangrijk om voor een goede balans in maag en darmen te zorgen.

Veel vezels, weinig suiker

Het beste wat je kunt doen om je darmen in balans te houden, is veelzijdig eten met voldoende vezels. Bonen, fruit, groente en volle granen. En er voldoende water bij drinken, zodat die vezels kunnen opzwellen tot een stevige massa. Vezelarme voeding en suikers kunnen de kwaliteit van de darmflora aantasten, net als een antibioticakuur die ook juist ook veel goede bacteriën doodt. Ook genoeg bewegen, slapen en voldoende ontspanning dragen bij aan gezonde darmen.

Zachte buikmassage

Om de spijsvertering in balans te houden, gebruiken yogi’s al eeuwenlang Uddiyana Bandha. Deze techniek masseert de buikorganen intensief en helpt bovendien om spanning los te laten. Een zachte buikmassage stimuleert de stoelgang en voorkomt obstipatie. Leg je handen op je buik, met je duimen in de richting van je navel en je vingers richting je schaambeen. Duw je handen zachtjes in je buik en maak draaiende bewegingen. Masseer met de klok mee. Dit is ook de richting van de darmen naar de ‘uitgang’.

Rust in je buik

Iberogast kan helpen bij het verlichten van symptomen van maag- en darmklachten, opgeblazen gevoel en misselijkheid, symptomen die vaak voorkomen bij functionele dysepsie. Dezelfde klachten komen ook voor bij het prikkelbare darm syndroom.

Als je last hebt van maag-darmklachten is je spijsvertering verstoord. Iberogast is een geneesmiddel met negen geneeskrachtige kruiden die samen de maag-darmpassage normaliseren en zo meerdere maag-darmklachten effectief verlicht.

Daarnaast blijft het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende te blijven bewegen en ontspannen om je buik in balans te houden. Ook als je Iberogast gebruikt. Meer weten over een gezonde spijsvertering? Iberogast legt uit.

Lees voor gebruik de bijsluiter, Koag nr. 80-0522-2008. Als de symptomen na 2 weken niet geheel zijn verdwenen of als ze verergeren, dan dient een arts geraadpleegd te worden. 

Volgend artikel
Houd je ogen flexibel met oogyoga
Houd je ogen flexibel met oogyoga