Houd je ogen flexibel met oogyoga

Houd je ogen flexibel met oogyoga Houd je ogen flexibel met oogyoga Houd je ogen flexibel met oogyoga

Omdat we vaak binnen zitten – in kunstlicht en achter een beeldscherm – en we nog maar weinig in de verte kijken en echt donker ervaren, hebben onze ogen het soms zwaar te verduren.

Oogspieren gaan vaster zitten, zicht wordt slechter. Meer bewegen en af en toe in de verte kijken maakt al een wereld van verschil, en met oogyoga hou je je ogen flexibel.

Bijvoorbeeld met deze oog-oefeningen:

Sunning

Ga buiten staan, met je gezicht naar de zon. Sluit je ogen en zorg voor een rustige, diepe ademhaling. Breng je kin richting je linkerschouder en beweeg vervolgens met een boog omhoog richting je rechterschouder. Stel je voor hoe je het zonlicht absorbeert. Beweeg tien keer heen en weer, liefst op de ademhaling (op een inademing naar rechts, uitademend naar links of omgekeerd). Draai daarna van de zon af om te palmeren (zie andere oefening). Je zult allerlei kleuren zien. Kijk ernaar zonder aandacht aan eventuele gedachte te besteden.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Effect:

Je gaat scherper zien en je ziet kleuren dieper/intenser, omdat zonlicht de aanmaak van lichtgevoelige kegeltjes op het netvlies stimuleert. Bovendien voel je je vrolijker door de aanmaak van hormonen onder invloed van het licht.

Palmeren

Ga comfortabel zitten, probeer nek en schouders te ontspannen en laat je ellebogen ergens op rusten. Zorg voor een lange, diepe ademhaling. Wrijf je handen warm en maak er kommetjes van. Sluit je ogen en bedek ze met je kommetjes (waarbij er geen contact is tussen de handplam en de oogbal). Belangrijk: kijk alleen naar het zwart of wat je ook maar ziet. Probeer niet in te gaan op gedachten die oppoppen. Een mantra als ‘ik zie zwart’ of ‘ik zie wat ik zie’ helpt hierbij. Wees je bewust van de warmte van je handen, voel deze naar binnen stromen.

Effect:

Diepe ontspanning van de ogen. Ideaal wanneer je ogen vermoeid, droog en/of branderig zijn (bijvoorbeeld na een paar uur achter het beeldscherm). Hoe langer je de oefening doet, hoe groter het effect.


Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over yoga?

Open je hartchakra met deze 5 yogahoudingen.

Volgend artikel
Dit vertellen je ogen over jou
Dit vertellen je ogen over jou