Terug naar overzicht

Houd je ogen flexibel met oogyoga

Categorie
Tekst
Happinez redactie
Houd je ogen flexibel met oogyoga

Omdat we vaak binnen zitten – in kunstlicht en achter een beeldscherm – en we nog maar weinig in de verte kijken en echt donker ervaren, hebben onze ogen het soms zwaar te verduren.

Oogspieren gaan vaster zitten, zicht wordt slechter. Meer bewegen en af en toe in de verte kijken maakt al een wereld van verschil, en met oogyoga hou je je ogen flexibel.

Bijvoorbeeld met deze oog-oefeningen:

Sunning

Ga buiten staan, met je gezicht naar de zon. Sluit je ogen en zorg voor een rustige, diepe ademhaling. Breng je kin richting je linkerschouder en beweeg vervolgens met een boog omhoog richting je rechterschouder. Stel je voor hoe je het zonlicht absorbeert. Beweeg tien keer heen en weer, liefst op de ademhaling (op een inademing naar rechts, uitademend naar links of omgekeerd). Draai daarna van de zon af om te palmeren (zie andere oefening). Je zult allerlei kleuren zien. Kijk ernaar zonder aandacht aan eventuele gedachte te besteden.

Effect:

Je gaat scherper zien en je ziet kleuren dieper/intenser, omdat zonlicht de aanmaak van lichtgevoelige kegeltjes op het netvlies stimuleert. Bovendien voel je je vrolijker door de aanmaak van hormonen onder invloed van het licht.

Palmeren

Ga comfortabel zitten, probeer nek en schouders te ontspannen en laat je ellebogen ergens op rusten. Zorg voor een lange, diepe ademhaling. Wrijf je handen warm en maak er kommetjes van. Sluit je ogen en bedek ze met je kommetjes (waarbij er geen contact is tussen de handplam en de oogbal). Belangrijk: kijk alleen naar het zwart of wat je ook maar ziet. Probeer niet in te gaan op gedachten die oppoppen. Een mantra als ‘ik zie zwart’ of ‘ik zie wat ik zie’ helpt hierbij. Wees je bewust van de warmte van je handen, voel deze naar binnen stromen.

Effect:

Diepe ontspanning van de ogen. Ideaal wanneer je ogen vermoeid, droog en/of branderig zijn (bijvoorbeeld na een paar uur achter het beeldscherm). Hoe langer je de oefening doet, hoe groter het effect.

Meer weten over oogyoga?

In het Happinez nummer ‘Neem je tijd’ lees je verder over dit onderwerp, met onder andere meer oog-oefeningen en gezonde gewoontes om de conditie van je ogen op peil te houden. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen