Dit vertellen je ogen over jou

Dit vertellen je ogen over jou Dit vertellen je ogen over jou Dit vertellen je ogen over jou

Ogen zijn de spiegels van je innerlijk: pupillen verraden onze emoties, irissen tonen wat je hebt meegemaakt in dit leven. Je ogen laten zien wie je bent, met je ogen zie je de ander. En wanneer die blik oprecht is, vormt deze een brug tussen twee zielen.

1. Het landschap in je ogen

‘To see a world in a grain of sand’, dichtte William Blake begin negentiende eeuw. Het grote terugzien in het kleine. Zoals een astroloog je geboortehoroscoop leest en een ontdekkingsreiziger een landkaart, zo leest een iriscopist ogen.

Voor de iriscopist is de iris, het gekleurde deel van het oog, als een landschap dat vertelt over wie we in beginsel zijn en wat we onderweg in ons leven hebben meegemaakt. De toestand van organen, spieren, botten, klieren, huid wordt volgens deze leer weerspiegeld in het oog. Wat doet die krater daar? Hoe is dit meer ontstaan? Wat zegt deze verkleuring in het terrein? De iriscopist verkent het landschap van het oog en vertelt welke voeding de bodem nodig heeft.

2. Kijken van binnenuit

Onze ogen zijn lichtvangers. De hele dag door vangen ze licht in verschillende samenstellingen, die ons brein vertaalt in beelden. Zo geven onze ogen informatie over de wereld buiten ons. Dan hebben we, volgens de chakraleer, ook nog een ‘derde oog’.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Dit energiecentrum ligt tussen en iets boven de wenkbrauwen en wordt ook wel het voorhoofdchakra genoemd. Met het derde oog kijken we van binnenuit. Vanuit onze intuïtie, wijsheid en verbeeldingskracht. Als we de kwaliteiten van de linker- en rechterhersenhelft (logica en creativiteit) combineren, dan creëren we vanuit ons derde oog dat wat we bedenken. Visualiseren dus: eerst van binnen de plaatjes maken, om ze dan in de buitenwereld het levenslicht te laten zien.


3. Je wordt wat je ziet

Wanneer je yoga doet, waar ben je dan mee bezig? Voel je wat er in je lichaam gebeurt, of bekijk je stiekem hoe je buurvrouw de houding uitvoert? De oude yogi’s wisten al hoe snel we afgeleid zijn. Daarom bedachten ze drishti: gericht staren. Naar het puntje van je neus, bijvoorbeeld, of je grote teen. Door je blik op een bepaald punt te richten, sluit je je bewustzijn af voor wat zich daarbuiten bevindt. Je keert makkelijker naar binnen. Gericht kijken helpt je te luisteren – naar jezelf.

Je blik op één ding focussen heeft nog een effect. Je wordt als het ware wat je ziet. Richt je je blik op je voeten of op een boom, dan helpt dat om je geaard te voelen. Zie je een bloem, dan zoom je in op teerheid, schoonheid en kleur. Via de bloem, naar je eigen kleuren.

Over auteur

Meer lezen over wat je ogen kunnen vertellen?

Dit is wat je ogen kunnen vertellen over je lichamelijke gezondheid.

Volgend artikel
Dit is wat jouw haar je vertelt over je gezondheid
Dit is wat jouw haar je vertelt over je gezondheid