Ontdek de leeftijd van je ziel

Ontdek de leeftijd van je ziel Ontdek de leeftijd van je ziel Ontdek de leeftijd van je ziel

Voel je je ouder dan je bent, jonger, of past deze leeftijd je als een jas? Sommige mensen blijven altijd jong van geest, anderen lijken in gedrag ouder dan ze zijn. Zegt dat iets over de leeftijd van je ziel, ofwel: over het aantal levens dat je hebt geleefd, uitgaande van reïncarnatie? Ontdek het, met de ontwikkelingsniveaus van je ziel.

Leeftijd van je ziel

In eerste instantie heeft iemands geschatte leeftijd natuurlijk te maken met karakter en de leeftijdsassociaties die we daarbij hebben. Zo associëren we rust met volwassenheid en speelsheid met jeugd. De astrologie heeft symbolisch ook een link met leeftijd. Gary Goldschneider en Joost Elffers koppelen in ‘Het mysterie van je geboortedag’ de symboliek van een leeftijdsfase aan de periode waarin je geboren bent.

Maar uitgaande van reïncarnatie zijn er jongere en oudere zielen. En dat zou kunnen verklaren waarom we ons prettig voelen bij een bepaalde leeftijd of leeftijdsfase. Willem Jan van de Wetering schrijft in ‘Contact met je gids’ over de ontwikkelingsniveaus van de ziel: de babyziel, peuter-, kinder-, jonge, volwassen, oudere en hogere ziel. Herken je je in één van de beschrijvingen?

Babyziel

De babyziel zoekt geborgenheid. Het is een onervaren ziel die het heel spannend vindt om het leven aan de gaan. De babyziel zoekt dekking omdat het leven hem overvalt. Vertrouwen helpt de babyziel om steeds meer te durven. Ook omgaan met oudere zielen doet deze ziel inzien dat het leven spannend is, maar dat hij niets te verliezen heeft. Babyzielen zijn als kind vaak verlegen en angstig, maar gaan het leven naarmate ze ouder worden (en afhankelijk van de veiligheid die ze in hun jeugd ervaren) steeds meer omarmen. Door hun kwetsbare en buigzame karakter komen deze mensen vaak jonger over dan ze zijn.

Peuterziel

De peuterziel kijkt zijn ogen uit. Hij verwondert zich en gaat graag nieuwe avonturen aan om te ervaren en te ontdekken. Deze ziel is onbezorgd en eigenwijs. Luisteren is niet aan de peuterziel besteed, zijn eigen plan trekken wel. Deze zielen kunnen behoorlijk opstandig zijn en te pas en te onpas ruzie zoeken omdat ze dat ook willen beleven. Peuterzielen weten bij wie ze terecht kunnen als ze in de problemen komen en vallen dan ook vaak op deze mensen terug. Peuterzielen zijn altijd energiek, vitaal en jong van geest. Ook op oudere leeftijd.

Jonge ziel

De zoektocht naar hun eigen kracht en liefde; in dat teken staat het leven van een jonge ziel. Ze gaan veel relaties aan om zichzelf te leren kennen; zowel vriendschappelijk als in de liefde. Jonge zielen willen duidelijkheid en schromen niet om daarover ruzie te maken. Ze onderzoeken hun eigen emoties. Een jonge ziel is bezig met status en kan daardoor het slachtoffer worden van pesterijen of zelf de pester zijn. De ervaringen van een jonge ziel zijn hoe dan ook intens. Deze mensen houden gedurende hun hele leven iets puberaals.

Volwassen ziel

De volwassen ziel wenst geestelijke en emotionele intimiteit. Met anderen, maar ook met zichzelf. Openheid is voor deze ziel belangrijk. Als ze bedrogen worden, raakt dat ze diep. Volwassen zielen kunnen zich dan lange tijd afsluiten van anderen en van hun eigen gevoelens. Deze zielen beschikken over een flinke dosis daadkracht. Het zijn aanpakkers, maar als ze worden tegengewerkt, kunnen ze in gelatenheid vervallen. Volwassen zielen willen hun volwassenheid laten gelden. Vooral kinderen met een volwassen ziel lijken vaak ouder dan ze zijn door de diepe verbinding die ze met anderen aangaan.

Oudere ziel

Relativeren; dat kunnen oudere zielen als de beste. Met een been there, done that nuchterheid kunnen ze meepraten en -denken over kwesties waar ze niet eerder mee te maken hebben gehad. Deze mensen voelen zich vaak verantwoordelijk voor anderen, maar laten zich niet meeslepen in andermans wil of eisen. Ze trekken hun eigen plan en overzien het geheel, terwijl ze zich ook op details kunnen richten. Deze mensen zijn graag alleen. Ze worden door hun wijze opmerkingen vaak ouder geschat op jonge leeftijd.

Hogere ziel

De term doet vermoeden dat hogere zielen geen aardse wezens zijn, maar niets is minder waar. Deze zielen vallen niet eens bijzonder op. Het zijn vaak rustige mensen die midden in het leven staan en zich er niet door uit het veld laten slaan. Deze mensen denken graag mee, ze hebben voor alles een passende oplossing, maar geven die pas als er om hun hulp wordt gevraagd. Ze vinden de liefde in zichzelf; wat niet wil zeggen dat ze geen relaties aangaan. Hogere zielen lijken, net als oudere zielen, vooral in hun jeugd ouder dan leeftijdsgenoten.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over de ziel?

Ontdek de DNA-code van je ziel.

Volgend artikel
Dit is de spirituele betekenis van de herfstequinox
Dit is de spirituele betekenis van de herfstequinox