Open je hartchakra met deze 5 yogahoudingen

Open je hartchakra met deze 5 yogahoudingen Open je hartchakra met deze 5 yogahoudingen Open je hartchakra met deze 5 yogahoudingen

Je hartchakra vormt de verbinding tussen de lagere chakra’s en de hogere chakra’s en speelt daardoor een centrale rol bij het in balans houden van je hele chakrasysteem.

Je vindt dit energiepunt, zoals de naam al zegt, ten hoogte van je hart. Het staat voor de manier waarop je omgaat met emoties en voor hoe je liefde kunt geven en ontvangen. Als je hartchakra niet in balans is, kun je moeite ervaren met het accepteren van (zelf)liefde en het op een gezonde manier uiten van je emoties en gevoelens voor anderen.

Deze asana’s helpen je om je hartchakra weer te openen:

Adelaarsarmen

Deze oefening kun je zowel zittend als staand uitvoeren. Strek je armen op schouderhoogte voor je uit, met je handpalmen naar elkaar toe. Je duimen wijzen omhoog. Buig je armen zodat je onderarmen recht naar boven wijzen. Breng dan je rechter bovenarm boven de linker elleboog en druk je handpalmen tegen elkaar aan. Haal een aantal keer rustig en diep adem en wissel dan van kant. Deze houding opent de achterkant van je hartstreek.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Cobra – Bhujangasana

Ga op je buik op de mat liggen, met de bovenkant van je voeten en je voorhoofd tegen de mat. Plaats de handen aan de zijkant van je borst onder je schouders. Je voeten zijn op heupbreedte. Strek op een inademing je armen, zodat je borst va de grond komt. Je kunt op je ellebogen leunen of je armen juist iets verder strekken. Reik met je kruin omhoog en ontspan je nek en schouders.

Locust – Salabhasana (ook wel: superman)

Ook deze houding begin je liggend op je buik. Leg je armen langs je lichaam naar achteren. Lift dan eerst je torso en armen omhoog en vervolgens ook je benen. Ontspan weer je nek en schouders en richt je blik op een punt voor je. Zorg dat je goed kunt blijven ademen, lift als dat nodig is iets minder ver omhoog.

Gestrekte hond – Uttana Shishosana (ook wel: puppy)

Kom op handen en voeten zitten, met je handen en benen op heupbreedte. Loop nu je handen langzaam naar voren totdat je borst de grond raakt. Je armen zijn voor je uitgestrekt, met je handpalmen tegen de mat. Laat je voorhoofd of je kin op de mat rusten, afhankelijk van wat voor jou het prettigst voelt.

Kameel – Ustrasana

Kom op je knieën zitten, met je voeten en knieën op heupbreedte. Kom nu omhoog, zodat je bovenbenen recht boven je knieën zijn. Kantel je bekken, zet je handen op je onderrug en span je buikspieren aan. Buig dan langzaam achterover totdat je je handen op je voetzolen kunt leggen. Je vingers wijzen richting je tenen. Kun je met je handen niet bij je voeten, krul dan je tenen in de mat zodat je hielen iets omhoog komen. Laat je hoofd ontspannen achterover hangen.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Waarom je goed naar je buik moet luisteren  
Waarom je goed naar je buik moet luisteren