Jaarhoroscoop: jouw grootste dromen voor 2022

Jaarhoroscoop: jouw grootste dromen voor 2022 Jaarhoroscoop: jouw grootste dromen voor 2022 Jaarhoroscoop: jouw grootste dromen voor 2022

Onze huisastroloog Johanna Blok wierp een blik op de sterren en vertelt je wat 2022 voor jou in petto heeft op het gebied van dromen. Benieuwd hoe je in 2022 je dromen waar gaat maken? Lees dan na deze horoscoop gauw verder in deel 2 van je jaarhoroscoop, over de daadkracht van je sterrenbeeld in het nieuwe jaar. 

Ram

De planeet Neptunus is de koning van de droom. Hij staat bij Ram ook nog eens in de zone van de slaap en het droomleven. Dat kan betekenen dat je dromen intenser worden, dat je ’s nachts vaker wakker wordt met het gevoel dat een droom echt gaat gebeuren, dus voorspellend is, of dat je je in de droom bewust wordt van het feit dat je slaapt en dat je het verloop van de gebeurtenissen in je droom kunt beïnvloeden; lucide dromen noemen we dat.

Neptunus is diep verbonden met het onderbewustzijn en door zijn bijzondere positie helpt hij jou om daarmee in contact te komen. Het kan dit jaar bijzonder leuk en leerzaam zijn om een dromendagboekje bij te houden.

Het kan dit jaar leuk en leerzaam zijn om een dromendagboek bij te houden.

Daarnaast kun je merken dat je ook overdag wat sneller wegdroomt, je los wilt maken van het hier en nu omdat je verwacht dat het op andere plaatsen of momenten beter is. Dat kan een signaal zijn dat je niet helemaal tevreden bent over je huidige leven. Je kunt soms te veel het gevoel hebben dat je vast zit in patronen.

In plaats van wegvluchten in dagdromen, zou je voor jezelf kunnen bedenken (en opschrijven) wat je precies zou willen veranderen. Daarnaast is het goed om te kijken welke haalbare stappen je dit jaar in de juiste richting zou kunnen zetten, zodat je een perspectief krijgt. Wist je dat als je aan het begin van het jaar een aantal dingen opschrijft die je graag wilt ontvangen of meemaken, ze een jaar later vaak realiteit zijn geworden?

Stier

Neptunus bevindt zich in de zone van vriendschap en maatschappelijke idealen. Dat kan ervoor zorgen dat je droomt van een ideale, utopische wereld, waarin geen kwaad meer bestaat. Alleen maar liefde. Je kunt je aangetrokken voelen tot het idee om in een besloten community te leven met gelijkgestemde mensen, die in dezelfde waarden en normen geloven als jijzelf. Afgesloten van de boze buitenwereld, op een prachtige plek, liefst ergens aan de zee en in de zon.

Dankzij Neptunus beschik jij momenteel over een kracht die je ‘sociale empathie’ zou kunnen noemen.

Het tot stand brengen van zo’n droom heeft nogal wat voeten in de aarde. Misschien is het ook wel te groot. Maar je zou wel actief kunnen worden in de politiek en dan liefst binnen een partij die de ‘zachte’ waarde in onze samenleving vertegenwoordigt. Dieren, kinderen, sociaal zwakkeren, de natuur, alles wat geen stem nodig heeft, maar waar we wel naar moeten luisteren. Dankzij Neptunus beschik jij momenteel over een kracht die je ‘sociale empathie’ zou kunnen noemen en die op veel plaatsen en bij veel mensen ver te zoeken is.

Misschien is politiek wel het laatste wat je interesseert en misschien heb je ook niets met leefgemeenschappen. Dan kan Neptunus jou ook inspireren om idylle en romantiek te beleven binnen een vriendschap. Een oude vriendschap kan veranderen in een diepe, platonische liefde die voelt als zielsverwantschap en waarin je samen een sterk spiritueel verlangen deelt. Er kan ook een nieuwe vriendschap in je leven komen, die jou laat dromen en je in een serene staat brengt. Neptunus heeft voor iedereen een passende droom.

Tweelingen

Met de planeet Neptunus in de zone van je reputatie en maatschappelijke loopbaan, kun je de onbestemde drang ervaren dat het tijd is om je dromen waar te maken. Tegelijk kan het lastig zijn om precies te weten wat je echt wilt. Neptunus kan erg vaag uitpakken, vandaag dit en morgen dat, waardoor je in grootse dromen blijft steken, die allemaal even mooi en fantastisch zijn, maar die uiteindelijk toch niet zo makkelijk uitvoerbaar zijn.

Waarschijnlijk resoneren dromen bij jou het meest die iets te maken hebben met het redden van mensen, dieren of kinderen. Een opvang beginnen in een arm land bijvoorbeeld.

Misschien is het tijd om groter te durven dromen.

Ook kan het aantrekkelijk zijn om een loopbaan te willen binnen de spiritualiteit. Healer worden, shiatsu-masseur of yogaleraar. Maar als Neptunus je groots laat dromen, word je meestal ook weer nuchter wakker omdat de financiële voorwaarden een struikelblok zijn. Wil je dat oplossen, dan heb je Saturnus nodig (Lees ook verder bij de jaarhoroscoop daden).

Neptunus kan er ook voor zorgen dat jouw kijk op jezelf en op je maatschappelijke positie niet overeen komt met de werkelijkheid. Je kunt het te rooskleurig zien, maar ook te somber. Wat dan erg helpt is iemand die zijn of haar voeten op de grond heeft en jou een spiegel voorhoudt. Een coach bijvoorbeeld, die gespecialiseerd is in vraagstukken rond werk en loopbaan. Misschien is het tijd om groter te durven dromen, misschien is het juist tijd om je dromen wat kleiner en realistischer te maken, waardoor je makkelijker een eerste stap zet.

Kreeft

Diep in elke Kreeft huist een gevoelige ziel die van nature meer affiniteit heeft met dromen dan met de werkelijkheid. De meeste Kreeften houden van romantische films, muziek en kunst. Daarin is de wereld mooier, spannender en zachter dan de rauwe realiteit. Dat dromerige aspect van jouw persoonlijkheid wordt (al een aantal jaren) versterkt door de planeet Neptunus in Vissen.

Als die droom voorlopig niet uitkomt, is er overigens niets dat jou in 2022 in de weg staat om hem alvast een beetje uit te leven.

Omdat je in het hier en nu soms aanloopt tegen problemen die onoplosbaar lijken, is je overgeven aan fantasie – al is het maar heel even – de enige manier om te ontsnappen. Escapisme dus. Je dromen kunnen zich door de positie van Neptunus in de zone van het reizen concentreren rond verre landen, een plek om heen te gaan en alles achter je te laten. Het idee dat je op zo’n verre plek een nieuw en zorgeloos leven zou kunnen leiden. Altijd mooi weer, aardige mensen, prachtige natuur en of zee… Je zou zelfs een soort droom(t)huis kunnen zoeken, ergens over de grens.

Als die droom voorlopig niet uitkomt, is er overigens niets dat jou in 2022 in de weg staat om hem alvast een beetje uit te leven. Door op een heerlijke vakantie te gaan. Dat hoeft geen kwestie te zijn van veel geld uitgeven, het is vooral een kwestie van je eigen idylle creëren en daarbij je intuïtie volgen. Nu ben je daar ontzettend goed in, jij weet als geen ander wat het beste bij je past en waar je gelukkig van wordt.


Leeuw

Met de droomplaneet Neptunus in de zone die gaat over diepe pijn en oude trauma’s, zouden jouw dromen dit jaar herinneringen boven kunnen brengen aan zaken die je al heel lang hebt verdrongen. Omdat je er liever niet aan wilt terugdenken. Dat is misschien niet de meest romantische of leuke opvatting van het fenomeen ‘dromen’, maar het is wel een bijzonder heilzame. Want Neptunus is een helende planeet, die alles helpt bekijken met een zeer liefdevolle blik. Daardoor kun je nu empathie voelen voor jezelf en voor de anderen die jou eventueel pijn hebben gedaan.

Het is belangrijk dat je die dromen met een korreltje zout neemt, het zijn geen voorspellingen of voorbodes.

Bovendien ben je nu waarschijnlijk oud genoeg om er beter mee te dealen. Er ontstaat een soort zachtheid in je. Een alomvattend begrip waarmee je een situatie of gebeurtenis van alle kanten kunt doorvoelen. Misschien inspireert jou dat om iemand te vergeven of om jezelf te vergeven. Door zorgvuldig je dromen te registreren (tip: droomdagboek) haal je er het meeste uit: dus probeer dat te doen, als je je omdraait en doorslaapt, ben je ze de dag erna meestal weer vergeten.

Soms betekent deze positie van Neptunus dat je vaker zult dromen van monsters of enge wezens. Dat is je fantasie die symbolen creëert om bepaalde ervaringen of emoties vorm te geven, net als in ‘Het leven van Pi’, waarin de hoofdpersoon van een boosaardige man een tijger maakte. Het is belangrijk dat je die dromen met een korreltje zout neemt, het zijn geen voorspellingen of voorbodes. Alles wat je droomt komt uit je eigen onderbewustzijn. Mocht je ambitie hebben om een boek te schrijven dan kan dit een ideale periode zijn om science fiction of thrillers te bedenken.

Maagd

Met Neptunus in het teken Vissen zou het zomaar kunnen dat jij (waarschijnlijk al een paar jaar) droomt van de grote, onvoorwaardelijke liefde. Zo een die een leven lang meegaat. Tenminste als je single bent. Dan kan het soms ook voelen alsof je in een soort niemandsland terecht bent gekomen, terwijl je droompartner onbereikbaar is of zich in een andere dimensie bevindt.

Besef dat er diep in jou waarschijnlijk een deel is dat die partner of relatie zo onbereikbaar heeft gemaakt. Door alleen maar open te staan voor een bijna onmenselijk mooie en lieve persoon. Of door alleen maar open te staan voor het soort perfecte relatie dat je alleen maar in romantische films ziet. Waarin de ene partner in nood is en de ander precies op het juiste moment uit een helikopter springt om de reddende engel te zijn.

Dergelijke scenario’s mogen dan niet realistisch zijn, jij zou ze onder invloed van Neptunus toch aantrekkelijk kunnen vinden.

Dergelijke scenario’s mogen dan niet realistisch zijn, jij zou ze onder invloed van Neptunus toch aantrekkelijk kunnen vinden – en zo je kansen op de liefdesmarkt saboteren.

Voor de Maagd met relatie pakt Neptunus anders uit. Voor jou kan de liefde in een dromerige fase belanden, waarin het fysieke contact ondergeschikt is of vooral op ene spirituele manier wordt ervaren. Vooral als dit al lang duurt, kun je soms het gevoel hebben dat je de ander een beetje kwijt aan het raken bent, terwijl je je op andere momenten juist zeer intens verbonden voelt, zonder dat je dat hoeft te benoemen. Dat laatste kan wel een beetje een valkuil zijn. Misschien heeft je partner wél behoefte aan een goed gesprek. Neem niet te snel aan dat je elkaar wel ‘aanvoelt’.


Weegschaal

De droomplaneet Neptunus staat bij jou in de zone die gaat over de alledaagse dingen die ons dierbaar zijn. Planten, huisdieren, boodschappenlijstjes, make-up, kleding, de vorm en de schoonheid die zit verscholen in de details. Dat kan zorgen voor veel onrust als je ’s nachts tot rust probeert te komen. Dan vliegen al die details en lijstjes en kleine verantwoordelijkheden door je hoofd, dan zijn je gedachten bijna niet te stoppen en kun je wat last krijgen van slapeloosheid. Met Neptunus in Vissen zou het dan kunnen helpen om een kruidenmiddel te nemen, valeriaan of goudpapaver bijvoorbeeld, om die mallemolen stil te zetten.

Je hoeft niet de hoofdprijs te winnen, rijk te worden of een grote liefde te ontmoeten.

Ondertussen zijn er natuurlijk ook de dagdromen, de dingen waarover je fantaseert en die je op korte of wat langere termijn tot leven zou willen zien komen. In die dromen is sprake van een zekere bescheidenheid. Je hoeft niet de hoofdprijs te winnen, rijk te worden of een grote liefde te ontmoeten. Je zou wel kunnen dromen van een mooier of fitter lichaam.

Onbereikbaar is die droom beslist niet, maar je zult er wel het een en ander voor moeten doen en laten. En belangrijk is dat je begint op het spirituele niveau of bij je mindset. Als het op dat niveau goed zit en je hebt het vertrouwen dat het je lukt, dan zal je bijna als vanzelf de juiste stappen gaan zetten. Jouw dromen hebben dus een heel concrete inhoud.

Schorpioen

De droomplaneet Neptunus in het bevriende sterrenbeeld Vissen brengt jou gelukkige en behulpzame dromen. Dromen waarin je opeens een creatieve oplossing vindt voor een probleem. Dromen waarin je hele films of boeken bedenkt, dromen waarin je kunstwerken maakt… En als je dan wakker wordt, denk je misschien: wat een goed idee, dat ga ik echt doen.

Dit hoeft niet alleen te gaan over nachtelijke dromen die jou bezoeken als je aan het slapen bent. Dit gaat in feite over goddelijke inspiratie, dat wat zomaar uit het ‘niets’ tot jou komt. Vooral als je een creatief beroep hebt, kan dit leiden tot een enorme productiviteit en het bijna channelen van nieuwe ideeën. De stroom van inspiratie droogt maar niet op. Dit is misschien wel het gevoel waar elke kunstenaar van droomt en jij krijgt het in 2022 zomaar gratis en voor niets.

Dit gaat in feite over goddelijke inspiratie, dat wat zomaar uit het ‘niets’ tot jou komt.

Misschien is het zo af en toe overweldigend. Dan komen er meer goede ideeën dan je kwijt kunt in je atelier, studio of kantoor. Laat ze dan niet ontglippen maar schrijf ze op. Je zult verbaasd zijn hoeveel goede ideeën je ene dag later alweer vergeten bent, als je ze niet opschrijft op het moment dat ze bij je binnenkomen. Dus overal waar je heengaat: notitieboekje mee. Die beste ideeën zijn over een, twee of drie jaar nog steeds actueel. Dus zet je schedeldakje in 2022 maar open en laat al dat leuks en moois en wonderlijks maar tot je komen.

Boogschutter

De droomplaneet Neptunus bevindt zich in de zone van jouw jeugd en je thuis. Dat gaat over dromen met een nostalgisch of sentimenteel gehalte. Je kunt heimwee hebben naar vroeger, ervan dromen om terug te gaan naar de plek waar je bent geboren. De illusie koesteren dat alles daar en toen mooier en beter was.

Voor sommige Boogschutters zou het goed kunnen uitpakken om die droom na te jagen. Maar de waarheid is dat je als Boogschutter te avontuurlijk bent om terug te keren naar dat-wat-ooit-was maar nu-niet-meer-is. Waarschijnlijk is het voldoende om deze droom te beleven via muziek en foto’s, een visite aan je oude dorp of een documentaire. Dat brengt jou even terug naar toen.

Soms is het voldoende om een droom even te proeven en om hem daarna weer te laten gaan.

Misschien zijn je dromen niet zo nostalgisch, maar openbaren ze wel een diep verlangen naar een andere plek, een ander thuis. Een huisje aan de zee bijvoorbeeld. Een plek waar jij je kunt afzonderen en alleen kunt zijn met de kracht van de natuur, de golven en het strand. Misschien lijkt dat onmogelijk om praktische redenen, vanwege werk, gezin of geld. Maar wat weerhoudt jou om twee weken een vakantiewoning aan zee te huren? Soms is het voldoende om een droom even te proeven en om hem daarna weer te laten gaan. Als Boogschutter ben en blijf je toch een beetje een zigeuner, die wel kan dromen van een vaste woonplek, maar in de praktijk vind je het belangrijker dat je de vrijheid hebt om elk moment op avontuur te gaan.

Steenbok

Als je een rasechte Steenbok bent, heb je misschien de neiging dit blokje over te slaan en meteen door te lezen in je horoscoop over ‘Daden’. Dromen is niet voor jou, daar heb je geen tijd, geld of interesse voor. Toch vermoeden de sterren dat ook jij stiekem weleens wegdroomt. Met Neptunus in Vissen in de zone van communicatie, taal en woorden, zou het mooi zijn als je de droom koesterde om een boek te schrijven.

Neptunus helpt je om te fantaseren, waardoor je creativiteit zich ontvouwt. Neptunus helpt je ook om poëtische woorden te vinden, die gevoelens perfect kunnen verbeelden. Misschien gaat dit niet over een gedicht of een roman. Het zal niet zo zijn dat elke Steenbok in 2022 schrijver wordt. Misschien gaat het over inspiratie met woorden op een andere manier, via een ander platform.

Er is echter ook een kleine waarschuwing: blijf bij de les bij het aangaan van zakelijke contacten.

Misschien gaat het puur over de mogelijkheid om in het contact met anderen zacht en empathisch te zijn, in plaats van zakelijk en rationeel. Dat kan helpen als je ervan droomt anderen te helpen als coach of therapeut. Neptunus heeft voor iedereen wel een passende mogelijkheid, zolang het maar gaat over compassie, empathie, inspiratie of fantasie.

Er is echter ook een kleine waarschuwing: blijf bij de les bij het aangaan van zakelijke contacten. Daar blijven een rationele aanpak, nuchterheid  en het checken van feiten hard nodig. Juist als Neptunus zich met de communicatie bemoeit, kunnen er sneller misverstanden en onwaarheden opduiken. Vooral in de kleine lettertjes.

Waterman

Met Neptunus in Vissen in de zone die alles vertegenwoordigt wat voor jou waardevol is, droom je als Waterman van manieren waarop jij waarde kunt creëren. Misschien gaat dat in eerste instantie over geld en vermogen, is er een sterk verlangen om je schaapjes op het droge te krijgen. Maar zodra jij jezelf de vraag stelt: ‘en wat ga je met die schaapjes doen?’, dan is het antwoord waarschijnlijk esoterisch. Je zoekt misschien naar een manier om iets voor andere mensen of voor de wereld te betekenen. Of je zoekt naar een weg om los te komen van materiële beperking, zodat je niet langer afhankelijk bent van werk of geld. Dat je daarvoor eerst geld nodig hebt, klinkt paradoxaal misschien, maar toch werkt het voor jou waarschijnlijk wel zo. Eerst werken, dan vakantie.

Probeer voor jezelf concreet te maken hoe jouw esoterische doel eruit ziet.

Probeer voor jezelf concreet te maken hoe jouw esoterische doel eruit ziet. Dat stimuleert je waarschijnlijk om het eerder te bereiken en zo je droom te realiseren.

Over het algemeen zal je merken dat je vaker droomt van een betere wereld voor dieren, planten, de natuur. Je zou je soms ook wat machteloos kunnen voelen, wat verloren, omdat de wereld zo groot is en jouw invloed zo klein. Probeer in je dromen niet af te glijden naar dat gevoel. Blijf bij de positieve dingen en kijk naar de vele dingen die jij wél kunt doen om daaraan bij te dragen. Dat is het beste recept om lekker in je vel te zitten.

Vissen

Van nature is Vissen al het meest dromerige sterrenbeeld, maar met Neptunus dit jaar in jouw eigen teken, droom je meer en grootser dan normaal. The sky is the limit. Die dromen zouden kunnen gaan over een soort heldenrol die je in het leven wilt spelen. Over situaties waarin je onoverwinnelijk bent of als winnaar uit de bus komt. Daar zit een verlangen achter om af te rekenen met situaties in het verleden waarin je het gevoel had dat je hebt verloren.

Als je deze dromen waarheid wilt zien worden, zul je meer moeten doen dan alleen maar dromen.

Als je deze dromen waarheid wilt zien worden, zul je meer moeten doen dan alleen maar dromen, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar het positieve is dat bij jou, meer dan bij anderen, dromen een opstapje zijn naar geloven en geloven is het begin van doen. Dus die dromen houden een belofte in: dat jij dit jaar of de komende jaren een overwinning kunt behalen. Dat kan een maatschappelijke overwinning zijn, maar misschien is het nog wel veel meer een overwinning op jezelf.

Vooral als verslaving een rol speelt om jou naar dromenland te begeleiden, dan kun je voelen dat je de spirituele kracht hebt om drank, drugs of andere destructieve gewoontes definitief achter je te laten. Misschien zie je er nog wat tegenop, omdat je niet weet hoe je de leegte kunt gaan vullen, maar ook daarbij zijn je dromen behulpzaam: je zou kunnen dromen over een compleet nieuw leven, anders, stiller, rustiger, groener en cleaner. En vervolgens wordt die droom misschien wel waar.

Beeld: fotografie door On A Hazy Morning, styling door Maaike Koorman

Je horoscoop verder lezen?

Lees dan gauw deel 2 van je jaarhoroscoop, over de daadkracht van je sterrenbeeld in het nieuwe jaar.

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Jaarhoroscoop: zo maken de sterrenbeelden dromen waar
Jaarhoroscoop: zo maken de sterrenbeelden dromen waar