Jaarhoroscoop: zo maken de sterrenbeelden dromen waar

Jaarhoroscoop: zo maken de sterrenbeelden dromen waar Jaarhoroscoop: zo maken de sterrenbeelden dromen waar Jaarhoroscoop: zo maken de sterrenbeelden dromen waar

Onze huisastroloog Johanna Blok wierp een blik op de sterren en vertelt je wat 2022 voor jou in petto heeft op het gebied van dromen en daden. In deel 1 las je over je dromen in 2022, in dit artikel lees je over de daadkracht van je sterrenbeeld in het nieuwe jaar.

Ram

Als we willen weten hoe jouw daadkracht zich dit jaar ontwikkelt, kijken we naar Mars en Saturnus. Mars is de planeet die zorgt voor actie en initiatief. Saturnus geeft je doorzettingsvermogen en helpt je om plannen te maken en uit te voeren. Mars staat in de maanden juni en juli in het teken Ram, dus dat zijn goede maanden om te beginnen met het uitvoeren van je plannen en dromen.

Saturnus in Waterman is je het hele jaar behulpzaam. Dat betekent een stevige steun in de rug, zonder dat je hem ervaart als dwingend of moeizaam. Ook in september tot en met december kun je veel bereiken. Belangrijk met Saturnus in Waterman is wel dat je vrienden inschakelt om jou te helpen bij de uitvoering. Of vraag ze of ze kritisch willen meedenken. Zo voorkom je typische Ram-situaties als overhaast met iets beginnen terwijl de fundamentele onderdelen nog niet in huis zijn.

Soms kun je wel het gevoel hebben dat er wat te veel op je bordje ligt, dus probeer ook eens nee te zeggen.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Je wilt waarschijnlijk graag dat jouw daadkracht meer vorm krijgt op het gebied van je werk. Die wens gaat royaal in vervulling, want Saturnus in de zone van werk en reputatie zorgt ervoor dat je zowel de verantwoordelijkheid als de waardering krijgt die je hard verdient. Soms kun je wel het gevoel hebben dat er wat te veel op je bordje ligt, dus probeer ook eens nee te zeggen. Financieel kun je merken dat er een soort stevigheid ontstaat, een beter fundament onder je leven. Geen magie of astrologie, maar het resultaat van de verstandige keuzes die je zelf hebt gemaakt. Dus geef jezelf zo af en toe gerust een klopje op je schouder.

Stier

Saturnus heeft dit jaar een stevig pakketje voor je… in het teken Waterman fungeert hij als een strenge dirigent die jou keihard laat zweten. Daardoor kun je op de werkvloer erg veel tot stand brengen. Je kunt meer verantwoordelijkheid aan en een groter takenpakket tot een goed einde brengen.

Dat betekent niet dat anderen automatisch altijd zien hoe hard jij je best doet, of hoeveel resultaat je behaalt. Daardoor kun jij je soms een beetje ongezien voelen, wat frustratie voelen omdat je prestaties niet op waarde worden geschat. Het is de kunst geduld te hebben, want de erkenning komt echt, ook al laat Saturnus je even wachten.

Als anderen de moed verliezen of geen energie meer hebben, ga jij door.

Het fijne is bovendien dat Saturnus op deze plek een enorm doorzettingsvermogen in je wakker maakt. Als anderen de moed verliezen of geen energie meer hebben, ga jij door. Als anderen naar huis gaan, werk jij nog even over. Als anderen een taak laten liggen, pak jij hem op. Je begrijpt dat je met zoveel dadendrang wel zo af en toe je rust moet pakken, ontspanning moet inbouwen. Vooral in augustus, als Mars door jouw teken gaat, kun je te veel hooi op je vork nemen. Probeer juist dan een vakantie te plannen. Een actieve vakantie wel te verstaan, want stilzitten is er die maand toch niet bij.

Ook in februari en maart helpt Mars je om bergen te verzetten. De wintermaanden zijn ook uitstekende maanden om meer aan sport of beweging te gaan doen. Je hebt dan de energie en motivatie om van de bank te komen.

Tweelingen

Saturnus in Waterman zorgt voor een stabiele ‘backbone’ bij alles wat je onderneemt. Je gaat dit jaar gestructureerd en stabiel aan de gang, stapje voor stapje, werkend aan een doel, misschien zelfs voor een titel of diploma. Vooral als je net bent begonnen met een nieuwe studie, pakt dat erg goed uit. Je merkt echt dat je bezig bent met het bouwen aan je kennis en je ziet ook precies hoe je die kennis later eventueel in de praktijk zou kunnen brengen.

Soms kun je wel het gevoel hebben dat je te veel opgesloten zit in ‘de bibliotheek’ of achter je studieboeken. Dat je er meer op uit zou willen trekken, liefst naar andere landen. Of dat je met eigen ogen zou willen zien hoe die boekenkennis uitpakt in de praktijk. De beste periode om aan die drang gehoor te geven is in mei, dan gaat de actieve planeet Mars door de zone van reizen en studie. Dat is het moment om dingen in de praktijk te brengen. Het zou ook kunnen zijn dat je in die periode de kans krijgt om een stage te lopen.

Je concentratievermogen is optimaal en het kost je amper moeite om ‘bij de les’ te blijven.

In de periode september tot en met december van 2022 staat Mars in Tweelingen. Ook dat is een zeer productieve en actieve tijd, waarin Saturnus samenwerkt met Mars. Daardoor komen diepgang en daadkracht samen, waardoor je in een hoog tempo veel resultaat kunt boeken. Je concentratievermogen is optimaal en het kost je amper moeite om ‘bij de les’ te blijven. Wel is het dan goed om momenten in te bouwen waarin je alles opzij legt, want deze stand kan je zo fanatiek maken dat je amper toekomt aan ontspanning.

Kreeft

Terwijl Neptunus je dromen versterkt, is Saturnus vooral bezig om grote schoonmaak te houden in je onderbewustzijn. Dat betekent dat je een sterke noodzaak kunt voelen om aan de slag te gaan met trauma’s of pijn uit het verleden. Het lukt niet langer om bepaalde angsten of frustraties te verstoppen. Hoe hard je ook probeert om de controle te houden, op de momenten dat je niet op je hoede bent, treden ze ineens voor het voetlicht.

Je vindt het misschien lastig om hulp te vragen en toch is dat een van de mooiste dingen die je in 2022 voor jezelf kunt doen. Je zou een therapeut of coach kunnen ontmoeten die je echt kunt vertrouwen. Iemand aan wie jij je diepste pijn durft laten zien en dan ontdek je de kracht die schuilt in het confronteren en erkennen van de geheimen waar je misschien al veel te lang alleen mee rondloopt. Jouw daadkracht zal zich dit jaar dus op je binnenwereld moeten richten.

Het kan een omslagpunt zijn, waardoor je leven een grote wending neemt in de goede richting.

Hoewel dat in de buitenwereld misschien niet zoveel zichtbare resultaten oplevert, is dat toch iets waar jij uiteindelijk heel erg tevreden op terug kunt kijken. Het kan een omslagpunt zijn, waardoor je leven een grote wending neemt in de goede richting. Vooral in de maand april, als Mars Saturnus komt verstreken, kun je beseffen: tot hier en niet verder, nu is het genoeg geweest. Misschien is dat wel het resultaat van een paar lastige confrontaties met je partner in de maanden februari en maart. Maak je daar geen zorgen over: it’s all part of the proces.

Leeuw

Met Saturnus in Waterman, recht tegenover jouw sterrenbeeld, kan het heel lastig zijn om je daadkracht te doseren. Je kunt heen en weer geslingerd worden tussen periodes waarin je heel stoer beslist: ‘zo, nu ga ik het doen’ en episodes waarin je doelloos op de bank of in bed blijft liggen. Dat roept weer allerlei frustraties op vanwege het gevoel dat je faalt of geen doorzettingsvermogen hebt.

Met Saturnus op die plek, kun je buitengewoon streng zijn voor jezelf, maar dat helpt niet echt om je doelen te bereiken. De kunst is dat je dit jaar aandacht besteedt aan structurele kleine stappen om verder te komen en dat je vertrouwen houdt. Als je te hard wilt en boos wordt op jezelf omdat het niet lukt, ben je in feite jezelf aan het saboteren.

Het kan ook zijn dat je partner de rol op zich neemt van de strenge Saturnus, die boos op jou wordt omdat je niet genoeg je best zou doen. En ook dat helpt je niet. Leg hem of haar uit wat je wel nodig hebt. Hulp bij het uitzetten van een haalbaar stappenplan bijvoorbeeld, waardoor je resultaten haalt die jou motiveren door te gaan.

Vooral in april, als Mars samen optrekt met Saturnus, kan de inmenging van je partner je irritatie opwekken.

Vooral in april, als Mars samen optrekt met Saturnus, kan de inmenging van je partner je irritatie opwekken. Probeer dan wat afstand te houden. Januari, juni en juli zijn daarentegen uitstekende maanden, dan geeft Mars jou extra energie waardoor je meteen ook beter met Saturnus uit de voeten kunt en meer weet te bereiken.

Maagd

Als Saturnus in Waterman staat, belooft hij jou een jaar waarin je uitzonderlijk productief kunt zijn. Dat is sowieso al iets waar de ijverige Maagd blij van wordt. Bovendien helpt hij jou om wat meer de focus te leggen op de grote lijnen, waar je normaal weleens verstrikt raakt in de details. Dat zorgt ervoor dat je meer kunt bereiken dan normaal; terwijl je minder hard hoeft te werken, zie je meer resultaat.

Ook kun je proberen om wat meer gezag neer te zetten: het lukt je nu om anderen te overtuigen met een bigger plan. Dus als je ambities hebt om leiding te geven, dan is 2022 het jaar om je wensen kenbaar te maken. Je bent de juiste persoon op de juiste plek. Je wordt serieus genomen en anderen durven het aan om jou de verantwoordelijkheid te geven. Ook gaat het je beter af dan normaal om werkzaamheden te delegeren, omdat je iets van je perfectionisme kunt laten voor wat het is. Het doel is belangrijker dan de perfecte uitvoering.

Je zou zelfs kunnen zeggen: hoe harder je werkt, hoe minder je bereikt.

Februari, maart en augustus zijn voor jou de meest productieve maanden, maar dat zijn niet de maanden waarin jouw autoriteit het beste uit de verf komt. Je zou zelfs kunnen zeggen: hoe harder je werkt, hoe minder je bereikt. Het meeste bereik je door te delegeren en jezelf bezig te houden met de grote lijnen. Als je met dat inzicht het jaar 2022 tegemoet treedt, zet jij je kansen om in successen.

Weegschaal

Met Saturnus in Waterman krijg jij dit jaar de steun en empowerment die je nodig hebt om aan je doelen te werken. Dat gaat op een heel natuurlijke en prettige manier. Je vindt de juiste balans tussen hard werken en ontspannen, tussen zelf doen en het werk aan anderen over laten, tussen een strak plan maken en daar flexibel op inspelen.

Misschien kun je soms de kritiek krijgen dat je niet genoeg van jezelf laat zien

Vooral als je werkzaam bent in een creatief vak, kun je erkenning krijgen voor je inzet en het gestaag doorwerken aan je ambities. Misschien kun je soms de kritiek krijgen dat je niet genoeg van jezelf laat zien. Dat hoort een beetje bij een periode waarin Saturnus je wat meer zelfbeheersing geeft. Maar je hier niet al te druk over. Alles in het leven heeft zijn prijs en dit is een zeer bescheiden prijs in verhouding tot al het moois wat jij dit jaar kunt bereiken.

In april zorgt Mars voor extra dynamiek. Dan heb je de energie om bergen te verzetten, en je zou je kunnen richten op eventuele sportieve ambities die je koestert. Hetzelfde speelt in september tot en met december, als Mars door het bevriende teken Tweelingen gaat. Dit zijn periodes waarin je wat assertiever durft te zijn dan normaal, dus zijn er dingen die je dwars zitten, thuis, op je werk of in je vriendschappen, dan zijn dat de beste maanden om anderen duidelijk te maken wat je wilt. Je zult zien dat men meer rekening met je houdt als jij laat zien wat belangrijk voor jou is.

Schorpioen

Op grond van je dromen zou het logische advies zijn: aan de slag met al die goede ideeën. Maar Saturnus in Waterman kan behoorlijk dwarsliggen. Niet dat je niet hard kunt werken, maar zaken gaan voor het meisje, oftewel, de dingen die je het liefst zou doen, blijven liggen omdat andere, belangrijkere zaken voorrang eisen. Dat kan frustrerend zijn, een oefening in discipline en geduld. Alsof het leven alleen maar bestaat uit moeten, moeten en nog eens moeten. Met Saturnus loop je altijd tegen grenzen aan, die van buitenaf lijken te komen. Maar de waarheid is dat je die grenzen zelf accepteert. En het grappige is dat je die grenzen zelf hebt bedacht, misschien omdat je vroeger hebt geleerd dat het zo hoorde.

Mars geeft jou in 2022 weinig ondersteuning.

Je hoeft natuurlijk helemaal niet te kiezen voor verplichtingen, maar er is iets in jou dat dit zelf doet; een deel dat niet durft weg te lopen. Dat is de les van Saturnus, de les die deze strenge planeet je wil bijbrengen. In 2022 kan Saturnus de spanning zo hoog laten oplopen, dat je uiteindelijk dat patroon, die grenzen, doorbreekt. Dus wat soms kan voelen als een loodzware opdracht, kan uiteindelijk leiden tot een doorbraak, waardoor je de ruimte pakt die je nodig hebt om aan je goede ideeën en je mooiste dromen te werken.

Mars geeft jou in 2022 weinig ondersteuning. Misschien schiet hij in mei even te hulp, als hij door het teken Vissen gaat. Dan kun je rekenen op een sterke drive om dingen voor elkaar te krijgen.

Boogschutter

Saturnus in Waterman is jou goed gezind. Niet alleen omdat hij je helpt met uithoudingsvermogen en een strakke planning, maar ook omdat hij je ondersteunt bij lastige onderhandelingen en het afsluiten van contracten. Op meerdere vlakken is deze strenge planeet een steun in je rug, waardoor je in 2022 meer kunt bereiken dan je zelf voor mogelijk had gehouden. Het gaat allemaal wat makkelijker en in een gestaag tempo, dat jij goed kunt bijbenen. Dat is goed voor je zelfvertrouwen, je hebt echt het gevoel dat je weer het nodige gedaan krijgt.

Vooral als je werkzaam bent op een gebied waar communicatie een sleutelrol speelt, weet je precies wanneer je moet praten en wanneer je moet zwijgen om de dingen gedaan te krijgen. Een heerlijk gevoel, je bent helemaal in control. En anderen aanvaarden jouw gezag, dat je op een natuurlijke en volwassen manier weet over te brengen.

Ook wat energie en initiatief betreft zit je helemaal gebakken.

Ook wat energie en initiatief betreft zit je helemaal gebakken. Mars gaat in januari door het teken Boogschutter, dus dat begint meteen al goed. In juni en juli doet hij er nog een schepje bovenop als hij door het bevriende teken Ram gaat. Daar komt bij dat van juni tot en met september jouw eigen planeet Jupiter door het actieve en vurige teken Ram gaat. Dat betekent dat het heel natuurlijk voelt om nieuwe ideeën te lanceren en initiatieven te ontplooien. Ook krijg je misschien de kans om leiding te geven aan projecten die zich bevinden in de startfase. Hoe leuk wil je het hebben? Kortom, het moet wel heel gek lopen als jij dit jaar niet ontzettend veel voor elkaar krijgt.

Steenbok

Saturnus is jouw eigen planeet, vandaar dat je bekend staat om je daadkracht. Met Saturnus in Waterman is die net zo sterk als altijd, maar je hebt wel de neiging om de dingen anders te doen dan normaal. Alsof je bezig bent met je eigen kleine revolutie. Daar kunnen leuke en spannende dingen door ontstaan, maar er gaat vaak wel tijd inzitten, omdat er momenten zijn dat jij het wiel aan het uitvinden bent.

Vertrouw erop dat dit niet voor niets is. Ook al zie je de resultaten later dan normaal, ook al ben jij gedurende een tijdje de enige die ziet dát er überhaupt resultaat aan zit te komen, je ontpopt je als een voorloper, een trendsetter. Dus laat je niet afleiden door kritische reacties, jij zit op een goed spoor. Je lef, geduld en doorzettingsvermogen zullen waarschijnlijk ook voor meer welvaart zorgen.

2022 wordt een topjaar en/of een jaar waarin je het fundament legt voor een enorm succes

Vooral in februari en maart, als de energieke planeet Mars door Steenbok gaat, heb je het gevoel dat je vleugels hebt. Je kunt je dan voor tweehonderd procent op je werk storten en in twee maanden doen wat een ander een jaar kost. Je hebt dan nog niet helemaal helder waar het precies naartoe moet, waardoor je acties soms wat ongericht kunnen lijken. In augustus doe je er opnieuw een schepje bovenop. Dan tekent de toekomst zich al veel duidelijker af en weet je al veel beter waar het heen gaat. Kortom: 2022 wordt een topjaar en/of een jaar waarin je het fundament legt voor een enorm succes.

Waterman

Saturnus bevindt zich het hele jaar in Waterman. Dat betekent dat je flink aan de beurt bent, wat betreft werk en verantwoordelijkheden. Er komt geen einde aan de stapels op je bureau. Net als je denkt dat je tijd hebt voor vakantie of een moment van ontspanning, komt er weer iets nieuws op je af. Het fijne is dat je merkt dat je het prima aankunt. Natuurlijk zit je er weleens doorheen, natuurlijk moet je zo af en toe wat vrije tijd inplannen om tot jezelf te komen. Maar je bent dit jaar gezegend met extra sterke schouders die veel gewicht kunnen dragen.

Houd zoveel mogelijk de focus op je eigen doelen.

Vaak zul je de neiging hebben om anderen werk uit handen te nemen of anderen te helpen, ten koste van je eigen projecten. Wees daar wat terughoudend in, want het kan zijn dat mensen te veel leren om mee te liften op jouw kracht. Ook kan het zijn dat je daardoor wél over de grens gaat. Houd zoveel mogelijk de focus op je eigen doelen, dan zul je zien dat je dit jaar echt een grote sprong voorwaarts maakt, waardoor je dromen (zie vorige blokje) snel dichterbij komen.

In april bevindt ook Mars zich in het teken Waterman. Daarom is het een energieke maand, waarin je in hoog tempo door het leven raast en veel initiatieven kunt nemen. Daarmee vestig je positieve aandacht op jezelf. Vanaf september krijg je opnieuw de wind in de rug, als Mars in het teken Tweelingen staat. Ook dan ga je als een speer.

Vissen

Saturnus in Waterman in de zone die voor jou contemplatie vertegenwoordigt, zegt dat het belangrijk is om in stilte en op de achtergrond aan een nieuw leven te werken. Misschien zou je een tijdje naar een retraite kunnen gaan, of naar een plek waar jij je in alle rust kunt voorbereiden. Dit jaar is als het ware een soort stilte voor de storm, waarin jij een soort spirituele cleaning kunt ondergaan. Een voorbereiding op een rite of passage, een overgangsritueel. Dat betekent dat de buitenwereld misschien niet altijd kan zien waarmee jij bezig bent. Ze denken misschien dat je maar een beetje aan het lummelen bent. Trek je dat niet aan, jij weet het beste wat je nodig hebt en waarom dat is. Probeer geduldig te zijn en te vertrouwen op al het goede dat onderweg is en dat jij alleen maar hoeft uit te nodigen om in je leven te komen.

Je wilt actie, resultaat en wel zo snel mogelijk.

In mei kun je het wat moeilijk hebben met dit introverte proces. Dan gaat de planeet Mars door Vissen. Je kunt dan merken dat je wat ongeduldig wordt. Heeft het nog niet lang genoeg geduurd? Je wilt actie, resultaat en wel zo snel mogelijk. En krijg je dat niet, dan doe je misschien wel iets impulsiefs, zomaar omdat je er zin in hebt. Iets waarmee jij je zorgvuldige proces aan het saboteren bent, maar voel je niet schuldig en maak jezelf geen verwijten. Probeer jezelf zo snel mogelijk weer terug te brengen op het rechte pad.

Beeld: fotografie door Aiala Hernando, styling door Cyn Ferdinandus

Meer horoscopen lezen?

Lees hier je maantekenhoroscoop voor 2022.

Volgend artikel
Lunar power: waarom de maan zoveel invloed op ons heeft
Lunar power: waarom de maan zoveel invloed op ons heeft