Maantekenhoroscoop: wat heeft jouw verborgen sterrenbeeld voor jou in petto in 2022?

Maantekenhoroscoop: wat heeft jouw verborgen sterrenbeeld voor jou in petto in 2022? Maantekenhoroscoop: wat heeft jouw verborgen sterrenbeeld voor jou in petto in 2022? Maantekenhoroscoop: wat heeft jouw verborgen sterrenbeeld voor jou in petto in 2022?

Naast een zonneteken hebben we een maanteken – het teken waarin de maan stond bij jouw geboorte. Dus als jouw sterrenbeeld Vissen is, kan jouw maanteken in Leeuw staan of in Schorpioen. Binnen de astrologie heeft de maan een belangrijke plek, omdat dit hemellichaam – de maan is officieel geen planeet – verbonden is met je gevoelens en hoe je daarmee omgaat.

Wil je weten wat jouw maanteken is? Bereken het hier.

Maan in Ram

Ben je geboren met Maan in Ram, dan komt je gevoel altijd eerst en daarna, als je omgeving reageert, ontdek je dat het vaak beter is om eerst even adem te halen en dan pas te reageren. Vooral ‘woede en boosheid’ zijn emoties die bij jou soms iets te snel ontsnappen. Natuurlijk is het goed om open en eerlijk te zijn, maar er is een verschil tussen het signaleren van onrecht en kortsluiting ervaren in je hoofd. Als dat laatste gebeurt, komt het er niet altijd even tactisch uit namelijk. Tegenover deze valkuil staat dat je erg warm en enthousiast kunt zijn en dat je over een enorme kracht beschikt om te vechten voor wat jij gelooft.

Met Chiron in het teken Ram krijg je in 2022 de kans om veel emotionele pijn te verwerken.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Dat kan gaan over pijn die is voortgekomen uit de relatie met je moeder of je familie, of over pijn die te maken heeft met je thuisvoelen. Soms kan je vertrouwen in ‘het proces’ behoorlijk op de proef worden gesteld, maar je honger om emotioneel te groeien is groot, waardoor je open staat voor healing en nieuwe inzichten. De kans is groot dat jij daardoor aan het einde van het jaar veel beter in je vel zit. En omdat de maan zo’n sterke verbinding heeft met je lichaam, kun je dat ook letterlijk opvatten: je lichaam is de plaats waar emoties zich vastzetten of manifesteren. Als je emoties helen, gaat dat ook op voor je lichaam.

Maan in Stier

Als je geboren bent met de Maan in Stier heb je sterke instincten en ingesteld op ervaringen die je opdoet met je zintuigen. Zaken die je huid prikkelen (massages), muziek die je oren streelt, lekker eten en drinken op je tong, dat zijn de dingen waarvoor je leeft. De valkuil is dat deze genotzucht kan doorslaan. Dan kom je niet verder dan de bevrediging van je primaire behoeftes en kom je niet tot andere dingen of raak je verslaafd. Ook heb je een sterke behoefte aan materiële zekerheid. Dan voel jij je pas zeker van je zaak als je voldoende geld of spulletjes hebt. Menig hoarder heeft dan ook Maan in Stier. Maar je kunt van je zintuigen ook je passie maken; als operazanger(es) of chef-kok bijvoorbeeld.

Je kunt het gevoel hebben dat je iets drastisch moet veranderen in je leven om zo weer tot jezelf te komen.

In 2022 gaat de planeet Uranus door het teken Stier. Dat kun je ervaren als een periode van emotionele onrust. Juist die dingen waaraan je altijd een gevoel van zekerheid ontleende blijken je in de weg te zitten, ze werken niet langer om jou gelukkig en tevreden te laten zijn. Je kunt het gevoel hebben dat je iets drastisch moet veranderen in je leven om zo weer tot jezelf te komen. Je wilt zekerheid vinden op een nieuwe manier, een manier die meer vrijheid betekent. Maar Maan in Stier is ook bang voor verandering, waardoor je veel te maken krijgt met twijfel. Misschien besluit je uiteindelijk dat een verhuizing nodig is, misschien blijkt zelfs een verhuizing niet drastisch genoeg.

Maan in Tweelingen

Heb je de Maan in Tweelingen? Dan is er emotioneel altijd wel wat aan de hand. Je wisselt snel van euforie naar somberheid. Jantje lacht, jantje huilt, zei men vroeger. Dat heeft te maken met je fijne antenne voor wat zich in je omgeving afspeelt. Het heeft ook te maken met je neiging om je emoties proberen te beteugelen met ‘gezond verstand’ en redeneren. Emoties hebben de neiging daartegen in opstand te komen, ze willen gevoeld worden en anders blijven ze je plagen, net als die mug in de slaapkamer. Maan in Tweelingen maakt je bijzonder gevoelig voor ‘woorden’. Dat kan blijken uit een liefde voor poëzie, literatuur en songteksten. Door de herkenning die je daarin ervaart is het vaak makkelijker de eigen emoties thuis te brengen en te begrijpen.

Maan in Tweelingen maakt je bijzonder gevoelig voor ‘woorden’.

Omdat in 2022 Saturnus in Waterman staat, geeft dat meer controle over je emoties dan normaal. Dat help om je zakelijk op te stellen als dat nodig is en dat pakt goed uit op je werk. Maar in het contact met familie en mensen die dicht bij je staan, kun je juist moeite hebben om je emoties over te brengen. Je zou te horen kunnen krijgen dat je ‘onbereikbaar’ bent. Probeer om contact te houden met je eigen emoties en om die te delen met de mensen die belangrijk voor je zijn. Verder kun je stappen zetten die je helpen om een stabielere woonsituatie te bereiken. Misschien gaat het om het sparen van een kapitaal of het ‘sparen’ van inschrijftijd. Het is in elk geval iets waar je in de toekomst veel aan hebt.

Maan in Kreeft

In het teken Kreeft staat de Maan op haar favoriete plek. Op haar gevoeligst, haar kwetsbaarst, maar ook op haar krachtigst. Daarom kunnen mensen met Maan in Kreeft zo goed omgaan met hun emoties. Zij begrijpen tot in het diepst van hun tenen hoe vrouwelijke kracht eruit ziet, wat er wordt bedoeld met de kracht van kwetsbaarheid. Mensen met Maan in Maagd hebben een zeer diepe band met de plek waar ze vandaan komen (en wonen), met hun familie. Of die band nu alleen maar positief is of niet, blood is thicker than water. En van alle maantekens, heeft iemand met de Maan in Kreeft de sterkste band met de Maankalender: met volle maan ben je extra gevoelig of lig je wakker, met nieuwe maan voel je het bruisen in jezelf. Maan in Kreeft is erg instinctief. De band met het lichaam wordt intens gevoeld, emoties manifesteren zich krachtig in de maag en de buik.

Mensen met Maan in Maagd hebben een zeer diepe band met de plek waar ze vandaan komen (en wonen), met hun familie.

Jupiter staat een groot deel van het jaar in Vissen (met uitzondering van juni tot en met september). Dat zorgt voor een enorm geluksgevoel, je zou zo af en toe het gevoel kunnen hebben dat je uit elkaar klapt van blijheid, zomaar om niets. Als er vervelende dingen gebeuren reageer je ook heftig, want Jupiter vergroot alles uit. Maar over het algemeen is dit een heerlijk jaar, waarin je het gevoel hebt dat je overal hulp bij krijgt. En wil je graag verhuizen, kijk dan in 2022 extra goed om je heen. Dat droomhuis kan zomaar eens werkelijkheid worden.

Maan in Leeuw

Blijheid is zo’n beetje jouw basisemotie, want wie Maan in Leeuw heeft, is geboren met een zonnestraal in het hart. Vooral als je de mogelijkheid hebt om creatief te zijn, iets met kunst te doen of met theater (optreden), dan ben je op je gelukkigst. Je hebt de aandacht en de erkenning van anderen nodig om je zeker te voelen van jezelf. Dat is niet altijd een makkelijke Maanstand, want als anderen even hun aandacht verplaatsen, kun jij je miskend en ongezien voelen. En dan staat je hele wereld op zijn kop en denk jij dat je onbelangrijk bent, er niet toe doet. Dan ga je van het ene uiterste (blijheid) naar het andere (afwijzing). Maan in Leeuw heeft ook de neiging om zijn of haar ego een beetje op te blazen. Tien keer zeggen dat je iemand nooit meer hoeft te zien omdat je trots is gekrenkt en als diegene dan aardig doet, ben je die grote woorden meteen vergeten. Maar vergeven is het vaak nog niet.

Maan in Leeuw heeft ook de neiging om zijn of haar ego een beetje op te blazen.

In 2022 staat Saturnus in Waterman. Dat kan ervoor zorgen dat jouw krachtige zelfexpressie minder sterk is dan normaal. Je kunt je wat geremd voelen, of neigen tot schaamte omdat jij jezelf blootgesteld voelt aan de kritische blik van anderen. Terwijl je normaal juist snakt naar die aandacht. Dat kan confronterend zijn. Het brengt de vraag: wat is echt belangrijk voor je? Het blij maken en entertainen van anderen? Of heel dicht bij jezelf blijven? Of horen die twee juist bij elkaar?

Maan in Maagd

Als je Maan in Maagd hebt, ontleen jij emotionele zekerheid aan het gevoel dat je anderen kunt helpen, dat je dienstbaar kunt zijn. Daardoor kun je soms te veel in de schaduw terechtkomen, terwijl anderen schitteren met het resultaat van jouw inspanning. Anderzijds kan het zijn dat anderen te vaak op jou gaan leunen, waardoor je niet aan jezelf toekomt.

Dat maakt Maan in Maagd kwetsbaarder en gevoeliger dan anderen door hebben.

Ontspannen en je veilig voelen lukt meestal pas echt als thuis alles netjes geregeld is. Spulletjes op hun plek, de afwas gedaan. Je kunt je enorm verliezen in dergelijke details, maar je kunt er ook een prettig gevoel van krijgen als je daarmee bezig kunt zijn. Dat kan langzaamaan een coping mechanisme worden voor alles wat met emoties te maken heeft. Als zich dan heftige emoties aandienen, kun je je verloren voelen, niet in staat om ermee om te gaan, omdat je coping mechanisme dienst weigert. Dat maakt Maan in Maagd kwetsbaarder en gevoeliger dan anderen door hebben. Verder heeft Maan in Maagd vaak een emotionele band met eten: bijvoorbeeld door emoties door te laten klinken bij de keuze van voedsel: door vegetariër te worden omdat je medelijden hebt met dieren die geslacht worden.

Met Neptunus in Vissen kan het in 2022 lastig zijn om zicht te krijgen op je emoties. Alsof ze zich verschuilen in de mist. Je gevoelens hebben meer betrekking op wat er in de wereld gebeurt dan op wat er in jouw persoonlijke leven gebeurt. Ook kun jij je wat onthecht voelen. Misschien ben je thuis te vaak alleen en zou je kunnen proberen om meer tijd met anderen door te brengen. Dat kan helpen om de connectie met jezelf te herstellen.


Maan in Weegschaal

Als jij de Maan in Weegschaal hebt is vrede en evenwicht het allerbelangrijkste. Van ruzies, lawaai en onrust raak je emotioneel van slag. Toch zal je dat niet snel aan anderen laten merken. Want dan ontstaat er nog meer onrust of mensen worden boos en dan heb je ruzie, wat je juist probeert te vermijden.

Voor je emotionele zekerheid ben je sterk gericht op je partner. Je doet het liefst alles samen. Een leven zonder relatie is dan ook bijna niet voor te stellen. En je gaat heel ver om een relatie te laten slagen, soms ten koste van jezelf. Het einde van een relatie voelt alsof je niet alleen je hart verliest, maar ook je thuis.

Het einde van een relatie voelt alsof je niet alleen je hart verliest, maar ook je thuis.

Je behoefte aan harmonie is terug te zien in je inrichting. Je houdt van een mooie en comfortabele plek om te wonen, daar besteedt je veel zorg aan. Anderen zullen het bij jou vaak prettig en gezellig vinden, omdat je goed bent in het creëren van een prettige sfeer. Maan in Weegschaal is daarom een van de kwetsbare tekens. Maar dat is niet zo goed zichtbaar. Als de heftige emoties toeslaan, kun jij juist dichtslaan.

Met Chiron in Ram beleef je een jaar waarin je geconfronteerd kunt worden met emotionele pijn uit je kindertijd. Je kunt aanlopen tegen herinneringen waarin jouw vertrouwen werd beschaamd, ervaringen die je nog steeds plagen als je anderen moet vertrouwen. Dankzij Chiron kun je deze ervaringen verwerken en misschien zelfs achter je laten. Je partner kan daarbij een belangrijke rol vervullen.

Maan in Schorpioen

Als je maan in Schorpioen hebt, dan zul je alle emoties op een heel diepe manier ervaren en vervolgens verwerken. Het gaat er bij jou zelden of nooit luchtig aan toe. Anderen kunnen jou ervaren als ‘moeilijk’ omdat je vaak ongemakkelijke vragen durft te stellen. Je haalt je zekerheid uit het volkomen doorgronden en ontmantelen van emoties. Dus je zoekt naar zekerheid op een plek waar het alles behalve zeker is.

Dat gaat gepaard met lang zwijgen en moeilijk kijken, waardoor anderen jou kunnen ervaren als mysterieus en gesloten. Dat ben je bij vlagen ook, maar als je een emotioneel proces eenmaal hebt afgerond, ben je beter dan anderen in staat om te benoemen wat er precies speelt. De meeste mensen met Maan in Schorpioen hebben dan ook uitzonderlijke psychologische kwaliteiten. Ze voelen wat er met anderen aan de hand is en kunnen daar, naarmate ze ouder worden, steeds beter de juiste woorden bij vinden. Hoewel dit geen makkelijke Maanpositie is, is het wel een emotioneel rijke en diepgaande Maan.

Een groot deel van 2022 gaat geluksplaneet Jupiter door het teken Vissen, wat voor Maan in Schorpioen uitpakt als een hemels geschenk.

Een groot deel van 2022 gaat geluksplaneet Jupiter door het teken Vissen, wat voor Maan in Schorpioen uitpakt als een hemels geschenk. Je zelfvertrouwen neemt toe omdat je emotioneel zekerder wordt van jezelf. Je kunt lachen om moeilijke situaties en voelt je sneller thuis op nieuwe plekken, iets wat je normaal wat lastig kunt vinden. Ook kunnen er als door toeval fijne dingen gebeuren rond je gezins- of woonsituatie, waardoor jij je over de hele linie gelukkiger gaat voelen.

Maan in Boogschutter

Als je bent geboren toen de Maan in het teken Boogschutter stond, ben je het liefst altijd ‘onderweg’. Terwijl anderen veiligheid ontlenen aan een vaste plek en een vaste omgeving en familie, schuilt er in jou iets van een zigeuner. Jij voelt je veilig op elke plek ter wereld, als je maar in beweging kunt blijven en jij een paar voor jou essentiële zaken mee kunt nemen. Daar hoort een soort emotionele onrust bij, misschien zelfs ‘uithuizigheid’. Daar staat tegenover dat jij je sterk verbonden voelt met alle mensen, ongeacht ras, geloof of cultuur. Misschien zit er in je familieachtergrond al een element van immigratie of andere culturen. Daardoor kun je je een buitenstaander voelen. Tegelijk kun je met de frisse blik van de buitenstaander kijken naar alles wat te maken heeft met de heersende cultuur. Je hoop en verwachtingen zijn altijd gespannen, want bij Boogschutter hoort een sterk optimisme. De valkuil is dat je met teleurstellingen te maken kunt krijgen, want niet iedereen kan voldoen aan jouw hoge en romantische standaard.

Je bent een brok positieve energie waardoor de goede dingen vanzelf op je pad komen.

In de zomermaanden juni tot en met augustus staat Jupiter (de planeet van Boogschutter) in het vrolijke teken Ram, een periode om onbegrensd toe te geven aan jouw zwerflust. In die maanden zit je sowieso goed in je vel. Je bent een brok positieve energie waardoor de goede dingen vanzelf op je pad komen. Zijn er wensen, dingen die je heel graag zou willen doen, plan ze dan in een van de zomermaanden. De rest van het jaar zal je de aanwezigheid van Chiron in Ram het sterkst voelen. Die helpt jou om emotionele pijn te helen, pijn die te maken kan hebben met het gevoel een ‘eeuwige vreemdeling’ te zijn.

Maan in Steenbok

De maan voelt zich in Steenbok kwetsbaarder dan ze zich wil voordoen. Als je de maan in Steenbok hebt, vind je het uitermate belangrijk dat anderen niet bij jou naar binnen kunnen kijken. Emoties houd je het liefst voor jezelf. Juist omdat je zo enorm gevoelig bent. Daardoor kun je de neiging hebben tot ‘keeping up appearances’. Dan gaat er veel aandacht naar er goed uitzien, goede manieren hebben, indruk willen maken op anderen. Je hebt over het algemeen langer last van emoties als verdriet of pijn dan anderen en zou soms wat gedeprimeerd kunnen zijn, vooral als je het gevoel hebt dat je maatschappelijk niet kunt bereiken wat belangrijk voor je is.

Daar staat tegenover dat je vaak een enorm gevoel voor humor hebt. Het grote spanningsveld tussen binnen- en buitenkant, zoekt naar een bliksemafleider en dat doe je door te lachen om de absurditeit van het leven. Je kunt erg empathisch zijn, maar als iemand niet oprecht is, of misbruik van je maakt, geef je hem of haar een koude schouder.

Je durft er langzaam weer op te vertrouwen dat je veilig bent.

In 2022 neemt Pluto afscheid van het teken Steenbok. Dat betekent dat er een einde kan komen aan jaren waarin jouw emotionele basis en thuisfront op zijn kop zijn gezet. Je durft er langzaam weer op te vertrouwen dat je veilig bent. Dat heb je ook aan jezelf te danken. Het tumult van de laatste jaren heeft je laten zien dat je echt een solide basis nodig hebt in het leven en waarschijnlijk heb je je uiterste best gedaan om die voor elkaar te krijgen. Voortaan pluk je daarvan de zoete vruchten.

Maan in Waterman

Met Maan in Waterman ontleen je gevoelens van zekerheid aan jouw rol binnen een groep. Pas jij er tussen of niet. Het liefst hoor je bij een groep van mensen die een beetje anders zijn, vrijdenkers, originele mensen. Die heb je echt nodig in je leven. Jouw emoties zijn sterk afhankelijk van hoe het met de grotere groep om je heen gaat. Als je jong bent zijn dat misschien je broers en zussen, later is dat vooral je vriendengroep of nog groter: de maatschappij.

Je kunt het daarom lastig vinden om je persoonlijke emoties voor het voetlicht te brengen.

Nu zijn emoties van nature intiem en persoonlijk, terwijl deelnemen aan een groep dat per definitie niet is. Je kunt het daarom lastig vinden om je persoonlijke emoties voor het voetlicht te brengen. Dat kan anderen in de war brengen. Die kunnen soms onterecht de indruk krijgen dat die emoties er niet zijn en dat je alles vrij rationeel benadert. Dat kan ervoor zorgen dat mensen het lastig vinden om een intieme een-op-een-verbinding met je aan te gaan. Daar staat tegenover dat je sterke en langdurige vriendschappen ervaart met die mensen die de moeite nemen om door jouw ‘pokerface’ heen kijken.

In 2022 gaat Saturnus door het teken Waterman. Dat betekent dat je de behoefte kunt voelen om jezelf emotioneel af te schermen. Het kan zijn dat er in jouw ‘groep’ dingen gebeuren waardoor je wat afstand wilt nemen, je minder wilt laten raken. Dat kan soms wat eenzaam voelen, maar je ontwikkelt ook een nieuwe kracht als je merkt dat je minder afhankelijk wordt van wat er bij anderen speelt.

Maan in Vissen

Vissen is een van de favoriete tekens van de maan. In dit zachtaardige waterteken komt de maan erg goed tot haar recht. Ben je geboren met Maan in Vissen dan ben je zacht, gevoelig en empathisch. Je kunt erg goed invoelen wat er in anderen omgaat en kunt erg meegaand zijn als je anderen daarmee kunt helpen. Je gevoel van veiligheid is sterk verbonden met spiritualiteit. Je hebt het echt nodig om ergens in te geloven, in een hogere macht, de kracht van de natuur of een hogere liefde die alles en iedereen met elkaar verbindt. Is dat geloven er niet, dan kun je last hebben van een gevoel van leegte.

Omdat je zoveel gevoel in je werk weet te leggen, kun je anderen daarmee echt bereiken.

Een valkuil van Maan in Vissen kan zijn als je die leegte probeert op te vullen met drank of verdovende middelen. Je kracht schuilt erin om dat te doen met muziek of kunst, dat is een van je talenten. Omdat je zoveel gevoel in je werk weet te leggen, kun je anderen daarmee echt bereiken. Een van je favoriete plekken is de zee, daar voel je je sterk en veilig. Alles wat over Neptunus is gezegd onder het kopje ‘dromen’ geldt voor jou extra sterk. Verder doet Jupiter er alles aan om je een fantastisch jaar te bezorgen. Hij staat – behalve in de zomermaanden – in Vissen, waar hij jou op elk vlak een reikende hand aanbiedt. Of het nu gaat over geld of liefde, jouw wensen kunnen vervuld worden. En als je verlangt naar een fijn nieuw huis, is 2022 ook een goed jaar om je droom in vervulling te zien gaan.

Benieuwd naar je jaarhoroscoop?

Lees hier wat 2022 voor jou in petto heeft op het gebied van dromen en daden.

Volgend artikel
Ram? December draait voor jou om vriendschap
Ram? December draait voor jou om vriendschap