Pluto en zijn invloed op jou: dit moet je erover weten

Pluto en zijn invloed op jou: dit moet je erover weten Pluto en zijn invloed op jou: dit moet je erover weten Pluto en zijn invloed op jou: dit moet je erover weten

Pluto heeft, net als de maan, invloed op ons dagelijks leven. Wat voor invloed dat is, is alleen iets minder bekend. Zo slapen veel mensen minder goed bij volle maan en hebben behoefte om alleen te zijn bij donkere maan. Maar volgens de astrologie beïnvloeden andere planeten ons ook behoorlijk. Dit is wat je moet weten over de invloed van Pluto. 

Pluto is bij je op het moment dat je denkt, ‘nu ga ik dood’ omdat een ervaring zo intens is. Of op het moment dat je weet: ‘zoiets heftigs heb ik nog nooit gevoeld’ en op het moment dat je iemand verloor maar dat je de ander los kon laten en kon beseffen dat het goed was… Pluto is nooit oppervlakkig, het gaat er heftig en intens aan toe als hij aan zet is.

Kenmerken van Pluto

  • Mythologie: God van de onderwereld
  • Energie: transformatie
  • Planeet van: vroedvrouwen, uitvaartleiders, chirurgen, criminelen en psychologen
  • Kracht: inzicht
  • Verwant sterrenbeeld: Schorpioen
  • Kleur: zwart
  • Element: water

Macht

Pluto neemt bezit van je als je obsessief bezig bent met een machtsstrijd. Misschien is die ander een collega, misschien is het je grote liefde, maar er komt een moment dat je beseft dat jij diegene de macht hebt gegeven en dat je bezig bent om te vechten tegen je eigen schaduw. En je ervaart zijn energie als je bezig bent te doorgronden hoe die schaduw eruit ziet. Ook dat is Pluto. Het inzicht. Daarom is Pluto betrokken bij psychologische processen, als je innerlijk een grote verandering doormaakt, je angsten overwint of onderzoekt wat er ‘vroeger’ is gebeurd. In de pijn en het trauma van Pluto ligt de grootste kans om te groeien, maar omdat verandering ook beangstigend is, kunnen we soms heel lang bezig zijn om tegen de transformatie aan te hikken.


Schaduwkant

Pluto kan zich ook met hand en tand verzetten tegen de confrontatie met zijn schaduwkant. Dan projecteert hij voortdurend allerlei ‘duistere’ eigenschappen op anderen. Zij zijn jaloers, afgunstig, achterbaks en oneerlijk. Pluto zelf wast zijn handen in onschuld. Iemand die sterk verbonden is met Pluto kan veranderen in een manipulator die uit is op de volledige macht. Die mensen kunnen gigantisch rijk worden, maar dat de prijs die ze betalen is groot. Het gaat ten koste van zelfinzicht en de relaties met anderen. Het beste wat dan kan gebeuren – hoe moeilijk ook – is het verlies van eigendom en aanzien: dat kan het zetje zijn waardoor ze bij hun kern te komen, hun de essentie.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

De zwarte vlag van Pluto

Pluto is betrokken bij de grote overgangen in het leven zoals geboorte en dood. Vroedvrouwen, uitvaartleiders, chirurgen en mensen met veel macht, maar ook criminelen en psychologen varen onder de zwarte vlag van Pluto. Als deze planeet zich te sterk manifesteert in je leven is het goed om de energie van het element lucht op te zoeken. Dat helpt je om te relativeren. Lol maken met vrienden, een avondje oppervlakkig kletsen in een café, om jezelf lachen. Maar ook ademhalingsoefeningen en ademmeditatie kunnen je helpen om los te komen van obsessieve gedachtes.

Beeld: fotografie door Chantal Arnts, styling door Tilly Hazenberg

Meer lezen over astrologie?

Doe hier de test om erachter te komen welke planeet jouw gids is.

Volgend artikel
Chiron is de planeet die je helpt je wonden te helen
Chiron is de planeet die je helpt je wonden te helen