Breng je (gevoelige) huid in harmonie: tips uit de ayurveda

Breng je (gevoelige) huid in harmonie: tips uit de ayurveda Breng je (gevoelige) huid in harmonie: tips uit de ayurveda Breng je (gevoelige) huid in harmonie: tips uit de ayurveda

Leven in harmonie met de natuur is de kortste weg naar een leven in balans, zegt de ayurveda. Voed je binnenkant door gezond te eten en je buitenkant met natuurlijke verzorging.

Volgens de ayurveda begint een goede huidverzorging bij de juiste voeding, afgestemd op je dosha-type. Dit kan Vata, Pitta, Kapha of een combinatie zijn. Maar wat voor alle dosha’s geldt, is dat volwaardige en warme maaltijden belangrijk zijn voor je huid. Net als op regelmatige tijden eten, kiezen voor biologisch, geen zoet met zout combineren, voldoende vitamine C binnenkrijgen en veel groene bladgroenten eten.

Zelfmassage

Ook de buitenkant heeft de nodige zorg nodig. Een dagelijkse routine binnen de ayurveda is een zelfmassage met olie. Het geeft je huid glans, stevigheid en veerkracht. Daarbij heeft een massage ook een diepere betekenis. Door jezelf in te smeren, geef je je huid als ware een beschermlaagje tegen negatieve invloeden. Dat werkt fysiek, maar ook energetisch om goed bij jezelf te blijven. Tip: in plaats van olie kun je ook eens de ZARQA Body Butter proberen. Een multifunctionele rijke butter die je droge en gevoelige huid voedt, beschermt en heerlijk zacht maakt.

Voldoende slaap

Om te herstellen, hebben we voldoende slaap nodig. Dat geldt ook voor onze huid. ‘s Nachts worden afvalstoffen afgevoerd, collageen aangemaakt en vernieuwen de cellen zich. Voor dit proces is rust nodig. Het advies vanuit de ayurveda is om voor 22.00 uur, Pitta-tijd, al naar bed te gaan en vroeg weer op te staan. In het ideale geval zelfs een uur voor zonsopgang, zodat je profiteert van de Vata-energie.

Reinigen

Reinigen is ook een belangrijk onderdeel binnen de ayurveda. Neem hier zowel ‘s avonds als ‘ochtends uitgebreid de tijd voor. Door je huid te reinigen, wordt vuil, make-up en overtollig talg verwijderd. Dit voorkomt dat je huid vaal, dof of vet oogt en gaat onzuiverheden tegen. Bovendien kan de huid ook beter gevoed worden (met een gezichtscrème) als het gereinigd is. Tip: Dode Zee mineralen hebben een extra zuiverende werking.

Zorg voor ontspanning

De ayurvedische leer is holistisch, ook de ademhaling, yoga en meditatie horen erbij. Je huid gaat er niet alleen beter uitzien door crèmes te smeren; pranayama (ademhaling) brengt levenskracht tot in de kleinste poriën. Met de inademing breng je nieuw leven in je lichaam en met de uitademing reinig je jezelf, dus ook de huid. Ook yoga en meditatie werken mee aan een stralend uiterlijk: ontspanning werkt immers ook door op het gezicht. Tot slot is dankbaar zijn heel belangrijk, een glimlach heeft invloed op het hele lichaam. 

Warm water

Warm water werkt heilzaam en is daarom heel belangrijk in de ayurveda. Om te drinken, maar ook om in te baden; het ontspant en alle zorgen spoelen van je af. Precies waar ook je huid baat bij heeft. Een warm bad met ZARQA 100% Dode Zee Zout (met een extreem hoog gehalte aan mineralen) is al helemaal een weldaad voor je lijf. Het ontspant en draagt bij aan het goed functioneren en ontspannen van spieren en gewrichten. Daarbij reinigt en stimuleert het de stofwisseling waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. 

Leef met de natuur

Heel belangrijk binnen de ayurveda is het ritme van de natuur volgen en daarmee samen te werken. Dit komt ook je huid ten goede. Zo vraagt de herfst en de winter – waarin de Vata-energie overheerst – om warmte en bescherming. Door kou, wind en ruwheid – de elementen die bij Vata horen, kun je uit balans raken. Om te balanceren heeft je huid daarom extra zachtheid, warmte en ontspanning nodig. Trek je daarom in het najaar wat vaker terug in de badkamer om je huid te verwennen.

Natuurlijke huidverzorgingsproducten

Binnen de ayurvedische leefstijl gebruik je zoveel mogelijk natuurlijke huidverzorgingsproducten, zoals die van ZARQA. Speciaal voor de (zeer) gevoelige huid. In de producten vind je mineralen uit de Dode Zee die je huid intensief hydrateren en verzorgen. Nieuw is ZARQA Micellair Water met Dode Zee mineralen en aloë vera. Het reinigt de huid, verwijdert make-up en onzuiverheden en helpt met het herstellen en kalmeren van de huid.

Alle ZARQA-producten bevatten Dode Zee mineralen, 0% parfum, geen onnodige toevoegingen en zijn hypoallergeen en dermatologische getest. Ook fijn: in ZARQA zitten geen ingrediënten die de huid of de planeet onnodig belasten. Een mooie huid, een mooie planeet!

Volgend artikel
Verlicht hoofdpijn en spanning met deze oefening
Verlicht hoofdpijn en spanning met deze oefening