Even opladen in het najaar: 4 fijne mini-retraites

Even opladen in het najaar: 4 fijne mini-retraites Even opladen in het najaar: 4 fijne mini-retraites Even opladen in het najaar: 4 fijne mini-retraites

De herfst staat symbool voor reflecteren en overdenken. Je laat los wat je niet meer dient – zoals de boom haar bladeren laat vallen – en keert letterlijk en figuurlijk naar binnen. Het is tijd voor rust en liefdevolle aandacht voor lichaam en geest. Daarom een paar fijne mini-retraites om mee te gaan in de energetische flow van de herfst. 

Neem de tijd voor thee

Natuurlijk kun je snel even een kop thee voor jezelf maken. Maar je kunt er ook een theemoment van maken, zodat je meer rust gaat ervaren.  In Japan is de traditionele theeceremonie een uren durend spiritueel ritueel dat veel studie, voorbereiding en ontwikkeling vergt. Een vleugje van deze traditie – en daarmee wat rust en kalmte – kun je zelf elke dag in huis creëren.

Zet de thee met aandacht. Kies losse thee in plaats van een zakje. Laat het water koken en luister naar het geluid. Spoel je theepot om met heet water. Doe daarna de losse thee erin. Schenk het water met aandacht op. Wacht een paar minuten – in stilte – totdat de thee getrokken is. Neem een slokje. Voel de warme thee door je lichaam gaan en geniet van dit ultieme moment van rust. 

Kuren bij de buren

Laat je zorgen los, maak je hoofd leeg door een dag te gaan kuren. Maak er gerust een maxi-retraite van, want je wilt zo lang mogelijk genieten van de helende kracht van de natuur in de traditionele Duitse kuuroorden. Ver weg van de hectiek van alledag. Dompel je onder in een van de vele minerale en thermale bronnen en verbind je met de natuur. Modder, zout, zwavel en kruiden: het wordt gebruikt voor allerlei therapieën. Bovendien liggen alle spa’s in een fraaie omgeving, midden in de bergen, aan een meer of midden in het bos. De kalmte en stilte nodigen uit om te zijn en te luisteren naar je innerlijke stem. Dit zijn 3 aanraders:

  • St. Peter-Ording aan de Noordzeekust. Hier ervaar je volop de heilzame werking van de zuivere lucht. Vanuit de thermen kijk je uit op het duinlandschap.
  • Bad Ems is een van de vele traditionele kuuroorden die Duitsland heeft. Dit keizerlijke kuuroord ligt majastueus aan de idyllische rivier de Lahn en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tsaar Peter de Grote genoot in dit kuuroord al van de heilzame eigenschapen. Voor de behandelingen wordt al meer dan 500 jaar gebruik gemaakt van koolzuur, zout en heide. Ook vind je hier de eerste drijvende riviersauna van het land.
  • In Bad Sobernheim bieden ze therapeutisch vasten aan om je gezondheid een oppepper te geven. Het kuuroord ligt in Rijnland-Palts, te midden van wijngaarden, bossen en weilanden waar je ook prachtige wandelingen kunt maken. Geliefd is de Felke-kuur waarbij de elementen licht, lucht, water en klei gebruikt worden om je mentale balans te herstellen.

Meer weten over een wellness-break in Duitsland? Plan je bezoek op germany.travel

Foto: Bad Ems / lookphotos/ Hein Wohner

Ga vliegeren!

Het mooie van vliegeren is dat het veel concentratie vraagt en tegelijkertijd het ultieme symbool is van loslaten. Je laat het touw vieren, je voelt het trillen in je handen, je kijkt naar de lucht, de vlieger stijgt en stijgt. Je ziet hem wiebelen, draaien, misschien komt hij naar beneden, misschien staat hij stabiel… En al die tijd is er iets in je ziel dat met de vlieger opstijgt, lichter wordt, en loslaat. Probeer het echt. Ga de hei op. Het strand op. Of het weiland in.  

Eén met de natuur

Verbondenheid zijn met de natuur brengt altijd rust en vrede, want in de natuur heeft alles vrede met de werkelijkheid zoals die is. Dus ga naar buiten als het kan en kan het niet, ga dan voor een raam staan. Kijk bijvoorbeeld naar een boom en zie hoe je past in het geheel. Hoe je erbij hoort, hoe je zelf ook een natuurfenomeen bent. Net als die boom ben je een wonderbaarlijk stukje schepping, een brokje natuur, van Moeder Aarde.

Credits hoofdbeeld: Wiesbaden Congress & Marketing GmbH Adobe Stock / Fouad Vollmer Werbeagentur 

Volgend artikel
Wat een dagje naar de spa je kan brengen
Wat een dagje naar de spa je kan brengen