Wat een dagje naar de spa je kan brengen

Wat een dagje naar de spa je kan brengen Wat een dagje naar de spa je kan brengen Wat een dagje naar de spa je kan brengen

Het is zo fijn om je af en toe onder te dompelen in de wereld van wellness. Opwarmen in de sauna, een heerlijke massage of pakking… Niet alleen laad je er enorm door op, het is ook pure rijkdom voor lichaam en geest. Daarom zeven redenen om jezelf dit najaar een dag kuren (bij onze buren) te gunnen.

1. Even tot rust komen

Dat lukt vaak het beste op een plek waar je echt afstand kunt nemen van je dagelijkse beslommeringen. Waar je omringd wordt door natuurlijke elementen als aarde, water en lucht die je doen vertragen. Een spa in een natuurrijke omgeving waar de stilte overheerst, zoals een bos of aan een meer, is hiervoor de perfecte plek.

Wist je dat er vlak over de grens in Duitsland heel veel van deze fijne plekken zijn, waar je de helende kracht van de natuur kunt ervaren? Onze oosterburen hebben met ruim 350 kuuroorden en spa’s (vaak gehuisvest in prachtige belle-épogue villa’s met exotische tuinen en klaterende fonteinen) alles in huis op het gebied van wellness. De minerale en thermale bronnen worden daarbij gecombineerd met heel veel natuur, zoals bossen, stranden, heide, bergen en veel frisse lucht. En extra fijn: de meeste spa’s gebruiken naast water ook modder, zout, zwavel en kruiden voor allerlei therapieën.


Foto: Baden Baden/DZT/Francesco Carovillano

2. Ruimte om na te denken

Doordat je volop rust en stilte ervaart in de Duitse spa’s en verbonden bent met de natuur, creëer je ook ruimte om na te denken wat je écht wilt. In volledige staat van ontspanning en buiten je vertrouwde omgeving kun je namelijk vaak met een frisse blik ergens naar kijken. Het lukt je hierdoor vaak beter om in contact te komen met je innerlijke stem. Zonder de ruis van andermans meningen en ideeën.

3. Volledige overgave

Tijdens een wellness-break kun je je even helemaal uitschakelen en overgeven, door alleen maar te voelen. Denk aan de warmte van een heet bubbelbad of de aanraking van een professionele masseur. Of ervaar de kracht van de mineralen in een thermaal bad en de zuivere berglucht, door diep in en uit te ademen.

Foto: Baden Baden/DZT/Günter Standle

4. Boost voor je gezondheid

Een dagje kuren is niet alleen goed voor je geest, maar ook voor je lichaam. De warmte van de sauna is een weldaad voor je lijf en zorgt voor een betere doorbloeding in het hele lichaam, waardoor je huid meer ontspant. En door te zweten, raak je afvalstoffen kwijt. Ook kunnen spieren en gewrichten beter ontspannen en herstellen door de warmte.

5. Fijne behandelingen

Wellness is meer dan je onderdompelen in de sauna en het ervaren van een fijne massage. Je kunt ook gerichte behandelingen en therapieën ondergaan waar je lichaam of geest behoefte aan heeft. Een pakking of bad met turf en modder laten bijvoorbeeld je spieren op natuurlijke wijze ontspannen, verlichten pijn en stimuleren de stofwisseling.

6. Een nieuw begin

Jezelf een dagje in de spa gunnen, kan ook een symbolische betekenis hebben. Bijvoorbeeld los te laten wat je niet meer dient. Of het startpunt om meer mindful en gezonder te leven. Zo wordt er in de Duitse kuuroorden evenwichtige voeding aangeboden die past bij een bewuste levensstijl. Bereid door regionale chefs met regionale en seizoensgebonden producten uit de biologische landbouw.

vakantieland duitsland

Foto: Göhren/DZT/Christoph Jorda

7. Aandacht voor jezelf

Op een wellnessdag heb je volledige en liefdevolle aandacht voor jezelf. Het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Je voedt je lichaam, geest en ziel met fijne behandelingen.

3 fijne spa’s, net over de grens

Er echt even tussenuit zijn? Gun jezelf dan een van deze mooie spa’s, maximaal vier uur rijden van de Nederlandse grens. Vlakbij deze kuuroorden zijn er ook veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Bovendien zijn deze spa’s gelegen in gebieden waar lucht en klimaat gunstig zijn voor de gezondheid. Fijn, want diep ademhalen in zuivere lucht is bijzonder helend. 

  1. Bad Zwischenahn. In het prachtige Nedersaksen in het noordwesten van Duitsland vind je dit kuuroord van bijna 100 jaar oud. Alleen al van de prachtige ligging aan het meer raak je meer dan ontspannen, maar ook de befaamde behandelingen met veen zijn hier populair.
  2. Bad Sobernheim. Dit kuuroord ligt midden in Rijnland-Palts te midden van wijngaarden, bossen en weilanden. Jammer genoeg moet je de lokale wijn even laten staan, want in Bad Sobernheim gebruiken ze therapeutisch vasten om je gezondheid een oppepper te geven. Burn-out na een lange lockdown en thuiswerken? De Felke-kuur gebruikt de elementen licht, lucht, water en klei om je mentale balans te herstellen.
  3. Bad Marienberg in Rijnland Palts is sinds 1967 een van ruim 50 officieel erkende “Kneipp-kuuroorden” die Duitsland rijk is. Uiteraard vind je hier alle mogelijke Kneipp-therapieën, maar je kunt hier ook prima relaxen in het uitgebreide sauna-complex met verschillende opgietingen of tijdens een heerlijke massage.

Meer weten over een wellness-break in Duitsland? Plan je bezoek op germany.travel

Credits hoofdbeeld: FOTOGRAFIE VIOLAINE CHAPALLAZ / STYLING MARITA JANSSEN
Volgend artikel
Even opladen in het najaar: 4 fijne mini-retraites
Even opladen in het najaar: 4 fijne mini-retraites