Hoe ontwaak je uit een herfstige slaap?

Hoe ontwaak je uit een herfstige slaap? Hoe ontwaak je uit een herfstige slaap? Hoe ontwaak je uit een herfstige slaap?

Een wisseling van seizoenen kan allerlei gevoelens opwekken en ons uit balans brengen. Daarom is het belangrijk om je lichaam en geest op de juiste manier te ondersteunen. Niet alleen met voeding, maar ook met aandacht voor je nachtrust en een fijne start van de dag. Emanuelle Vos, kruidengeneeskundige in opleiding, founder van het platform High Radiance en Herbal Ambassador van Pukka, vertelt hoe je dit kunt doen.

‘Wie fijn wil ontwaken, moet goed slapen. Slaap is fundamenteel voor het goed functioneren van ons lichaam en geest. We verwerken alle gebeurtenissen van de dag, rusten uit en laden op. Terwijl je slaapt worden er allerlei lichamelijke herstelprocessen in gang gezet. Als vata dosha – gekoppeld aan de energie van het herfstseizoen volgens de Ayurvedische gezondheidsleer – uit balans raakt, kun je problemen ervaren met slapen. Je kunt sneller wakker worden in de nacht en moeite hebben om weer in slaap te komen. Mensen met een vata constitutie slapen over het algemeen licht.

Slapen op vaste tijden

Het is in het vata-seizoen extra belangrijk om aandacht te geven aan je nachtrust. Vata dosha heeft baat bij routines, vastigheid en veiligheid. Ga dit seizoen op vaste tijden naar bed. Vaste slaaptijden zijn eigenlijk altijd een goed idee, maar omdat vata dosha dit seizoen sneller uit balans kan raken, is het nu extra van belang. Eet ook op vaste tijden en vermijd cafeïne. Neem na het avondeten ruim de tijd om te ontspannen en zorg dat je voor tien uur s’avonds echt gaat slapen.

Fijne blends voor de herfstdagen

De Night Time blends van Pukka zijn extra fijn om je systeem te kalmeren voor het slapen gaan, maar voel je vrij om deze ook te gebruiken gedurende de dag. Het is heel fijn om je de hele dag ontspannen te voelen. Een mooie blend voor de herfstdagen is de Night Time Berry. Deze zit vol kruiden die ons kunnen helpen om te ontspannen. Daarnaast zitten er verschillende bessen en kruiden in die ons immuunsysteem ondersteunen.

De Night Time Capsules zijn ook een fijne aanvulling als je vata dosha wilt balanceren. Een balans in vata dosha in het lichaam uit zich in een regelmatige ademhaling, goede eetlust, positieve houding, voldoende energie, beweging, creativiteit en een kalme gedachtenstroom. Een belangrijk kalmerend en balancerend ingrediënt van het supplement is ashwagandha. Dit kruid werkt als adaptogeen, dat wil zeggen dat het je systeem ondersteunt om beter om te gaan met stresssituaties. Ook Relax, Three Chamomile en Tulsi Clarity zijn fijne blends om gedurende de dag meer rust te ervaren. Lees hier ook meer over Pukka’s benadering voor een betere nachtrust.

Start je dag met een warm ontbijt

Nu je de fijne kneepjes weet voor een goede nachtrust, kun je je focussen op de ochtend. Hoe ontwaak je uit een herfstige slaap? Eet op vaste tijden en kies waar mogelijk voor warme maaltijden, ook als ontbijt. Kwaliteiten van vata balancerende kruiden zijn verwarmend, kalmerend en zetten de spijsvertering aan. Hierbij een heerlijk verwarmend ontbijtrecept dat je goed kan ondersteunen in de herfst, want het is:

1. Rustgevend voor lichaam en geest
2. Houd je lichaamstemperatuur stabiel
3. Ondersteunt de spijsverteringsorganen
4. Zit vol eiwitten, vetten en liefde

Gekruide appel & quinoa-pap met warme perenmelk

Duur: 25 minuten
Aantal personen: 2 volwassenen en 1 kind*

Benodigdheden

 • Quinoa
 • 500 ml havermelk
 • 1 rijpe peer
 • 1 tl venkelzaad
 • 1/4 tl kardemompoeder
 • 1 cm gember, geraspt
 • 2 appels
 • 2 kruidnagels
 • 1/2 tl kaneel
 • 100 ml water
 • Een lepel olijfolie of lijnzaadolie of omega 3-6-9 olie

Kook driekleurige quinoa. Hoeveelheid naar eigen wens. Je kunt altijd meer maken om te gebruiken als graan voor lunch of diner.

Stamp het venkelzaad met de kardemom fijn in een vijzel. Gebruik een druppel olijfolie in een pan, doe het venkelzaad en de kardemom erbij om de smaken te laten vrijkomen en doe de peer erbij, en voeg de havermelk toe. Voeg de geraspte gember toe en laat het even op zacht vuur koken.

Bereid de appels voor. Snijd ze in kleine blokjes en stamp de kruidnagel in een vijzel. Doe de appels in een pan met de kruidnagel en kaneel. Ruik je de kruiden? Voeg 100 ml water toe en laat de appels al roerend koken. Het is klaar als alle vloeistof is opgelost en de appels zacht zijn.

Controleer je melk en geef het wat liefde. Zorg ervoor dat je een vork gebruikt om de peer zacht te maken en laat het een romige melk worden. Als het niet werkt, gebruik dan een blender.

Doe een kopje gekookte quinoa in een kommetje. Voeg er een lepel rauwe olijfolie of lijnzaad aan toe. Verhit de olie niet. Voeg wat appels toe en besprenkel het met de zelfgemaakte perenmelk.

Vergeet je lichaam niet te bewegen, rustig aan en geniet van de dag!’

Instagram Live met Emanuelle Vos

De succesvolle Instagram Live sessies met Emanuelle krijgen een vervolg. De eerstvolgende is op woensdag 17 november van 20.00 – 20.30 uur op het account van @Happinez. Emanuelle Vos beantwoordt dan al jouw vragen over een goede nachtrust in de herfst en wat een fijne start van de dag is. Heb je nu al een prangende vraag? Stuur ons een DM.

Credits beeld: fotografie Nina Olsson, @nourish_atelier

*Pas de hoeveelheden aan naar jouw gezinsgrootte of maak zelf dit ontbijt voor twee dagen om tijd te besparen. Bewaar de perenmelk in de koelkast en verwarm deze mee voor gebruik de volgende ochtend.

Credits beeld: fotografie Nina Olsson, @nourish_atelier

Volgend artikel
Hack je hormonen voor een beter humeur
Hack je hormonen voor een beter humeur